Lasse Jensen: Licenspenge kunne gå til aviser

Det var smart af regeringen at stikke ekstra penge til DR og TV 2-regionerne og så lukke licenskassen, inden de skal fordele mediemillionerne til aviser og netmedier. Men det er slet ikke det, samfundet har brug for, mener Lasse Jensen.

Det var smart af regeringen at stikke ekstra penge til DR og TV 2-regionerne og så lukke licenskassen, inden de skal fordele mediemillionerne til aviser og netmedier. Men det er slet ikke det, samfundet har brug for, mener Lasse Jensen.Politikerne har alle muligheder for at redde aviser og netmedier, der er presset til at skære ned. Men de har i stedet valgt at give flere penge til DR og TV 2-regionerne samt at forgylde statsapparatet med licenspenge.

Det skriver Lasse Jensen, der er vært på Mennesker og Medier på P1, i sin ugentlige medieklumme i Information.

Han mener sagtens, man ville kunne give nogle af licenspengene til aviser og netmedier i stedet for at lukke medieforliget – og dermed licenskassen – inden man er gået i gang med at forhandle den tiendedel af mediestøtten, der går til aviserne.

"Et bredt flertal stod bag 'medieforliget' om de 90 procent af milliarderne – licenspengene. Alene ordet 'medieforlig' er en fordrejning. Forliget handler udelukkende om licensen. Licensen skal i følge radio- og tv-lovens paragraf 69 fordeles til DR, TV 2-regionerne og »andre eventuelle medie- og filmrelaterede formål«. Man kan spørge, om ikke aviser og netmedier kan komme ind under denne formulering," skriver Lasse Jensen i Information.

Han mener, at det var et snedigt politisk træk af regeringen at lukke aftalen om licens, inden man nu skal til at forhandle støtten til aviser og netmedier.

"Det var et smart træk af kulturminister Uffe Elbæk og den socialdemokratiske medieordfører Mogens Jensen at lukke licensforliget, før man gik i gang med mediestøtten. Regeringen foretrækker altså en delløsning i stedet for den helhedsløsning, som samfundet har mest brug for. Forleden fik DR og TV 2-regionerne 140 millioner kroner ekstra. Dansk film får over 100 millioner i den kommende periode. Statsapparatet forgylder sig selv i bevillingen til Kulturstyrelsen på mere end 20 millioner i løbet af forligsperioden," skriver han og fortsætter:

"Set i det lys forekommer det stærkt uhensigtsmæssig, at de kreative politikere og embedsmænd ikke kunne finde 50-100 millioner licenskroner til at støtte dagblade og netmedier. Licensen er jo ikke længere en radio- og tv-licens, men en medielicens. Og med endnu en kreativ fortolkning af radiolovens paragraf 69 kunne det formentlig have ladet sig gøre. Støtte til netmedier og dagblade er vel også »andre medie- eller filmrelaterede formål«?"

3 Kommentarer

Anders Hede
31. OKTOBER 2012
Re: Lasse Jensen: Licenspenge kunne gå til aviser

Jeg kan ikke på nogen måde forstå at DR skulle forgyldes igen, og samtidig se de så utroligt ligegyldige regionale stationer få en ordentlig dosis modler i en tid hvor alle andre skal spare. Aviserne er så anderledes afgørende for demokratiet, og at se de mange licensmidler der spildes på amerikanske/engelskenkoncepter som x-factor og husk lige tandbørsten, "hva så Danmark" etc etc gør ondt.

 Man skulle næsten tro Mogens Jensen var på lønningslisten i DR.

 Hvorfor kan man ikke i det mindste forlange at DR selv opfinder underholdningskoncepterne i stedet for at løbe efter underlødige koncepter fra udlandet? De har pengene til at tænke nyt, men spilder dem på prorammer, som Tv2 og Tv3 gladeligt vil overtage.

 Og hvorfor skal man have en radiokanal som p3 der kun sørger for at andre aktører er chanceløse, da ingen gider lytte til popmusik med reklamer, når de kan få en kanal uden. Hvorfor er dette en statsopgave at sende den slags? 

 Der mangler en gennemgribende kritik af DR. Jeg synes ikke det nuværende setup er acceptabelt. Hvis man kan tvangsindkræve midler, så skal pengene også behandles med langt mere respekt og med en grundlægende fokusering på at programmerne skal være med et indhold, som ellers ikke ville nå tvskærmene. Ellers er det jo helt overflødigt 

Frank Helbo
31. OKTOBER 2012
Lasse Jensen: Licenspenge kunne gå til aviser
Nåh, det var derfor, at dagbladene og hjemmesider ikke var med i "medieforliget". Tak Lasse Jensen. I de artikler, som jeg læste om "medieforliget", var der ikke nogen der beskæftigede sig med den åbenbare - synes jeg - problematik.
Niels Riis Ebbesen
31. OKTOBER 2012
Re: Lasse Jensen: Licenspenge kunne gå til aviser

Samfundet og demokratiet har slet ikke brug for medier, som ikke er 100% frie og økonomisk uafhængige.

Medielicensen som er det tætteste man kan komme på en skatteopkrævning, uden at kalde det for en skat, og den skatteyder finansierede mediestøtte, distributionsstøtten og momsfritagelsen, har skabt nogle medier, der ligner en flok tandløse pudelhunde, som logrer med halen for at indynde sig hos politikerne.

Og det er blevet mere vigtig for medierne, at de får den næste check fra staten, end at de producere nogle aviser, som læserne ønsker at købe. 

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen