Lars Werge: DF vil indskrænke ytringsfriheden

Dansk Folkeparti vil stramme medieansvarsloven, når det drejer sig om brugen af eksperter. »Det må være op til medierne at vurdere, hvordan de vil bruge deres kilder,« siger DJ-næstformand Lars Werge til journalisten.dk.

Dansk Folkeparti vil stramme medieansvarsloven, når det drejer sig om brugen af eksperter. »Det må være op til medierne at vurdere, hvordan de vil bruge deres kilder,« siger DJ-næstformand Lars Werge til journalisten.dk.

Flere danske eksperter bruger deres taletid i medierne til at fremme egne politiske holdninger. Sådan siger EU-parlamentsmedlemmet Morten Messerschmidt (DF) i dagens udgave af Berlingske.

Han lægger i samme artikel op til en stramning af medieansvarsloven, så mediernes brug af eksperter skal leve op til en række krav – saglighed, nøgternhed, tilbageholdenhed og videnskabelig ballast.

Næstformanden i Dansk Journalistforbund afviser forslaget.
»Min private vurdering er, at forslaget vil ødelægge den danske tradition om ytringsfrihed. Det må være op til medierne at vurdere, hvordan de vil bruge deres kilder. Det skal politikerne ikke blande sig i,« siger Lars Werge til journalisten.dk.

Lars Werge kalder diskussionen om brug af eksperter for »sund«, men afviser samtidig, at eksperterne udgør et problem.

»Helt generelt er der meget få sager, hvor brugen af eksperter og andre kilder bliver et problem. Sidste sag, jeg kan huske, var Malene Wind-sagen, og den ligger efterhånden et stykke tid tilbage. På den baggrund ser jeg ikke et problem.«

»Hver gang en journalist vælger kilder og vinkel på en artikel, bliver der åbnet for en tolkning af journalistens motiver. Vi kan ikke sætte journalistik på en matematisk formel, så det er umuligt at gøre alle tilfredse,« fortsætter næstformanden og tilføjer, at han skam også selv til tider er mere eller mindre begejstret for mediers brug af eksperter.

Men lovgivning er udelukket. Ud over problemet med indskrænkninger i ytringsfriheden forudsætter lovgivning ifølge Werge også, at medierne er ens.

»De fleste mennesker ved, at medierne bliver redigeret ud fra forskellige parametre. Berlingske kører en linje, mens Politiken kører en anden. En lovgivning på området forudsætter, at alle medier fungerer på samme måde. Det er ikke tilfældet, så lovgivning på området vil ikke kunne fungere,« siger Lars Werge.

0 Kommentarer