VIDEO: Aller er sidste nummer i rækken af danske avis- og magasinudgivere, der sender opgaver til lavtlønnede mediefolk i udlandet. Journalisten.dk fulgte efter de tabte opgaver til Riga. Her matcher kvaliteten den danske, og arbejdet bliver lavet til lønninger, der er en fjerdedel af de danske. Se reportagen her.
VIDEO: Aller er sidste nummer i rækken af danske avis- og magasinudgivere, der sender opgaver til lavtlønnede mediefolk i udlandet. Journalisten.dk fulgte efter de tabte opgaver til Riga. Her matcher kvaliteten den danske, og arbejdet bliver lavet til lønninger, der er en fjerdedel af de danske. Se reportagen her. PS: Danske grafikere, grafiske designere, illustratorer og andre medlemmer af Dansk Journalistforbund, organiseret i Visuelt Forum, har allerede erklæret, at "Outsourcing af layout er som at tisse i bukserne"
Læs også: Grafikere: Kvaliteten taber ved at layoute i Letland
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er jo lidt svært at finde et sted i DJ, hvor der kan tages faglige diskussioner op - men dette `input´ fra Letland og linket fra Journalisten til DJ´s hjemmeside "Aller fyrer de ældste":
http://journalistforbundet.dk/Nyheder/2011/Februar/Aller-fyrer-de-aldste/
må være baggrunden:
jfr. DJ i denne meddelse om fyring af layoutere på Aller:
"Der er planlagt en udrulning af skabelonredigerings-systemet på Aller Medias øvrige blade, så den sidste afskedigelse af fastansatte layoutere er måske ikke set endnu, så for layoutergruppen som sådan ser fremtiden ikke videre lys ud.
Fyringerne på Ude & Hjemme og Familie Journalen kommer oven på en udvikling, hvor dele af layouternes job i takt med den teknologiske udvikling flyttes til en del af redaktionssekretærernes og journalisternes arbejde ..."
Rent fagligt forstår jeg generelt ikke DJ's holdning, at teknologisk(?) udvikling indenfor det grafiske arbejde er lig med, at arbejdet flyttes til en del af redaktionsektrærernes og journalisternes arbejde.
Man kan faktisk overveje om det konkret ikke ville være billigere (og grafisk/visuelt bedre), at flytte grafisk arbejde væk fra redaktionssekretærer og journalister og over til uddannede layoutere - rutinerede og uddannede layoutere er alt andet lige fx hurtigere og bedre end redaktionssekretærer og journalister med et par dages kursus bag sig.
Er og har DJ ikke været ualmindelig god til at flytte arbejde væk fra fagligt uddannede indenfor for andre fag, men/og medlemmer af DJ, og over til redaktionssekretærer og journalister?
Naturligvis er lettiske grafikere lige så dygtige som danske. Og selvfølgelig bliver det samlede produkt i de fleste tilgælde bedst, når grafikere og skrivende arbejder tæt sammen. Men så længe dem, der skal betale, er tilfredse med resulatet af baltisk langdistancelayout, og dem, som skal købe produktet, også er det, og vi ikke diskuterer solidaritet og lige løn for lige arbejde med vore lettiske kolleger, fortsætter forflytningen til billigere himmelstrøg. Vi - fastansatte som freelancere - skal ganske enkelt til at kæmpe for, at kvalitetsoverlæggeren i vore fag ikke sænkes yderligere, og gøre læserne, seerne, lytterne, kunderne opmærksomme på problemstillingen, så de øjner merværdien i at betale for høj kvalitet.
Der er da sikkert ingen tvivl om, at de bedste lettiske grafikere kan fungere på samme niveau som de bedste danske. Men det er vel egentlig ikke nogen specielt vigtig pointe. Jeg må erklære mig enig med Bjørn Thomse. Hvis hele redaktionen ikke er samlet, så må det, alt andet lige, give et andet produkt i sidste ende. Jeg tror ikke på, at en samlet redaktion af grafikere, skribenter og redaktører i sidste ende skal frygte konkurrence fra (dygtige) e-mailinstruerede lettiske arbejdere.
Hvis man tror, fremtiden inden for magasinbranchen er standardopsætninger og diktater via email uden et løbende samspil mellem journalister, redaktører og grafikere i et redaktionelt miljø, så skal man da flytte det hele til udlandet. Jeg tvivler - og det gør læserne forhåbentlig også.
Flere