search

Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen

Der er komfortable hotelomgivelser til fuldt betalende deltagere ved DJ's fagfestival, mens studerende og ledige ryger på Danhostel og Cab Inn. Det er usolidarisk, mener kritiker, men nødvendigt, for at økonomien skal hænge sammen, siger DJ

Der er komfortable hotelomgivelser til fuldt betalende deltagere ved DJ's fagfestival, mens studerende og ledige ryger på Danhostel og Cab Inn. Det er usolidarisk, mener kritiker, men nødvendigt, for at økonomien skal hænge sammen, siger DJ
Når fagfestivalen afvikles i Odense, kan byens hoteller groft sagt deles op i to kategorier: Hoteller med ledige journalister og hoteller for journalister i arbejde.

Der er nemlig forskel på, hvilke hoteller man kan overnatte på, alt efter om man betaler fuld pris eller betaler den særlige pris på 850 kroner for ledige, studerende og pensionister. Er du på den lave pris, bor du på et af byens absolut billigste steder: Danhostel City, Cab Inn eller City Hotel. Mens fuldt betalende har et noget dyrere hotel-sortiment at vælge ud fra.

Men hvorfor skal der gøres forskel? Det spørgsmål stiller Henrik Brock-Lips, der er freelancer, men i perioder får supplerende dagpenge. Han bemærker, at folk i fast arbejde ofte får billetten betalt af arbejdsgiveren, mens han, der selv er nødt til at betale, tilmed kommer til at bo dårligere.

»Det er jo en form for stigmatisering, der sker. Når folk bor på et særligt hotel, ved man, at de er arbejdsløse. Det bliver sådan nogle ghettoer for samspilsramte, der ikke kan være med på vognen. Det er faktisk den oplevelse, jeg får,« siger Henrik Brock-Lips.

Tilskudsdeltagere bor bedst

Prisen for en normal billet til Fagfestivalen er 1.700 kroner. Mange kredse og grupper giver dog tilskud til billetten, for eksempel FreelanceGruppen, der giver 800 kroner i tilskud, så prisen næsten er halveret. Og med disse billetter er man sikret en komfortabel seng på 3-4 stjernede hoteller som Windsor, Ansgar og Clarion Plaza.

Og så er der altså billetten til ledige, pensionister og studerende, som i realiteten betaler stort set samme pris som for eksempel freelancere, men placeres på billigere hoteller.

Der er jo reelt ikke tale om, at man giver tilskud til den gruppe. Man giver dem bare et billigere produkt, konstaterer Henrik Broch-Lips, der undrer sig over, at DJ vil medvirke til en forskelsbehandling som denne, som han kalder usolidarisk.

Han hæfter sig også ved, at netværksmulighederne begrænses for de ledige, der måske særligt har brug for nogle gode kontakter.

»Jeg har netop været på et kursus i DJ, hvor man anbefalede os at tage på Fagfestival og netværke. Det foregår så i pauserne, siger de. Men bor man sammen med nogen, så netværker man jo også der. Og de ledige kan så netværke med andre ledige, studerende eller folk, der har forladt arbejdsmarkedet,« siger Henrik Broch-Lips.

DJ: Det vigtigste er, at de kommer med

Dansk Journalistforbunds direktør, Linda Garlov, er en smule overrasket over kritikken.

»Jeg synes ikke, der bliver gjort forskel. Alle får fuld forplejning i to dage samt en overnatning på et hotel-dobbeltværelse. Det er helt ens for alle deltagere.«

Men hvorfor skal pensionister, ledige og studerende indlogeres på særlige hoteller?

»Vi skal kunne lave fagfestivalen for det antal kroner, man har. Vi vil gerne give arbejdsløse og studerende en billigere pris. Og ja, så har man har valgt at sige: Disse hoteller bruger vi til dem, der køber den billigere billet. Jeg synes, det er rigtig fint, at det kan lade sig gøre. Ved tilsvarende arrangementer i andre fagforbund kan man slet ikke komme med, hvis man ikke betaler fuld pris,« siger Linda Garlov.

Hvad med at man blander kortene, så alle trækker et hotelværelse fra den samme pulje?

»Det kan man da godt overveje. Vi havde jo også denne ordning for to år siden, og der er ikke nogen, der har klaget over det før. Men hvis nogen synes, det er dybt problematisk, så er det da noget, vi kan kigge på.«

Kommentarer
8
Kim Ravn-Mortensen
28.09.12 09:20
Re: Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen
Kan vi få bekræftet, at delegationen fra DJ naturligvis bor på de billige hoteller i solidaritet med DJs økonomi?
Fremhævet af Journalisten
Henrik Broch-Lips
28.09.12 10:22
Re: Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen
Linda Garlov taler imod bedrevidende og forstår ikke problematikken. Ledige, efterlønnere, pensionister og studerende får IKKE billetten billigere. Tværtimod! De skal betale 850 kroner, hvorimod samtlige freelancere får billetten til 900 kroner. Altså omtrent samme pris.
 
Men freelancerne indlogeres på et af byens seks fine 3-4 stjernede hoteller: Odense Congress Center, First Hotel Grand, Clarion Plaza Hotel, Hotel H.C. Andersen, Hotel Ansgar eller Hotel Windsor. Sammen med ansatte journalister, redaktører, chefer og andre freelancere.
 
Ledige/pensionister/studerende og efterlønnere får et helt andet produkt (selvom de betaler samme pris som freelancerne), da de indlogeres på byens tre billigste overnatningssteder: Cab Inn, Danhostel City og City Hotel.

Hermed snydes de ledige og de studerende: Samme pris, men klart dårligere produkt. Samtidig bliver man stigmatiseret som ledig, og skal netværke ude på hotellerne med andre ledige, studerende eller med folk, der har forladt arbejdsmarkedet.
 
Og de ledige/studerende snydes endda dobbelt, da de tilmed ikke informeres om, at de er med på 2. klasse, men tværtimod bildes ind, at de får et betragteligt tilskud...et tilskud, der altså er langt ringere end det, de selvkørende Freelancere får. 
 
I den forstand betaler de ledige/pensionisterne/efterlønnerne og de studerende for de riges fest...:-(
Ikke så mærkeligt, at kun få ledige journalister tager til Fagfestival (oplysning fra administrationschef Marian Vasbo).
 
Endnu mere tankevækkende er det, at jeg, som freelancer med fuld kontingent-betaling, kan vælge om jeg (til nogenlunde samme pris) vil bo på et af de fine hoteller eller overnatte på et vandrehjem...sammen med alle dem, der desværre ikke har det valg...   
 

Fremhævet af Journalisten
David Wedege
28.09.12 13:33
Re: Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen

Jeg har oplevet meget forskellige standarder med Danhostel. Lige fra ganske fin konformt på billig-hotelniveau og til de mest usle, baraklignende forhold med kloakstank på værelset. Jeg ved ikke, hvor på skalaen Danhostel i Odense befinder sig, men min dårligste Danhostel-oplevelse gør mig nervøs ved mødet med alle ukendte Danhostels.

CabInn-hotelller, derimod, ligner alle hinanden, og jeg forstår ikke, at nogen skulle finde det nedværdigende at sove der. Ja, jeg forstår overhovedet ikke, at nogen skulle have behov for yderligere hotelkomfort i forbindelse med et arrangement, hvor man typisk forlader aftenfesten og vælter ind på værelset klokken 2 om natten, mens man forlader det igen alt for tidligt næste morgen på vækkeurets kommando.

Fremhævet af Journalisten
henrik Broch-Lips
28.09.12 14:02
Re: Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen

Jeg har bestemt intet imod at sove på vandrerhjem og tvivlsomme hoteller. Som journalist og kunsthistoriker med speciale i østeuropæisk avantgardekunst har jeg prøvet lidt af hvert i både Østeuropa og på Balkan. Det jeg finder uheldigt, er forbundets opdeling af medlemmerne i et A - og et B-hold. Til trods for at ledige og freelancere betaler omtrent samme pris. Den form for ghettoisering - uanset hotellernes standard - mener jeg er usolidarisk, netværksødelæggende og slet ikke hører hjemme i noget fælles fagforbund...

En rabat er jo kun en rabat, hvis man får samme produkt. Studerende og pensionister kører med DSB til reduceret pris, men de sidder altså ikke alene sammen i en specielt indrettet gods - eller kreaturvogn...  

Fremhævet af Journalisten
Erik Lismann
28.09.12 14:16
Re: Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen
Det er godt at se, at den fjerde statsmagt har noget vigtigt at gå op i...
Fremhævet af Journalisten
jan august hillers
01.10.12 07:49
Re: Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen

Tja, er et hotelværelse til Fagfestival ikke bare et sted man turner ind på sent for at sove og så få sig noget morgenmad og afsted. Det er ikke mit indtryk at der er den store forskel på cityhotellerne inkl Cap In og Danhostel (kender ikke City Hotel).

Jeg synes derimod, det er forkert, at man skal betale for overnatning uden at gøre brug af den- feks når man som jeg bor i Odense. Og er det ikke sådan at discountbetalende fra Odense og omegn slet ikke får tilbudt overnatning - men stadig betaler det samme? 

Fremhævet af Journalisten
Susanne Sayers
02.10.12 04:24
Re: Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen

Jeg har lidt svært ved at se problemet. Forbundet - som står for arrangementet - har to priser: en baseret på et dyrt hotel og en med et billigere specielt til ledige og studerende. At nogle kredse/faggrupper så giver tilskud til andre medlemmer, er jo ikke forbundets fortjeneste eller valg.

Det vigtigste på festivalen er vel for katten det faglige indhold. Så er det da en absolut mindre detalje, om man sover på det ene eller andet hotel eller på vandrehjem. Der går umiddelbart sådan lidt 'prinsessen på ærten' i den, og jeg kan godt forstå, hvis folk udefra undrer sig en del over, at journalister kan brokke sig over at betale 800 kroner for et massivt, faglig program, forplejning og to hotelovernatninger, fordi hotellet ikke er i byens bedste klasse.

Jeg ville have købt argumentet med netværk osv, hvis hotellet var et sted, man tilbragte lang tid på fagfestival, men det er jo ikke meningen, at det skal være andet end det sted, man crasher efter en lang dag. 

Jeg skal hverken med på fagfestival eller have hotel, men betaler via mit faglige kontingent til festen alligevel og glæder mig over, at mine medlemskroner blandt andet går til at få ledige og studerende med på et vigtigt, fagligt træf, så det ikke bliver en lukket fest for fastansatte. Men jeg bliver lidt træt, når diskussionen så kommer til at handle om, hvorvidt det er usolidarisk, at deltagere på den lave pris skal bo på Cabinn.

Fremhævet af Journalisten
Finn Arne Hansen
02.10.12 13:54
Re: Ledige sendes på billige hoteller under fagfestivalen
Hatten af for Henrik Broch-Lips, fordi han tager den diskussion op. Det er aldrig rart at føle sig stemplet (stigmatiseret på nydansk) eller forskelsbehandlet som ledig. Jeg synes også, bordet med arbejdsløse ved delegeretmødet skal fjernes. Man kan sidde hos sin specialgruppe eller kredsgruppen.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen