Offentlighedsloven er i direkte modstrid med radikal politik, mener Pernille Boye Koch fra partiets hovedbestyrelse. Hun mener, at aftalen er en pinlig sag for hele regeringen
I begyndelsen af oktober måned blev der indgået forlig om en ny offentlighedslov mellem regeringen, V og K. Men nu lægger Pernille Boye Koch fra de Radikales hovedbestyrelse i kraftige vendinger afstand til aftalen. Der er på landsplan knap 100 medlemmer af de Radikales hovedbestyrelse.
I Politiken søndag og på sin hjemmeside skrev hun, at det er en aftale, som er i direkte modstrid med radikal politik.
Kun få uger inden forliget vedtog det radikale landsmøde ifølge Pernille Boye Koch en resolution, der utvetydigt slog fast, at partiet skulle arbejde imod præcis de indskrænkninger af mulighederne for aktindsigt, der nu bliver virkelighed.
"Radikale var imod en ny regel om undtagelse af dokumenter til brug for ministerbetjening og imod en ny regel om undtagelse af kommunikation mellem ministre og folketingsmedlemmer, fastslog et enigt radikalt bagland," skriver hun.
Hun tilføjer, at da de stort set identiske forslag blev diskuteret i Folketinget i 2010-2011, var Radikale Venstre da også kritiske over for de skitserede indskrænkninger.
"Aftalen er derfor en pinlig sag for hele regeringen. Specielt fordi man i regeringsgrundlaget markedsfører sig på principper om god regeringsførelse."
Forhandlingsforløbet gør tragedien komplet
Hun mangler svar på, hvorfor det er så nødvendigt at hemmeligholde dokumenter, som efter de nuværende regler er genstand for indsigt. Det er dokumenteret af nogle af Danmarks Cavlingpris-vindere, at en lang række af de seneste års skandalesager ikke ville være blevet afdækket, hvis man havde været undergivet de regler, som nu bliver indført, så konsekvenserne er omfattende.
Hun tilføjer, at forhandlingsforløbet om den nye offentlighedslov i sig selv gør tragedien komplet, fordi aftalen for de fleste kom som et lyn fra en klar himmel.
"Så sent som dagen inden forliget – til Folketingets åbning – blev regeringens lovprogram offentliggjort, og heraf fremgik det, at et lovforslag om en ny offentlighedslov først ville blive fremsat i marts 2013. Dagen efter kunne man så præsentere en fiks og færdig aftale, som det er meget naivt at tro, at der kan rykkes særlig meget ved, når selve lovforslaget skal behandles i folketingssalen i det nye år. Så meget for principperne om demokratisk inddragelse, høringer og offentlig debat!"
Pernille Boye Koch mener, at regeringen med sin "pinlige retræte" har forpasset chancen for, at Danmark fortsat er i front, når det kommer til åbenhed, transparens og demokratisk kontrol.
"Hvis man havde holdt fast i de synspunkter, man havde inden valget, kunne man snildt have gennemført en ambitiøs og moderne offentlighedslov med partierne LA, DF og Enhedslisten. I stedet går man i ét med taburetten og spiller magtens spil. Til skade for demokratiet og til skade for troværdigheden."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.