Lasse Jensen: »Ingen grund til bekymring for journalistikken«

JP/Politiken styrkes i forhold til konkurrenten Berlingske med købet af Børsen, mener kommentator Lasse Jensen. Han peger på, at JP/Politiken har investeret massivt i finans.dk. »Spørgsmålet er, om de vil konkurrere med sig selv,« siger han 

Med nyheden om, at JP/Politikens Hus køber Børsen, er der blevet taget et skridt i retning mod mere koncentration af ejerskab i den danske dagspresse.

Sådan lyder det fra mediekommentator og tidligere vært på 'Mennesker og Medier', Lasse Jensen.

Han peger på, at tendensen også ses i andre lande og for alvor har taget fart herhjemme i 2003 med fusionen mellem Politikens Hus og Jyllands-Posten.

»Hvis du ser på, hvem der ejer danske dagblade, så er det en yderligere koncentration, vi ser nu. Vi får mere og mere en situation, hvor vi har tre store i dansk dagspresse: JP/Politikens Hus, som nu er blevet pænt større, Berlingske Media, som i den grad er blevet mindre, og så Jysk Fynske Medier, som er blevet meget større. De tre tilsammen sidder på en meget, meget pæn procentdel af det samlede danske avisoplag,« siger han.

Blandt de danske dagblade, som står tilbage som selvstændige, er Kristeligt Dagblad, Information, Nordjyske Medier og Sjællandske Medier.

»And that’s about it,« siger Lasse Jensen.

Forventer ikke journalistisk ensretning

Han forventer dog ikke, at ejerskiftet vil få betydning for Børsens journalistik.

»Da Lars Munch og Jørgen Ejbøl i sin tid lavede fusionen (mellem Politiken og Jyllands-Posten, red.), gjorde de det fuldstændig klart, at hver avis skulle beholde sin identitet, sin ledelse og sine journalister. Og det har de jo holdt. Så vidt jeg kan se, siger de jo nogenlunde det samme i pressemeddelelsen nu. Så jeg ser ingen grund til bekymring for journalistikken umiddelbart,« siger Lasse Jensen.

Alene på baggrund af erfaringen fra dengang forventer han primært, at ændringerne vil begrænse sig til de rationaliseringsfordele, der kan ligge i at få fælles it-systemer, fælles annoncesalg og lignende.

»Den journalistiske ensretning, som nogen var bekymrede for, kom jo ikke med JP-Politiken-Ekstra Bladet-fusionen. Så jeg tror heller ikke, at der redaktionelt vil være nogen centralisering eller uniformering nu,« siger Lasse Jensen.

Styrket i forhold til Berlingske  

Til gengæld skubber JP/Politikens Hus’ køb af Børsen lidt til konkurrencesituationen på markedet for erhvervsjournalistik, vurderer Lasse Jensen. Her har Berlingske – som for nylig blev købt af belgiske De Persgroep – traditionelt stået stærkt.

»Men det er jo interessant, for vi har set tegn på, at De Persgroep vil neddrosle på erhvervsjournalistikken. Der er tegn i sol og måne på, at de ikke ligefrem satser på det område. Og der er jo også lige røget et par medarbejdere,« siger Lasse Jensen.

Samtidig får konkurrenten JP/Politikens Hus nu flere erhvervsjournalistiske muskler, end de før har haft.

»JP har været rimelig stærke på erhvervsjournalistikken, men Politiken og Ekstra Bladet er jo ikke ligefrem kendte for at være erhvervsjournalistisk fremme i skoene. Og nu får de pludselig erhvervslivets dagblad. Dermed bliver det interessant at se, hvad de så gør,« siger Lasse Jensen.

Han er især spændt på at se, hvad det vil betyde for JP/Politikens Hus’ store erhvervssatsning finans.dk, som gik i luften i oktober 2014:

»Vil JP fortsætte med at intensivere finans.dk? Eller vil de i virkeligheden sige, at vi skal bruge penge og kræfter på at udvikle og sælge én erhversjournalistisk tjeneste, når vi nu har købt Børsen? Det bliver interessant. Spørgsmålet er, om de vil konkurrere med sig selv på det område? Det er alt sammen åbne spørgsmål, som jeg ikke kender svarene på,« siger han.

 

1 Kommentar

Ulrik Baltzer
8. JANUAR 2016
Lasse Jensen spørger:
Lasse Jensen spørger: Spørgsmålet er, om de vil konkurrere med sig selv på det område?

Det er ikke utænkeligt. Vi har set det på bredbånd- og mobilmarkedet i mange år, hvor store spillere har opkøbt mindre selskaber og ladet driften fortsætte ud fra devisen om, at det er bedre at tabe kunder til sig selv end til andre.