
B.T.’s store satsning er fortid efter mindre et år. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Der skulle gå mindre et år fra, at B.T. med Berlingske Medias koncernchef Anders Krab-Johansens ord søsatte ’den største satsning i dansk journalistik’, til at projektet blev lagt i graven igen.
B.T. dropper nemlig sine storby-redaktioner, der skulle levere lokaljournalistik fra landets fire største byer, der blev lanceret 31. august sidste år.
Samtidig bliver de 10 stillinger, der var tilbage på redaktionerne, nedlagt.
”På sin vis var der en mærkelig form for lettelse ude på city-redaktionerne. Man har hele tiden vidst, at det lå i kortene, at noget skulle ske. Det var det værst tænkelige, men nu er der i det mindste kommet en afklaring,” siger Rasmus Skat Andersen, tillidsrepræsentant på B.T.
I slutningen af maj fik de tidsbegrænset ansatte på de såkaldte city-redaktioner besked om, at de ikke ville blive forlænget.
Og i går, da B.T. præsenterede en omlægning til at være 100 procent digital fra årsskiftet, kom beskeden om lukningen af redaktionerne i Aarhus, Odense og Aalborg, og de 10 medarbejdere er varslet fyret.
”Når jeg siger, at de er blevet varslet fyret, er det, fordi vi stadig håber at kunne reducere antallet, fordi vi har fem ledige stillinger,” siger Rasmus Skat Andersen.
Stor utilfredshed
Det var Michael Dyrby, den daværende ansvarshavende chefredaktør på B.T., og Anders Krab-Johansen, der i sensommeren sidste år præsenterede de nye city-redaktioner.
Der blev bragt 32 reportere til projektet, og busser kørte rundt med ordspillet ’Byens Tidende’. I starten af december lød det fra Michael Dyrby, at satsningen var kommet ’flyvende fra start’, men det kneb med at få forretningsidéen til at blive til virkelighed, fordi brugerne ikke loggede ind og tegnede abonnement på journalistikken.
Sideløbende var der stor uro internt i huset, og omfanget af løstansatte på lokalredaktionerne udløste faglig strid. Kun halvdelen af de nyansatte var fuldtidsansatte, mens resten var hyret på vikariater eller tilkaldevikarer med lovning om noget nær fuld tid.
”Der er en meget stor utilfredshed hos folk over den måde, city bliver behandlet på. Lige fra starten er der ballade om ansættelsesforholdene, fordi halvdelen blev ansat på en overenskomststridig ansættelse, og det blev først løst i starten af 2022. Det trak tænder ud dengang,” siger Rasmus Skat Andersen.
Og så forlod Michael Dyrby som bekendt B.T. i slutningen af sidste år.
”Siden er der ikke sket noget, og det har været frustrerende. Der har siddet meget dedikerede og dygtige folk, der har gjort deres bedste, men ikke vidst, hvad pokker planen er med det her,” siger tillidsrepræsentanten.
Respekt for satsningen
Rasmus Skat Andersen understreger, at kritikken ikke går på Pernille Holbøll, der tiltrådte som ansvarshavende chefredaktør i maj, men på den ledelse, der skød projektet i gang.
”Vi sidder med en oplevelse af, at folk er blevet ansat på falske præmisser. Det har været uklart, hvor længe Berlingske Media var villig til at skyde penge i det.
”Folk har udvist mod og handlekraft. Nogle har sagt faste stillinger op for at komme ind på den her satsning, og mindre end et år efter er de varslet fyret,” siger Rasmus Skat Andersen.
Pernille Holbøll sagde i slutningen af maj, at satsningen på den lokale journalistik var vigtig, og at det var rigtigt at turde gøre det.
Blandt medarbejderne på B.T. er der en forståelse for, at en satsning kan gå galt.
”Men det er ikke indtrykket, at medarbejderne er blevet behandlet ordentligt undervejs. Vi håber på fremtidige satsninger, men med mere gennemarbejdede planer, så de ikke skal igennem så urimelige situationer,” siger Rasmus Skat Andersen.
Hvad kunne man have gjort anderledes?
”Helt grundlæggende er det aldrig ideelt at starte med en kamp om ansættelsesforholdene, der tager et halvt års tid. Det var en meget lang periode, hvor folk endte i limbo. Det er meget frustrerende.”
Og så er det et problem, at medarbejderne oplever, at de var blevet stillet et mere langtidsholdbart projekt i udsigt.
”Det er jo helt åbenlyst, at der er gået noget helt galt, når så mange nu sidder tilbage med en følelse af, at de var blevet lovet, at satsningen havde en længere levetid. Og så er der selvfølgelig en dyb undren over, hvordan en så stor satsning kan fejle så meget. Altså hvad er der gået galt, da man planlagde projektet,” spørger Rasmus Skat Andersen.
Lige nu har B.T. ifølge Rasmus Skat Andersen fem ubesatte stillinger i København.
”Folk på cityredaktionerne får nu mulighed for at søge de stillinger. Så håber vi at få nogle match, men det ved vi selvfølgelig ikke endnu. Vi ved ikke, om folk er villige til at rykke pælene op, når nu de befinder sig i Odense, Aalborg og Aarhus, men vi håber at kunne reducere antallet af fyringer.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.