Ledighed blandt nyuddannede til debat

Fagligt Forum 2010 åbnede i dag med diskussion om nyuddannedes jobmuligheder. Skal de unge have mindre i løn, eller vil det starte en skævvridning af arbejdsmarkedet? Debatér med her på sitet.

Fagligt Forum 2010 åbnede i dag med diskussion om nyuddannedes jobmuligheder. Skal de unge have mindre i løn, eller vil det starte en skævvridning af arbejdsmarkedet? Debatér med her på sitet.

Ledigheden blandt nyuddannede er alarmerende høj i Dansk Journalistforbund, og næsten hver tredje dimmitend er uden job. Det er ét af diskussionsemnerne ved Fagligt Forum 2010, der netop nu finder sted på Axelborg i København.

DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård, skød Fagligt Forum i gang med den socialdemokratiske slagsang "Når jeg ser et rødt flag smælde" og efterfølgende brandtale om DJ's værdier og fokuspunkter. Han lagde blandt andet vægt på, at DJ efter hans mening har været proaktiv for at løse den stigende dimmitendledighed med oprettelsen af DJ Uddannelse og Karriere, der har stort fokus på de ledige i DJ.

Hovedbestyrelsesmedlem Anders Dollerup lagde herefter op til debat med et indspark om livet som ledig. Han blev færdiguddannet i november og har siden været ledig.

»Det er ofte, når man læser et stillingsopslag, at man føler, man opfylder alle kriterierne. Lige indtil man kommer helt ned i bunden, hvor der står, at arbejdsgiveren forventer 3-5 års erhvervserfaring,« sagde Anders Dollerup, der fortalte, at der kan være knap 500 ansøgere til et enkelt stillingsopslag.

Anders Dollerup kom med flere forslag, der kan hjælpe nyuddannede i arbejde. Projektansættelser, virksomhedspraktik eller lavere startløn, så flere nyuddannede kan få foden inden for på arbejdsmarkedet.

Hovedbestyrelsesmedlem og fællestillidsrepræsentant i DR Steen Larsen gav Anders Dollerup modspil med et indspark bygget op som en konfirmationstale.

»Kære Anders. Jeg glæder mig til at få dig som kollega, og jeg vil gøre næsten alt for at få dig som kollega. Men kun næsten alt. For de vilkår, du bliver ansat på, skal være nogle, du selv kan leve med, og som dine kolleger kan leve med,« sagde Steen Larsen.

Steen Larsen er stærkt kritisk over for lavere startløn til nyuddannede. Han mener, det kan starte en skævvridning af arbejdsmarkedet.

»De nyuddannede får en forventning om, at de skal have penge med hjemmefra for at blive ansat, og arbejdsgiveren får en forventning om, at han aldrig skal betale fuld løn,« sagde han.

Steen Larsen tror ikke, at en lavere startløn vil give flere journalistiske arbejdspladser, men derimod bare et lavere løngennemsnit.

Netop nu kører debatten videre i seks forskellige grupper, hvor alle delegerede har mulighed for at byde ind.

1 Kommentar

sofie lund
3. OKTOBER 2011
Re: Ledighed blandt nyuddannede til debat

Jeg er en af dem som har brugt flere år på en uddannelse, og er nu kommet ud i arbejdsløsheden, har søgt på livet løs, både jobannoncer og uopfordret, desværre uden held. Min drøm er at arbejde indenfor indkøb, hvilket jeg har haft som mål længe. Dog virker det som om at min drøm ikke kan gå i opfyldelse lige pt. Det kan lyde som om at jeg har tabet modet men det har jeg bestemt ikke, men man bliver lidt træt af at se den ene annonce efter den anden, søger medarbejder med mindst 5 års erfarring. 

 Jeg er super træt af disse annoncer, jeg vil også have en chance, jeg tror der er flere som er i denne situation, og derfor har jeg dannet facebook gruppen.

Nyudannet arbejdskraft, hvilket skal fungerer som en netværksgruppe, jeg synes vi skal hjælpe hinanden, og gøre os synlige join gerne denne gruppe, hvis du er træt af den situation og vil danne et netværk