Lasse Jensen: Bo Lidegaard er glemt om fem år

Bo Lidegaard har været sober og klog, men også langsom og kedelig, vurderer mediekommentator Lasse Jensen: »Bo Lidegaard blev ikke det samlingsmærke for Politiken, som Tøger Seidenfaden udgjorde«

Det er fem år siden, Bo Lidegaard blev udnævnt til Tøger Seidenfadens efterfølger som chefredaktør på Politiken. Han overtog 26. april 2011. I dag meddelte Bo Lidegaard medarbejderne på et improviseret møde, at han stopper som chefredaktør og bliver erstattet af Informations Christian Jensen.

Journalisten har spurgt Lasse Jensen, mediejournalist og tidligere vært på Mennesker og Medier på P1, hvad Bo Lidegaard vil blive husket for.

»Hvis jeg skal være grov, er han glemt om fem år. Men nu, hvor hukommelsen er til stede – og den er jo kort i vores branche – så var Bo Lidegaard en sober og klog debattør, kommentator og analytiker. Men ikke journalist,« siger Lasse Jensen.

Lidt mere langsom og kedelig

Historikeren Bo Lidegaard kom i 2011 fra en stilling som top-embedsmand i Statsministeriet – uden erfaring med at drive en medievirksomhed.

»Når man skal skrive et eftermæle, er det måske uretfærdigt, at han bliver sammenlignet med Tøger Seidenfaden. Men Bo Lidegaard blev ikke det samlingsmærke for Politiken, som Tøger Seidenfaden udgjorde. Sammenligner man de to, falder det meste ud til Tøgers fordel,« siger Lasse Jensen.

Han beskriver både Bo Lidegaard og Tøger Seidenfaden som lysende begavede.

»Men dertil var Tøger også en gudsbenådet debattør og provokatør. Han var altid god for en lynhurtig bemærkning eller en skarp ripost. Bo Lidegaard er lidt mere langsom og kedelig.«

Bo Lidegaard var ikke journalist

Til Journalisten sagde administrerende direktør i JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov i dag:
»Christian Jensen er en chef, der i stærke journalistiske miljøer har vist, at han formår at skabe motivation og entusiasme, hvilket er enormt vigtigt på et medie som Politiken.«

Er det udtryk for, at det har manglet hos jer?

»Næ, det er et udtryk for, at det er noget, som vi lægger vægt på, når vi ansætter en ny chefredaktør,« sagde Stig Kirk Ørskov.

Lasse Jensen, som ny chefredaktør blev Bo Lidegaard mødt med skepsis, da han kom til Politiken. Blev han nogensinde en del af journalisternes verden?

»Journalister stoler jo ikke på nogen. Men de stoler lidt mere på journalister end på andre mennesker. Og mange glippede med øjnene, da Bo Lidegaard skiftede direkte fra Slotsholmen til hjørnekontoret,« siger Lasse Jensen.

Til sammenligning lavede Hans Engell et lignende skift, da han gik fra De Konservative til chefredaktør på Ekstra Bladet, siger Lasse Jensen.

»Men Hans Engell havde den fordel, at han var uddannet journalist. Det var Bo Lidegaard ikke.«

Bo Lidegaard: Det har været slidsomt

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Bo Lidegaard. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

I pressemeddelelsen fra JP/Politikens Hus udtaler Bo Lidegaard:
”Det har været en stor fornøjelse at stå i spidsen for Politiken og at få lov til at være en del af alt det, der gør os til det, vi er – for vores læsere og for hele samfundet. Samtidig er det under de givne vilkår blevet mere og mere slidsomt at komme igennem og skabe den nødvendige fremdrift. Derfor er det aftalt, at jeg fratræder min stilling som ansvarshavende chefredaktør."

Du kan læse Journalistens interview med Stig Kirk Ørskov her.