Som den eneste af de tilstedeværende pressefolk trodsede Martin Lehmann den 9. september 2015 politiets ordre om at forlade en motorvej i Sønderjylland, hvor en gruppe på cirka 300 flygtninge og migranter vandrede i nordlig retning.
Martin Lehmann blev derefter anholdt og kortvarigt tilbageholdt.
Lige efter anholdelsen sagde Martin Lehmann til Journalisten, at han var ”professionelt rasende” på sine kolleger over, at de ikke insisterede på at dokumentere begivenhederne på nært hold.
I dag gav Retten i Sønderborg Martin Lehmann ret i, at det ikke var muligt for pressen at udføre deres arbejde, hvis de blev fjernet fra motorvejen, og frifandt ham for at trodse politiets ordre.
Skulle have stolet på mavefornemmelse
En af de fotografer, der fulgte politiets anvisninger 9. september 2015, var freelancefotograf Sofie Amalie Klougart. I dag siger hun, at hun ville ønske, at hun havde fulgt Martin Lehmanns eksempel og ladet sig arrestere.
”Jeg skulle have stolet på den mavefornemmelse, jeg havde, om at politiet handlede forkert. Vi var mange, der stod og talte om, om det var nu, vi skulle lade os arrestere. Vi talte om, at hvis det ikke skulle være nu, hvornår skulle det så være?” forklarer Sofie Amalie Klougart.
”Jeg håber, at dommen kan være med til, at vi tør tage flere kampe, så vi kan være til stede som øjenvidner,” siger hun.
En for holdet
Fotochef på Jyllands-Posten Brian Karmark sagde i september 2015 til JP's fotografer, at de skulle følge politiets anvisninger. I dag siger han:
”Jeg er utroligt glad for, at Martin Lehmann bliver frifundet helt, men jeg står stadig inde for den beslutning, vi i den samlede ledelse traf om at følge politiets anmodning. Jeg mener stadig, at man ikke skal tage den slags principielle diskussioner på stedet,” forklarer han.
Han siger, at Martin Lehmann med dommen ”har taget en for holdet for hele pressen i Danmark”.
”Hvis vi havner i samme situation med politiet en anden gang, vil det helt sikkert have gjort en forskel. Det viser, at pressekortet ikke kun er beregnet til at komme gratis i Legoland,” siger han.
Tilbage i 2015 sagde du, at du var enig i, at det var svært at se begrundelsen for politiets beslutning om at bortvise pressen. Hvis man som journalist eller fotojournalist er uenig i begrundelsen – skal man så ikke tage diskussionen op og udfordre politiets anvisning?
”Jo, men diskussionen blev også taget op. Vi parerede ikke ordrer som robotter. Men da politiet sagde, at det var sidste chance – ellers bliver I anholdt – der valgte redaktionen herhjemme at sige, så trækker vi os. Jeg havde en praktikant placeret derude, og jeg mente, at jeg havde et ansvar for, at han ikke kom i fængsel. Så det var beslutningen, jeg traf i det øjeblik, den skulle træffes. Og det fortryder jeg ikke,” siger Brian Karmark.
EB-fotograf skulle adlyde politiet
Ernst Van Norde fotograferede for Ekstra Bladet. Han siger, at fotograferne fik at vide, at de ville blive anholdt, hvis de gik ud på motorvejen. Og at det var en ordre ovenfra.
Han vendte situationen med redaktionen på Ekstra Bladet, og her var beskeden også, at han skulle følge politiets ordre.
”Hvis jeg først var blevet kørt væk med en politibil, ville jeg være fuldstændigt væk fra begivenheden. Jeg kunne lade mig anholde og være væk fra begivenheden eller gå op og forsøge at finde en anden måde at dække den på,” siger Ernst Van Norde.
Han kalder dommen god og principiel.
”Nu kan vi stå med en dom fra 2018 og sige, at det har offentlighedens interesse, hvis vi bliver udsat for samme situation. Dengang havde vi ikke andet at stå og vifte med end vores pressekort.”
Ringede til DJ's akuttelefon
Sofie Amalie Klougart var til stede på motorvejen, fordi hun tilfældigvis var i området. Hun havde med andre ord ikke en arbejdsgiver, hun kunne vende situationen med.
”Jeg ringede til DJ's akuttelefon, hvor jeg fik at vide, at politiet kan bede mig om ikke at gå på fortovet, hvis de ønsker det. Det var mit indtryk, at jeg ikke ville få opbakning til en retssag, og at DJ ikke ville bakke mig op. Det var afgørende for, at jeg ikke turde gøre det,” siger hun.
DJ’s formand, Lars Werge, ønsker ikke at udtale sig om konkret rådgivning givet for 2,5 år siden.
”Men vi rådgiver naturligvis inden for lovgivningen,” forklarer han.
Vil akuttelefonen give et andet råd nu, hvor der er faldet dom i sagen?
”Jeg forstår dommen som retningsgivende, og det vil vi basere vores rådgivning af medlemmerne på.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Lars Werge.
Du taler med uld i mund så det støver, i stedet for klart - også for 2,5 år siden - at give den fulde støtte til Martin Lehmann og hans selvfølgelige protest imod politiets helt urimelige ordrer. Tag jer nu sammen på Glade Strand! DJ er stadig (for nogle af os) en fagforening, selvom du på taburetten er ved at glemme det. Jeg indstiller hermed Martin til Carsten Nielsen prisen!
Kammeratlig hilsen
Hans