Legat-udvalg: kvinder skal indstille hinanden

Der er flere mænd, der vinder, men der er også flere mænd, der indstiller, siger formanden for Kristian Dahl Legat-udvalget som reaktion på Ditte Gieses kommentar i Journalisten.

Der er flere mænd, der vinder, men der er også flere mænd, der indstiller, siger formanden for Kristian Dahl Legat-udvalget som reaktion på Ditte Gieses kommentar i Journalisten.

Lykke Wiborg ser med en vis selvironi, på den kritik, hun som formand for Kristian Dahl Mindelegat-udvalget får i det seneste nummer af Journalisten. Her bemærker Ditte Giese, at det er 17 år siden, en kvinde har fået legatet.

»Da jeg gik på Journalisthøjskolen lavede vi faktisk en optælling over kvinder, der havde fået Cavling-prisen, fordi vi tænkte: det kan da ikke passe, der er så få,« fortæller Lykke Wiborg til Journalisten.dk.

Hun kan godt genkende den problematik, Ditte Giese beskriver.

»Vi vil rigtig gerne give det til en kvinde, men når feltet snævres ind, og vi skal finde vinderen, så må vi vælge at sige, at prisen skal gå til en journalist, der gør noget ud over det sædvanlige, og det ekstra skridt er mændene måske bedre til at tage,« siger hun.

I Journalisten beklager Ditte Giese, at der er så stort fokus på afslørende nyhedsjournalistik, når der uddeles priser. Hun foreslår, at man som med foto-priser har flere kategorier. Det synes Lykke Wiborg er en god ide.

»I princippet kan alle genrer få prisen. Men der er en tendens til at have mere fokus på nyhedsjournalistikken. Den er svær at komme udenom, fordi den skaber mere opmærksomhed. Men vi prøver at se på flere aspekter af en historie, for eksempel også, om den er godt formidlet, og ikke bare, om den har væltet en minister.«

Lykke Wiborgs problem er, at det i høj grad er nyhedshistorier, der bliver indstillet – ligesom det ofte er mænd, der bliver indstillet – af mænd.

»Der er flere mænd, der indstiller og bliver indstillet. Og her skal kvinderne nok være mindre tilbageholdne. Ikke sådan at de skal indstille sig selv, men man kan jo godt opfordre andre til at gøre det, sin egen chef, for eksempel. Eller tag og indstil jeres egne kvindelige kolleger,« lyder opfordringen fra Lykke Wiborg.

Indstillinger til Kristian Dahls mindelegat skal være udvalget i hænde inden 9. februar kl. 12.00. Kandidaterne skal være medlemmer af Kreds 1.

Forslagene skal sendes til:

Kreds 1
Gl. Strand 46
1202 Kbh. K
Eller på e-mail til mailto:kreds1@journalistforbundet.dk
Mærk kuvert/mail 'Kristian Dahl'

0 Kommentarer