Lasse Jensen: Bo Lidegaard er glemt om fem år

Bo Lidegaard har været sober og klog, men også langsom og kedelig, vurderer mediekommentator Lasse Jensen: »Bo Lidegaard blev ikke det samlingsmærke for Politiken, som Tøger Seidenfaden udgjorde«

Det er fem år siden, Bo Lidegaard blev udnævnt til Tøger Seidenfadens efterfølger som chefredaktør på Politiken. Han overtog 26. april 2011. I dag meddelte Bo Lidegaard medarbejderne på et improviseret møde, at han stopper som chefredaktør og bliver erstattet af Informations Christian Jensen.

Journalisten har spurgt Lasse Jensen, mediejournalist og tidligere vært på Mennesker og Medier på P1, hvad Bo Lidegaard vil blive husket for.

»Hvis jeg skal være grov, er han glemt om fem år. Men nu, hvor hukommelsen er til stede – og den er jo kort i vores branche – så var Bo Lidegaard en sober og klog debattør, kommentator og analytiker. Men ikke journalist,« siger Lasse Jensen.

Lidt mere langsom og kedelig

Historikeren Bo Lidegaard kom i 2011 fra en stilling som top-embedsmand i Statsministeriet – uden erfaring med at drive en medievirksomhed.

»Når man skal skrive et eftermæle, er det måske uretfærdigt, at han bliver sammenlignet med Tøger Seidenfaden. Men Bo Lidegaard blev ikke det samlingsmærke for Politiken, som Tøger Seidenfaden udgjorde. Sammenligner man de to, falder det meste ud til Tøgers fordel,« siger Lasse Jensen.

Han beskriver både Bo Lidegaard og Tøger Seidenfaden som lysende begavede.

»Men dertil var Tøger også en gudsbenådet debattør og provokatør. Han var altid god for en lynhurtig bemærkning eller en skarp ripost. Bo Lidegaard er lidt mere langsom og kedelig.«

Bo Lidegaard var ikke journalist

Til Journalisten sagde administrerende direktør i JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov i dag:
»Christian Jensen er en chef, der i stærke journalistiske miljøer har vist, at han formår at skabe motivation og entusiasme, hvilket er enormt vigtigt på et medie som Politiken.«

Er det udtryk for, at det har manglet hos jer?

»Næ, det er et udtryk for, at det er noget, som vi lægger vægt på, når vi ansætter en ny chefredaktør,« sagde Stig Kirk Ørskov.

Lasse Jensen, som ny chefredaktør blev Bo Lidegaard mødt med skepsis, da han kom til Politiken. Blev han nogensinde en del af journalisternes verden?

»Journalister stoler jo ikke på nogen. Men de stoler lidt mere på journalister end på andre mennesker. Og mange glippede med øjnene, da Bo Lidegaard skiftede direkte fra Slotsholmen til hjørnekontoret,« siger Lasse Jensen.

Til sammenligning lavede Hans Engell et lignende skift, da han gik fra De Konservative til chefredaktør på Ekstra Bladet, siger Lasse Jensen.

»Men Hans Engell havde den fordel, at han var uddannet journalist. Det var Bo Lidegaard ikke.«

Bo Lidegaard: Det har været slidsomt

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Bo Lidegaard. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

I pressemeddelelsen fra JP/Politikens Hus udtaler Bo Lidegaard:
”Det har været en stor fornøjelse at stå i spidsen for Politiken og at få lov til at være en del af alt det, der gør os til det, vi er – for vores læsere og for hele samfundet. Samtidig er det under de givne vilkår blevet mere og mere slidsomt at komme igennem og skabe den nødvendige fremdrift. Derfor er det aftalt, at jeg fratræder min stilling som ansvarshavende chefredaktør."

Du kan læse Journalistens interview med Stig Kirk Ørskov her.

4 Kommentarer

Bent Nørby Bonde
29. APRIL 2016
Med al respekt er det
Med al respekt er det væsentligste kriterium for Politikens chefredaktør, om avisen er af en kvalitet, der resulterer i mere læsetid for den enkelte bruger. Jeg synes klart, at min tid med avisen dykkede under Tøger og gradvist er steget under Bo og tak for det. Ud fra Informations udvikling under Christian Jensen er der god grund til at forvente fortsat mere tid med Politiken. Med Politiken som en klar holdningsbåret avis har det været og vil sikkert fortsat være vanskeligt at undvære supplementet fra andre aviser som Berlingske Tidende og Information. Det kunne løses ved et tilbud om fælles elektronisk abonnement, eller ved at styrke journalistikken og stryge holdningerne - men det sidstnævnte er givet en mindre god forretning.
Ole Bjørk
28. APRIL 2016
Bo Lidegaard var ikke Tøger,
Bo Lidegaard var ikke Tøger, men Bo vil blive savnet, han kunne noget andet. Men Christian Jensen er et godt valg til ny chefredaktør.
Men nu JP/Pol er i gang med at 'rytte' op, er det ufattelig de ikke fyre Poul Madsen EB, han køre jo EB ned år for år, pt ca 35.000 i print, men klart de 4 sider med sex annoncer giver JP/Pol 60 mil om året.

Christian Vangsø Bentsen
28. APRIL 2016
Hmmm.... Måske JP/POL var
Hmmm.... Måske JP/POL var interesseret i mere end en kransekagefigur?

Hovedsagen er at de in spe har valgt en ny bureaukrat - hvilket er ironisk al den stund de netop nu burde finde en fanden i voldsk type.

At erstatte én bureaukrat med en anden bureaukrat siger noget om bestyrelsen og ikke avisen.
Jørgen Øllgaard
28. APRIL 2016
Hvorfor er der ingen, der
Hvorfor er der ingen, der siger det ligeud: Bo Lidegaard var som eks-topembedsmand med beskidte fingre fra Irakkrigen og fra klimatopmødet hylende inhabil som chefredaktør for et uafhængigt dagblad. Hvordan Politikens bestyrelse ikke forstod det, må bero på snobberi.
Der er mange beviser på hans inhabilitet, herunder at han som embedsmand med til at drikke de mange flasker vin på Lars Løkkes flyvetur til Rom. Mon han lod Politikens journalister grave i den historie?
Det skulle ikke undre mig, om han også var med til at hemmeligtstemple baggrundsnotatet til Anders Fogh, da denne skulle interviewes af Bo Elkjær?
Også i sine gerninger som chefred. var Lidegaard præget af sine embedsmandskasket, fx da han i en klumme 11.okt. 2012 støttede den nye offentlighedslov med djøf-argumenter - helt imod en journalistisk, demokratisk og kulturradikal holdning. Et år efter fortrød han, og skrev en klumme imod offentlighedsloven.
Se min klumme (fra 2012): 'Inhabil chefredaktør på Politiken'

http://www.jorgen-ollgaard.dk/journalistik/2012-inhabil-chefredaktoer-paa-politiken/