Koncernchef for Berlingske Media, Lisbeth Knudsen, inviterede i går til samarbejde med JP/Politikens Hus om et ensartet system for betaling på nettet. Nu svarer adm. direktør for JP/Politikens Hus, Lars Munch, positivt tilbage: »Vi afviser aldrig samarbejder.«
Indførelsen af betaling på nettet for unikt journalistisk indhold er blevet et varmt tema. I går meldte Berlingske Medias topchef, Lisbeth Knudsen, at det til september er slut med fuldstændig fri adgang til al journalistisk indhold på nettet. Berlingske Media er således klar med de første forsøg med mikrobetaling for særligt unikt indhold.
Så langt er man endnu ikke i JP/Politikens Hus, men adm. direktør, Lars Munch, er med på, at det måske godt kan give mening med en fælles standard for selve betalingssystemet.
»Vi vil aldrig afvise samarbejder. Vi har ikke fåeet nogen konkrete henvendelser. Men vi siger som sagt aldrig nej til samarbejder,« siger Lars Munch til Journalisten.dk.
Han understreger dog, at det store spørgsmål her og nu dog forbliver, om der overhovedet er grundlag for at indføre betaling.
»Det, der er det grundlæggende spørgsmål, er, om det er muligt at tage betaling på nettet. Og der skal vi have undersøgt, hvilke områder kan vi tage betaling for,« siger han.
JP/Politikens Hus gør det allerede i dag på Mediawatch.dk, men her er der tale om abonnementsbetaling – og ikke mikrobetaling, som Berlingske Media er på vej med.
»Mediawatch er et eksempel på, at man kan sælge indhold på nettet,« siger Lars Munch, men erkender, at det ikke er nogen god forretning endnu.
»Vi har ikke overskud på det, men jeg tror, det kan blive en god forretning en dag. