Lemmingerne kommer!

Tre gange har ph.d.-studerende Ole Henrik Hansen råbt "Ulven kommer!" og udløst mediestorm med retorisk skarpladte budskaber om, at pædagoger i landets vuggestuer bekender sig til fri leg og hash i stedet for at tage sig af de små. Senest på forsiden af Berlingske den 29. april.

Tre gange har ph.d.-studerende Ole Henrik Hansen råbt "Ulven kommer!" og udløst mediestorm med retorisk skarpladte budskaber om, at pædagoger i landets vuggestuer bekender sig til fri leg og hash i stedet for at tage sig af de små. Senest på forsiden af Berlingske den 29. april.

Der var sådan set intet nyt i historien i forhold til ni måneder før, hvor samme historie var på forsiden af Politiken. Men ulven kom selvfølgelig heller ikke denne gang. I stedet vrimlede mediebilledet pludselig med lemminger, der alle piskede i samme retning uden kritisk stillingtagen til, at de spurtede længere og længere væk fra fakta.

I løbet af søndagen nåede stort set alle elektroniske medier at tage historien op – ikke med nye vinkler, men med fuldstændig samme vinkel og stort set samme kilder. Dækningen var spækket med forargede politikere og rystede forældre understøttet af optagelser, som godt nok havde lignet hverdagsscener fra en almindelig vuggestue, hvis ikke de havde været suppleret af en voice over med gravrøst og en umisforståelig fortolkning fra den tydeligt berørte forsker.

Pointen blev hevet rent hjem:
Danske vuggestuer er uegnede for børn.
Medierne viderebragte historien om den omsorgsfulde og modige forsker, der angiveligt havde lavet 8.000 observationer og en spørgeskemaundersøgelse blandt 40.000 pædagoger. Ingen alarmklokker ringede, selv om de burde have gjort det af flere grunde. Vi gjorde i vores kontakt med medierne gentagne gange opmærksom på følgende:

Forskeren er slet ikke forsker, men studerende. Han har ikke afleveret sin afhandling, og det er derfor vanskeligt at tjekke hans resultater, som altså kommer fra kun 26 børn i ni vuggestuer. Adskillige anerkendte forskere er stærkt kritiske over for de fremlagte konklusioner, hvilket stort set ikke var synligt, før 14 af dem skrev et åbent brev i Information 12 dage senere.

Ingen af de fremlagte tal holder i virkeligheden. De 8.000 observationer var slet ikke observationer. De 40.000 pædagoger viste sig at være højst 1.300, som slet ikke bakkede resultaterne fra de ni vuggestuer op.
Den studerende har selv erklæret, at han er i gang med en religionskrig. Han er med andre ord ude i et politisk ærinde. Og korstoget handler om at få den strukturerede pædagogik fra 1970'erne tilbage på bekostning af den mangfoldighed af moderne pædagogiske tilgange, han sammenfatter som "fri leg".

Heldigvis var der efterhånden journalister, der begyndte at løbe en anden vej. Og det var godt, for i den journalistiske begejstring over det kontroversielle synspunkt kan der ske stor skade, hvis ikke synspunktet prøves efter og er baseret på et reelt og sandfærdigt grundlag. Ole Henrik Hansens status som mediedarling har allerede gjort ham til en af de mest citerede småbørnsforskere i det seneste halvandet år.

Den seneste runde i medierne var tæt på at udløse uhensigtsmæssige panikreaktioner fra de politiske beslutningstagere og forældrene. Og en hel profession af hårdtarbejdende pædagoger har fået et ordentligt og uretfærdigt smæk.

Alt dette er de journalister, som sprang på det kontroversielle, men totalt udokumenterede synspunkt og høvlede af sted sammen med de andre, medansvarlige for. En grundig efterkritik på redaktionerne er på sin plads.

– presseansvarlig Esben Geist og kommunikationschef Ida Thuesen, BUPL

1 Kommentar

Susse Dons Hoffmann
9. JUNI 2012
Re: Lemmingerne kommer!

Hvor er det nemt at score billige point ved at nedgøre andres arbejde. Prøv at starte ved de kommunale nedskæringer og sammenlign dem i stedet for pædagogikken...

Godt at I i BUPL skræper fokus og synliggør problemet i en ikke fair anskuelse.

Arbejder som pædagog i en kommunal daginst. og har mine drenge i henholdvis kommunal dagist. og vuggestue.

Mvh. Susse