Laver jeres praktikanter ingenting?

Debat: Kravlingprisen, der uddeles af Danske Journaliststuderende, er for alvor blevet en seriøs og eftertragtet pris, hvilket viser sig ved, at der for hvert år kommer et stigende antal indstillinger, ligesom det faglige niveau bliver stadigt højere. Men når man kigger på, hvor de indstillede kommer fra, er der noget galt.  

Ud af de cirka 40 indstillinger til prisen sidste år kom kun seks fra ikke-landsdækkende medier, og det på trods af at flertallet af praktikpladserne ligger hos special- og lokalmedier. Laver praktikanterne uden for hovedstaden virkelig ikke mere, der er værd at slå på tromme for?

Kravlingprisen er ellers ikke en pris, som er blind over for de små mediers kvaliteter. Siden prisen første gang blev uddelt i år 2000, har lokale medier vundet fem gange ud af 11.
Så hvorfor indstilles så få praktikanter for deres arbejde? Om noget er Kravling sat i verden for at understrege, at selv om man endnu ikke er færdiguddannet, kan man stadig finde historier, der betyder noget for samfundet. Og det kan man i lige så høj grad på lokal- og specialmedier som på de landsdækkende. Et meget aktuelt bevis på den påstand skal vi ikke mange dage tilbage for at finde. Her fik Asbjørn With fra Nordjyske Medier den fornemste journalistiske hædersbevisning i Danmark, nemlig Cavlingprisen. Og her taler vi om en journalist, der ikke alene arbejder på et regionalt medie, men endda på en af dette medies lokalredaktioner, hvor det ellers nok kan knibe med tid til gravearbejde.

Der har i en del år været meget fokus på, at de journaliststuderende ikke gider at søge andet end de store medier, så hvis man virkelig ønsker at vise, hvad praktikanterne får af ansvar og erfaring, er Kravlingprisen en oplagt måde at profilere sig selv på.

Vi vil derfor gerne opfordre alle, store som små medier, der mener, at deres praktikantkolleger udfører et beundringsværdigt stykke arbejde, til at overveje at indstille dem til dette års Kravling.

Om Kravling:
 “Prisen gives til et journalistisk produkt, der er lavet af en eller flere studerende, og som løfter sig op over den almindelige, dagligdags journalistik: Komitéen vægter den journalistiske kvalitet, opfindsomheden, initiativet, kreativiteten, det udholdende, det pågående, korrektheden – altså evnen til at arbejde en sag grundigt igennem og søge den korrekt belyst – foruden evnen til at skære den skarpe, uventede og overraskende historie. Eller evnen til at levere en helt speciel solovinkel på fællesstoffet. Prisen kan også gives for et mere overordnet nyskabende initiativ i de(t) pågældende medie(r).”

Prisen uddeles næste gang i april. Indstilling mellem 25. januar og 23. februar på Kravling.dk.

Af Kravling-komitéen 2012
– Lasse Jensen (formand), redaktør og studievært, ’Mennesker og Medier’
– Thomas Buch-Andersen, vært, ’Detektor’
– Iben Maria Zeuthen, vært, ’Iben og Mødregruppen’, Radio24syv
– Mikkel Thrane, kommunikationschef, SAS
– Sophie Bremer, journalist, Ekstra Bladet, vinder af Kravling 2011
– Anne Sofie Kragh, journalist, Euroman
– Christian Friis Hansen, praktikantchef og redaktør, JydskeVestkysten
– Signe Mereta Lauesen­, journaliststuderende, DMJX, komitéchef, Kravlingprisen 2012

0 Kommentarer