
Søren Pagter. leder af fotojournalistuddannelsen på DMJX. Foto: Anders Hviid
”Et vanvittigt benspænd.” Sådan beskriver Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen på DMJX, de meget skrappe persondataregler for deling af redaktionelle billeder på Instagram.
Reglerne betyder, at fotografer, der for eksempel tager et billede for Politiken, skal indhente et skriftligt samtykke, hvis de vil dele billedet på sociale medier.
Det var netop, hvad freelancefotograf Lasse Kofod oplevede for tre år siden, da han fotograferede en ung kvinde til Politikens Ibyen-tillæg.
Han var så glad for billedet, at han lagde det på sin egen Facebook- og Instagram-profil, men det klagede kvinden på billedet over. Lasse Kofod kontaktede Dansk Journalistforbund, der sagde, at kvinden havde retten på sin side, fordi billeder på en freelancefotografs sociale medier kan ses som markedsføring.
Også fotografer med fast tilknytning til et medie skal være opmærksomme, når de deler deres billeder, fortæller Alexandra Klerk, juridisk konsulent i Dansk Journalistforbund.
”Hvis du har din egen freelancevirksomhed ved siden af, kan det også blive set som markedsføring at dele billederne på din hjemmeside eller på sociale medier,” siger hun.
Verdensfjernt
Søren Pagter kalder det ”verdensfjernt”, at reglerne sidestiller billeder til markedsføring med fotografers præsentation af deres egne billeder på sociale medier.
”Som fotograf er det reelt umuligt at profilere sig uden at bryde reglerne,” siger han.
Sagen er nemlig, at mange freelancefotografer finder deres kunder via Instagram.
”Hvis de skal have et arkiv med samtykkeerklæringer, som de kan vise Datatilsynet, når de kommer på besøg, så vil det medføre et kæmpe ekstra arbejde,” siger Søren Pagter.
Du skal ikke håbe på det bedste
Han tør dog ikke råde fotografer til at droppe samtykkeerklæringerne og håbe på det bedste.
”Mit råd vil være det samme som DJ’s: Man bliver nødt til at være sikker,” siger han.
Men Søren Pagter tilføjer, at i virkelighedens verden bliver reglerne om deling på sociale medier overtrådt hele tiden.
”Det er nok en af de regler, der bliver overtrådt allermest i Danmark. Mange fotografer tænker, at hvis man har spurgt folk mundtligt, så må det være fint,” siger han.
Søren Pagter kan godt forstå, at det for nogle mennesker kan være en ubehagelig oplevelse pludselig at optræde på et billede på sociale medier.
”Men i over 99 procent af alle tilfælde sker det uden problemer,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.