Lasse Jensen: Nu vil jeg rejse, skrive og på kokkeskole i Vietnam

Lasse Jensen stopper på 'Mennesker og Medier' efter 13 år. »Jeg vil rejse mere, opleve mere, og så vil jeg skrive noget mere.« Han ser tilbage på sine værtsår: »I løbet af de seneste 13 år er der jo stort set sket de største forandringer i medieverdenen, siden Gutenberg opfandt trykpressen. Der har jeg været heldig«

For 13 år siden sendte 'Mennesker og Medier' på P1 første gang. Det var tirsdag aften, og der var »stort set ikke nogen lyttere«, husker Lasse Jensen.

Han har været vært på programmet lige siden, men nu stopper han. 1. oktober overtager Zetland-medstifter Hakon Mosbech værtsrollen i programmet, der har udviklet sig til at være et must-hear for folk, der interesserer sig for medier og journalistik. 'Mennesker og Medier' blev da også kort efter sin fødsel flyttet fra tirsdag til fredag eftermiddag, så flere kunne lytte med.

Lasse Jensen, hvad skal du så lave nu?

»Jeg skal have tid til nogle af de ting, jeg ikke har haft tid til de sidste 13 år, fordi jeg har siddet i et radiostudie hver fredag. Jeg vil rejse mere, opleve mere, og så vil jeg skrive noget mere. Jeg har altid elsket at skrive, men jeg har været forhindret i at gøre det ret meget, fordi jeg for 45 år siden begyndte at lave radio og fjernsyn. Siden har jeg så brugt det meste af min tid på det,« siger Lasse Jensen.

Hvad er det, du har savnet at skrive – er det for eksempel de lækre reportager?

»Ja, det kunne det godt være. Det kan også være, at jeg laver dem i radioen, jeg har jo ikke afskåret mig selv fra at tilbyde enkeltudsendelser til DR. Jeg vil sådan set bare fortsætte med at lave journalistik, som jeg har gjort hele mit liv. Jeg har absolut ingen planer om at gå på pension!«

Vil på kokkeskole i Vietnam

Lasse Jensen vil også opnå andre drømme, der intet har med journalistik at gøre.

»Jeg har en sindssyg ide om at tage på kokkeskole i Vietnam. Bare rejse af sted i nogle måneder. Jeg elsker at lave mad, og jeg er blevet mere og mere vild med det orientalske køkken. Så hvorfor ikke lære det ordentligt? Det er jo nu, jeg skal gøre det,« siger han.

Kokkeskole i Vietnam. Bliver det helt uden journalistisk perspektiv?

»Ja, det har intet journalistisk perspektiv. Jeg har bestemt ikke tanker om at blive madskribent. Det er også lidt sent at skifte fagområde, er det ikke?« griner han.

Lasse Jensen meddelte allerede sidste år DR, at det var på tide at finde en afløser, så han kunne komme ud og lave noget andet. Nu er afløseren altså fundet. Hakon Mosbech, der er medstifter af medieselskabet Zetland, skal være vært. Zetland overtager produktionen af programmet fra Lasse Jensens firma Jensen og Kompagni.

»Det er jo dybest set det gamle ord om at stoppe, mens legen er god, ikke? Som en af mine kolleger skrev til mig for fem minutter siden: Det er derfor, Gasolin stadig er bedre end Shubidua,« siger Lasse Jensen og tilføjer:
»Uden sammenligning i øvrigt.«

Da Lasse Jensen startede 'Mennesker og Medier' på P1, udviklede han programmet sammen med DR. På samme vis skal Zetland nu genudvikle konceptet, inden de overtager 1. oktober.

De største forandringer siden trykpressen

I disse dage sidder Lasse Jensen og klipper sommerens programmer sammen. Det bliver en serie, der ser tilbage på de 13 år i mediebranchen, hvor han har siddet i værtsstolen. 139 gigabyte lyd skal klippes ned til cirka 6 – »og helst i den rigtige rækkefølge«.

Nu har du dækket medierne i 13 år. Hvad har været den vigtigste udvikling?

»Det er jo det, jeg har brugt den sidste måned eller to på at finde ud af. Og i løbet af de seneste 13 år er der jo stort set sket de største forandringer i medieverdenen, siden Gutenberg opfandt trykpressen. Der har jeg været heldig,« siger Lasse Jensen og opremser eksempler:

»Nettet er den kæmpestore faktor, som både har påvirket økonomien i medierne, konkurrencen og i sidste ende også har sat etikken på prøve. De store medier har prøvet– og prøver stadig – at finde svar på, hvordan journalistikken, som for måske 15 år siden var urørlig og en god forretning, skal klare sig.«

Han peger også på, at gennemlytningen af arkiverne har gjort ham mere opmærksom på, hvad terrorangrebet 11. september 2001 har betydet for journalistikken.

