Det var smart af regeringen at stikke ekstra penge til DR og TV 2-regionerne og så lukke licenskassen, inden de skal fordele mediemillionerne til aviser og netmedier. Men det er slet ikke det, samfundet har brug for, mener Lasse Jensen.Politikerne har alle muligheder for at redde aviser og netmedier, der er presset til at skære ned. Men de har i stedet valgt at give flere penge til DR og TV 2-regionerne samt at forgylde statsapparatet med licenspenge.
Det skriver Lasse Jensen, der er vært på Mennesker og Medier på P1, i sin ugentlige medieklumme i Information.
Han mener sagtens, man ville kunne give nogle af licenspengene til aviser og netmedier i stedet for at lukke medieforliget – og dermed licenskassen – inden man er gået i gang med at forhandle den tiendedel af mediestøtten, der går til aviserne.
"Et bredt flertal stod bag 'medieforliget' om de 90 procent af milliarderne – licenspengene. Alene ordet 'medieforlig' er en fordrejning. Forliget handler udelukkende om licensen. Licensen skal i følge radio- og tv-lovens paragraf 69 fordeles til DR, TV 2-regionerne og »andre eventuelle medie- og filmrelaterede formål«. Man kan spørge, om ikke aviser og netmedier kan komme ind under denne formulering," skriver Lasse Jensen i Information.
Han mener, at det var et snedigt politisk træk af regeringen at lukke aftalen om licens, inden man nu skal til at forhandle støtten til aviser og netmedier.
"Det var et smart træk af kulturminister Uffe Elbæk og den socialdemokratiske medieordfører Mogens Jensen at lukke licensforliget, før man gik i gang med mediestøtten. Regeringen foretrækker altså en delløsning i stedet for den helhedsløsning, som samfundet har mest brug for. Forleden fik DR og TV 2-regionerne 140 millioner kroner ekstra. Dansk film får over 100 millioner i den kommende periode. Statsapparatet forgylder sig selv i bevillingen til Kulturstyrelsen på mere end 20 millioner i løbet af forligsperioden," skriver han og fortsætter:
"Set i det lys forekommer det stærkt uhensigtsmæssig, at de kreative politikere og embedsmænd ikke kunne finde 50-100 millioner licenskroner til at støtte dagblade og netmedier. Licensen er jo ikke længere en radio- og tv-licens, men en medielicens. Og med endnu en kreativ fortolkning af radiolovens paragraf 69 kunne det formentlig have ladet sig gøre. Støtte til netmedier og dagblade er vel også »andre medie- eller filmrelaterede formål«?"
3