Koncernchef for Berlingske Media, Lisbeth Knudsen, inviterede i går til samarbejde med JP/Politikens Hus om et ensartet system for betaling på nettet. Nu svarer adm. direktør for JP/Politikens Hus, Lars Munch, positivt tilbage: »Vi afviser aldrig samarbejder.«
Indførelsen af betaling på nettet for unikt journalistisk indhold er blevet et varmt tema. I går meldte Berlingske Medias topchef, Lisbeth Knudsen, at det til september er slut med fuldstændig fri adgang til al journalistisk indhold på nettet. Berlingske Media er således klar med de første forsøg med mikrobetaling for særligt unikt indhold.
Så langt er man endnu ikke i JP/Politikens Hus, men adm. direktør, Lars Munch, er med på, at det måske godt kan give mening med en fælles standard for selve betalingssystemet.
»Vi vil aldrig afvise samarbejder. Vi har ikke fåeet nogen konkrete henvendelser. Men vi siger som sagt aldrig nej til samarbejder,« siger Lars Munch til Journalisten.dk.
Han understreger dog, at det store spørgsmål her og nu dog forbliver, om der overhovedet er grundlag for at indføre betaling.
»Det, der er det grundlæggende spørgsmål, er, om det er muligt at tage betaling på nettet. Og der skal vi have undersøgt, hvilke områder kan vi tage betaling for,« siger han.
JP/Politikens Hus gør det allerede i dag på Mediawatch.dk, men her er der tale om abonnementsbetaling – og ikke mikrobetaling, som Berlingske Media er på vej med.
»Mediawatch er et eksempel på, at man kan sælge indhold på nettet,« siger Lars Munch, men erkender, at det ikke er nogen god forretning endnu.
»Vi har ikke overskud på det, men jeg tror, det kan blive en god forretning en dag. Investeringen er så overkommeligt, at det ikke bekymrer os.«
Lars Munch ønsker ikke at oplyse, hvorvidt JP/Politikens Hus allerede i år lancerer mikrobetaling for andet journalistisk indhold på nettet.
»Det er klart, vi gør os også vores overvejelser. Men det interessante er, om det overhovedet er muligt at få betaling for indhold dpå nettet. Breaking news har vi ingen forestilling om, at vi kan tage betaling for. Man må identificere, hvad det er , man skal tage betaling for. Og der skal vi først identificere flere områder, og så siden beslutte os for, om vi kan tage betaling,« siger han.
Lisbeth Knudsen er enig i, at det er umuligt at tage betaling for både breaking news og helt almindelige nyheder. De første forsøg, som lanceres til efteråret, handler derfor også om mere specialiseret indhold og unikke journalistiske produkter.
»Det er alene unikt indhold produceret til nettet – eller unikt indhold fra eksempelvis Berlingske Nyhedsmagasin, vi ikke længere vil lægge ud gratis,« fortalte Lisbeth Knudsen i går til Journalisten.dk.
Læs også: Berlingske Media indfører mikrobetaling til september
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg kan ikke se hvorfor to virksomheder der går sammen om at bruge det samme betalingssystem, skulle være karteldannelse. Så længe der ikke laves aftaler om udelukkelse af konkurrenter og prisaftaler, så er det vel fint nok at spare nogle penge ved at dele omkostninger til et system. Det sker f.eks. allerede mellem de to store huse på infoMedia.
Jeg er spændt på at se hvad det her kan ende med. Personligt er jeg træt af de overfladiske journalistiske produkter de store medier leverer på nettet. Alle kopierer fra alle, og analyse og baggrundsstof bliver ofret for at være først med nyheden.
Forhåbentlig kan mikrobetaling betyde at der kommer mere journalistisk kvalitet på nettet. Abonnementsbetaling har vist sig vanskeligt at gøre rentabelt, så jeg synes det er fint at mediehusene leger med nye idéer. De "gamle" er blevet kritiseret for ikke at omstille sig til et ændret marked, så det er godt at se at der nu i det mindste overvejes at gå nye veje.
Jeg kan i øvrigt se mange grunde til at kilderne ikke bare selv producerer nyhederne. Interessekonflikter og spin er det første der falder mig ind.
Det er beklageligt, hvis dette samarbejde kommer op at stå. I så fald vil der nemlig være tale om et samarbejde, der ligger på kanten af en karteldannelse. Dette bør være en oplagt sag for konkurrencestyrelsen, hvis medierne "squarer" betalingsmåderne af. Naturligvis vil det også have indflydelse på prisdannelsen. Når det så er sagt, er det i øvrigt kun endnu en pind til avisernes ligkiste.
De store aviser er jo blot er en slags grossistvirksomheder, der er blevet overflødige i og med at nyheder og analyser tilflyder offentligheden direkte. Det vil naturligvis stadig finde sted. Det sikreste bud på fremtidens forretningssmodel er da også, at nyheds- og indsigtsformidling vil ske gratis og finansieret af almennyttige fonde på samme måde som det gælder for andre kulturinstitutioner her i landet. Der er nemlig nok af indsigt, der produceres gratis af vidensinstitutioner, som disse institutioner har interesse i at formidle videre helt frit. Eksempelvis er der da ingen grund til at Forsvarets informationstjeneste på Holmen ikke kan producere historierne om soldaterne i Afghanistan og formidle dem videre gratis. (Det gør de jo alligevel allerede nu - hvor skulle Berlingske Tidende ellers have fået historierne fra?)
Eller hvorfor abbonere på Kristeligt Dagblad, når man kan få nyhederne frit fra www.kirkensugeavis.dk?
Karen Schousboe
Folkekirkens Infocenter