»Det er gået op for mig, at meget af det, vi har debatteret, direkte eller indirekte hænger sammen med det, nogle kalder ”krigen mod terror”. Det gælder vores dækning af indvandrere i Danmark, vores dækning af krigene, overvågningsdebatten, Mellemøsten. Hvordan behandler vi som medier, at vi har fået et andet samfund?«

Mere journalistik om journalistikken

En tredje overskrift for de seneste 13 år er, at journalistik om journalistik har vundet frem.

»Da vi startede i 2001, var vi jo fuldstændig alene på banen. Journalister skrev ikke om hinanden, for man pissede ikke i egen rede. Det har også ændret sig. Dengang eksisterede journalisten.dk, som i dag er en af de store faktorer i mediejournalistikken, jo ikke. Mediawatch.dk eksisterede ikke, og der kunne gå måneder imellem, at 'Deadline' og P1 diskuterede medierne. I dag sker det jo hver uge, og nogle gange hver dag,« fortæller Lasse Jensen.

Er det en god ting?

»Ja, det er det da. Selvkritik er væsentligt for medierne.«

Fik fat i TV 2's råbånd

Nu har du lavet 700 radioprogrammer. Kan du komme i tanke om en brøler, du har lavet, som stadig kan få sveden til at pible frem på panden?

»Jeg har lavet masser af fejl. Det gør man i journalistik, det er jo også et håndværk. Hvis ikke hver uge, så i hvert fald ofte, har jeg begået fejl af mindre karakter. Hver gang, jeg går ned ad trappen efter udsendelsen, så tænker jeg på de spørgsmål, jeg ikke skulle have stillet – og først og fremmest dem, jeg glemte at stille. Men jeg kan ikke komme i tanke om meget alvorlige fejl. Det er vel det, der hedder en belejlig hukommelse,« griner han.

Hvad så med et scoop. Ikke nødvendigvis en stor nyhed, men et program, du er stolt af?

»Jo, der er for eksempel vores program om Triple A-sagen fra 2005. Det var blevet afsløret i Urban af blandt andet Nagieb Khaja. Men det, vi gjorde, var, at vi fik fat i TV 2's råbånd – hvorfra fortæller jeg aldrig – og den promofilm, som TV 2 sagde var en dokumentar, men som var en musikvideo. Dermed kunne vi dokumentere, at Triple A-historien ikke bare var en fejl, men noget, der var meget værre. Det er en af de historier, jeg husker bedst,« siger Lasse Jensen.

I Triple A-sagen sendte TV 2 nogle indslag om blandt andet Triple A-banden, som viste sig at være groft fejlbehæftede. Sagen endte med, at en souschef måtte gå, og TV 2 indgik forlig med en af de medvirkende, som uretmæssigt var blevet udstillet som voldeligt bandemedlem. TV 2 fik også kritik af Radio- og Tv-nævnet.

6 Kommentarer

thomas Poulsen
10. NOVEMBER 2014
Det var en sped ny stemme som
Det var en sped ny stemme som mødte en i programmet Mennesker og Medie istedet for den velkendte stemme som et skibs torv der tremmer retorisk rundt om de ting og sager som mediet ikke har råd, tid og overskud til at huske sig selv på ! at lytte til erfaring som holder perspektivet rent i en stemme er en sjældent sag , da de ofte udskiftes med debatter til alle sider, så tak for dit kølige perspektiver de vil savnes i daglig tale og god vind
med venlig hilsen
Thomas Poulsen - billedkunstner
Torben Selst
26. SEPTEMBER 2014
Måske en lidt skæv indgang
Måske en lidt skæv indgang til dit program. Jeg har været fast lytter i alle årene. Din indføring til en verden for mig som mediemæssig banause har været vildt interessant. Men helt ærligt: det var først og fremmest den håndværksmæssige overlegenhed jeg faldt for.
Venlig hilsen Torben Selst, maskinarbejder i snart 30 år.
Lasse Jensen
29. JUNI 2014
erik: jeg vil fortsat skrive
erik: jeg vil fortsat skrive medieklummen i Information!
Erik Alnor
28. JUNI 2014
Suk! men god vind fremover.
Suk! men god vind fremover. Jeg vil savne dine kommentarer. I disse tider er det fantastisk, at Betina Aller og hendes direktør pludrer løs, selvom de selvfølgelig har ansvar for, hvad der foregår i deres virksomhed og bør straffes for det.
Alex Frank Larsen
26. JUNI 2014
Endnu en reporter på afveje.
Endnu en reporter på afveje. Tak for mange gode timer ved strygebrættet, Lasse!

(Og til Zetland: Man stryger sgu da ikke skjorter kl. 9!)

Flere