Less is more

ANMELDELSE. ”En interessant bog, hvis store styrke er dens kultur-, filosofi- og samfundshistoriske ramme og perspektiv.” Lotte Kirkeby Hansen anmelder 'Pseudoarbejde'
29.05.2018 · 14:04

Af: Lotte Kirkeby Hansen

Bog: Pseudoarbejde. Hvordan vi fik travlt med at lave ingenting
Forfattere: Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen
Forlag: Gyldendal (294 sider, 300 kroner)

Anmelder: Lotte Kirkeby Hansen, freelancejournalist og forfatter

Det er smart at have travlt. Når vi møder hinanden, spørger vi, hvordan det går, og det er bedre at svare busy busy, end at man egentlig bare dalrer rundt og ikke laver alverden. Og hvis vi ikke har travlt, så lader vi, som om vi har det. Især når det gælder arbejde. Men i virkeligheden laver vi langt mindre, end vi går rundt og bilder os ind, mener antropolog Dennis Nørmark og filosof Anders Fogh Jensen i deres tankevækkende og sine steder svært provokerende ’Pseudoarbejde. Hvordan vi fik travlt med at lave ingenting’. 

De mener, at vores arbejdsliv er fyldt med bullshit og bras og med en vanvittig masse pseudoarbejde, at vi hænger mere ud, end vi arbejder, og at vi i stigende grad bekender os til Parkinsons lov om, at arbejde udvider sig, indtil det fylder den tid, der er afsat til det. 

Men det kan også være anderledes. Hos IIH Nordic, hvor de har indført en fire dages arbejdsuge, er less more. Her arbejder de efter den omvendte Parkinsons lov. Hvis arbejde fylder den tid, der er til rådighed, må det også virke baglæns.

Hvis man reducerer tiden, må arbejdsopgaven ende med at tage den begrænsede tid, der bliver afsat til den. Og med den tankegang har de opnået imponerende resultater på alle tænkelige bundlinjer. 

Hvis det står til Nørmark og Fogh Jensen, skal vi i højere grad tænke som IIH Nordic. Vi skal lade være med at tænke som i industritiden, hvor det var antallet af timer, der talte. Det er ifølge dem nemlig inderligt ligegyldigt, hvor lang tid vi er på arbejde. Det eneste afgørende er, hvilken værdi vi skaber. Og når vi har skabt den værdi, så skal vi gå hjem. 

Vi skal ikke sidde og surfe på nettet eller gå på gaden for at fylde tiden ud – og vi skal holde op med at sige ja til meningsløse møder og indholds- tomme opgaver. Altså skal vi droppe positiviteten, lære at sige nej, pakke sammen og gå, når vi er færdige, mener de to forfattere, der har mere end almindeligt velsmurte tungebånd. 

De er ekstremt velskrivende og vidende, men det er ikke nogen undskyldning for at gentage og undlade at dosere, og de kunne med fordel have været skarpere redigeret. Men måske fremstår absurditeten og meningsløsheden bedre, når der er mange og lange cases. Jeg tror det dog ikke. Også her er less more. 

Men når det er sagt, er det en interessant bog, og dens store styrke er dens kultur-, filosofi- og samfundshistoriske ramme og dens perspektiv. Det giver den langt mere tyngde end den sædvanlige quick fix-bog, og det hjælper os til at forstå, hvorfor vi gør, som vi gør, hvorfor vi tænker, som vi tænker, og hvorfor vores vaner er så svære at bryde. Vi kan ikke ændre dem uden at forstå dem, og det hjælper ’Pseudoarbejde’ os på overlegen vis med at gøre. 

Kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Seneste jobopslag

Finansministeriet søger erfaren pressemedarbejder

Finansministeriet
Ansøgningsfrist: 27.08

Video-journalist

Aalborg Stift
Ansøgningsfrist: 03.09

Danmarks Lærerforening søger kommunikations- og analysechef

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 20.08

Social media and video manager

Egmont Administration
Ansøgningsfrist: 22.08

Pressekonsulent søges til BUPL

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 20.08

Information søger journalister med undersøgende profil

Information A/S
Ansøgningsfrist: 27.08

Senior Press Officer til mediehåndtering

Ørsted
Ansøgningsfrist: 17.08

Skatteministeriet søger en skarp presserådgiver

Skatteministeriet
Ansøgningsfrist: 17.08

Studiejob i FN Byen

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 07.10

Online chefredaktør til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 31.08

Styrelsen for Patientsikkerhed søger kommunikations- og pressechef

Styrelsen for Patientsikkerhed
Ansøgningsfrist: 27.08

Finansreporter Finwire News

Finwire News
Ansøgningsfrist: 20.08

Kommunikationsmedarbejder til Lederforeningen i DSR

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 21.08

Pressemedarbejder til PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
Ansøgningsfrist: 22.08

Enhedsleder til kommunikationsenhed

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 19.08

Journalist

ITD
Ansøgningsfrist: 17.08