Ledigheden slår rekorder

Hvert tiende medlem af Journalistforbundet er berørt af ledighed, og udviklingen fortsætter. Seneste fyringer er på weekend-nu, Computerworld, B.T. og TV 2/Østjylland

Hvert tiende medlem af Journalistforbundet er berørt af ledighed, og udviklingen fortsætter. Seneste fyringer er på weekend-nu, Computerworld, B.T. og TV 2/Østjylland

Journalisterne på weekend-nu var forberedt på fyringen den 1. november. Men det ændrer ikke på resultatet.

25 journalister kommer højst sandsynligt til at stå uden et arbejde om et par uger. Og dermed får ledighedsprocenten for Journalistforbundet (DJ) endnu en tand opad.

De nyeste tal fra DJ viser, at i alt er 10,8 procent af medlemmerne i DJ berørt af ledighed i kortere eller længere perioder. 7,8 procent af medlemmerne er fuldtidsledige. For fire år siden var 5,9 procent fuldtidsledige. Og alt tyder på, at den kedelige udvikling fortsætter.

Bare i løbet af de seneste uger har IDG Danmark, B.T. og TV 2/Østjylland gennemført sparerunder.

På TV 2/Østjylland forsvinder i alt ni DJ-stillinger. Tre bliver afskediget, mens seks fratræder frivilligt, tager imod en seniorordning eller får ikke forlænget deres vikariater.

TV 2/Østjylland skal ligesom de andre regioner i TV 2-systemet spare, fordi TV 2s bestyrelse har besluttet ikke at fremskrive det årlige bloktilskud på omkring 50 millioner kroner til hver region. Desuden er beslutningen om at investere i en internetsatsning for TV 2/Østjylland blevet skrinlagt. Sammen med lavere forventninger til fremtidige reklameindtægter og ønsket om at skabe mere luft i budgetterne har sparekravene tilsammen betydet, at TV 2/Østjylland har måttet skære fire millioner kroner i budgetterne. I skuffelse over ledelsens sparekrav nedlagde medarbejderne på tv-stationen arbejdet en enkelt dag i slutningen af oktober.

Stemningen på IDG Danmark, som blandt andet udgiver Computerworld, Computerworld Online og PC World, har også været trykket siden den 30. oktober. Den dag valgte ledelsen uden varsel at fyre ni journalistiske medarbejdere. Heraf fire researchere, som stadig er under uddannelse. Fem fastansatte mistede deres job, fordi IDG Danmark ligesom mange andre mediearbejdspladser er mærket af faldet i annonceindtægter.

På dagbladet B.T. er medarbejderne også blevet ramt af sparekniven. På grund af et forventet tab i annonceindtægter på 20 millioner kroner, lagde ledelsen i oktober op til, at ti journalister skulle afskediges. Efter arbejdsnedlæggelser og forhandlinger blev sparekravet dog forhandlet ned til fem stillinger. Onsdag den 7. november blev der sat navn på de fem afskedigede, som er blevet kaldt til møde for at forhandle individuelle fratrædelsesordninger.

Hvor fyringer de fleste steder er ensbetydende med frustration og vrede, så passer weekend-nu slet ikke ind i det billede.

"Vi har hele tiden vidst, at det var usikkert," siger stedfortrædende tillidsmand Hans Steen Andersen, som siger, at han stadig tror på bladets overlevelse.

De 25 medarbejdere på weekend-nu har en måneds opsigelsesvarsel. Det betyder, at de står uden arbejde den 1. december.

"Måske," understreger Hans Steen Andersen.

0 Kommentarer