Lars Refn: Ikke et angreb på danske bladtegnere

Formanden for Danske Bladtegnere ser visse ligheder, men flere forskelle mellem angrebet på Charlie Hebdo i Paris og weekendens terror i København. »Vi er rystede og kan knap løfte blyanten, men trygheden vil snart vende tilbage,« siger han

Weekendens terrorangreb i København var en »mini-kopi« af massakren på Charlie Hebdo i Paris i starten af januar og har rystet bladtegnere i Danmark, siger formanden for Danske Bladtegnere, Lars Refn.

Men hermed hører de fleste ligheder også op mellem de to tragiske begivenheder.

Lars Refn afviser, at skyderierne i København, der kostede to mennesker livet, får konsekvenser for de danske bladtegnere:

»Der er ingenting i denne terrorbegivenhed, der ændrer noget for os bladtegnere på længere sigt. Vi er rystede og kan knap løfte blyanten, men trygheden vil snart vende tilbage. Lars Vilks er kunstner, ikke bladtegner, og på den måde er vores lod i denne begivenhed ikke større end alle andres,« siger han.

Mini-kopi af Charlie Hebdo

Lørdag eftermiddag blev filminstruktør Finn Nørgaard dræbt, da en 22-årig gerningsmand med maskinpistol angreb et debatarrangement om kunstneres ytringsfrihed på Østerbro i København. Samme nat blev en vagtmand skudt og dræbt ved en jødisk fest i Indre By.

Lars Refn blev orienteret om det første angreb via nyhedstjenesten på sin telefon, da han var på vej ud for at handle.

»Shit!,« tænkte han om angrebet, der skete kun små seks uger efter, at 12 mennesker mistede livet, da satiremagasinet Charlie Hebdo blev angrebet under et redaktionsmøde:

»Som bladtegner reagerer man, når sådan noget sker, vores ondt i maven bliver skærpet. Vi er vant til at leve under beskyttelse, og derfor er vi særlig på vagt over for den slags,« fortæller han om sin reaktion med henvisning til den PET-beskyttelse, bladtegnerne, som deltog i Jyllands-Postens Muhammed-projekt i 2005, stadig lever under.

Men efter de første følelser af chok fulgte en erkendelse af, at angrebet i København ikke i særlig grad synes rettet mod bladtegnere eller mediernes redaktionelle medarbejdere i det hele taget.

Lars Vilks er kunstner, forklarer Lars Refn. Hans rolle er at promovere sig selv og sin kunst over for offentligheden og i kunstverdenen. Han har et andet fag end bladtegneren, der arbejder i en redaktionel sammenhæng:

»Charlie Hebdo-katastrofen var et direkte angreb på fagfæller. Det var kolleger og venner, som vi blandt andet har besøgt i Paris, der blev ramt. I dette tilfælde, derimod, skete angrebet til et debatmøde om kunst og kultur. Det her er ikke et angreb på danske bladtegnere, men det er klart, at vi bliver rystede, når det kommer så tæt på – som en mini-kopi af angrebet på Charlie Hebdo,« siger han.

Samfundshad, ikke mediehad

Weekendens terror blev udført af 22-årige dansk-palæstinensiske Omar Abdel Hamid el-Hussein, som selv mistede livet under weekendens begivenheder, skudt af politiet tidligt søndag morgen.

Også angriberens profil peger bort fra, at danske bladtegnere eller mediefolk skulle være særlig udsat i forbindelse med weekendens angreb, mener Lars Refn:

»Den her unge mand var ikke en religiøs fanatiker. Han var et slags bandemedlem, som netop var kommet ud af fængslet og havde en masse aggressioner over for samfundet og over for jøder. Det var hans koncept og historie, og det er vigtigt at analysere for at forebygge angreb i fremtiden. Men det er ikke et systematisk angreb på medierne, modsat angrebet på Charlie Hebdo, og den forskel er vi nødt til at fokusere på.«

 

0 Kommentarer