Let adgang til politiets statistik

TALHISTORIER. Med få klik kan danske journalister snart skaffe sig overblik over forbrydelserne i et område - helt ned til et bestemt kvarter i en mindre by. Fordelt på emner som butikstyveri, hærværk, røveri og narkokriminalitet.

TALHISTORIER. Med få klik kan danske journalister snart skaffe sig overblik over forbrydelserne i et område – helt ned til et bestemt kvarter i en mindre by. Fordelt på emner som butikstyveri, hærværk, røveri og narkokriminalitet.

Den 2. maj lancerer Rigspolitiet et statistikmodul på hjemmesiden www.politi.dk. Her kan man døgnet rundt hente fakta om kriminaliteten på landsplan, i hver politikreds, kommune og nærmest helt ned på gadeplan.

Journalisten prøvekørte systemet hos Rigspolitiet og kunne eksempelvis med under ti klik finde antallet af anmeldte butikstyverier – fire – i 2004 i Blovstrød, der ligger i Allerød Kommune.

Et par klik mere gav Blovstrøds butikstyverier per 1.000 indbyggere sat i forhold til antallet i hele kommunen og landsgennemsnittet. Det var også nemt at finde udviklingen i butikstyverier de seneste to år i forhold til nabokommunerne.

Dermed får journalister et nyt redskab til at finde historier og idéudvikle på kriminalstof, ligesom de kan følge op på sagsområder ved at klikke sig frem til, om en bestemt kommune er specielt udsat. Det kunne for eksempel være efter den alvorlige voldtægt i Botanisk Have i Århus i 2003.

Ved at klikke på et danmarkskort får man med farverne rød, gul og grøn vist, om et område er mere hærget af en bestemt kriminalitet end gennemsnittet. Desuden fremgår antallet af anmeldelser i området, som man kan zoome ind til 1.000 gange 1.000 meter.

»Vi har valgt at gruppere typerne af kriminalitet ud fra, hvad journalister spørger til. Men også efter, hvad der er interessant for borgerne. Det bliver aktuelle tal, for vi opdaterer hvert kvartal,« siger udviklingschef René Holleufer fra Rigspolitiet.

Han forklarer, at journalister ofte ønsker meget detaljerede tal. Derfor kan man via et link hente en zip-fil med baggrundstal. Redaktionssekretærer og grafikere får også en genvej til faktabokse og grafikker.

»Der er fri adgang til at snuppe skærmbilleder, hvis man angiver kilden, og det er nemt at hive tallene over i Excel, Word eller Power Point, hvis man vil lave sin egen grafik,« siger René Holleufer.

Statistikmodulet gør det også muligt at vurdere det lokale politis indsats. For systemet kan vise politikredsenes sagsbehandlingstider – fra sigtelse til tiltale og dom. Den opsøgende reporter kan også finde afgørelsesprocenten. Den var eksempelvis interessant i Frederikssund, hvor politiet syltede en række sager.

Systemet kommer, efter at politikerne i finanslovs-aftalen 2004-06 krævede mere gennemsigtighed i politiets arbejde.

0 Kommentarer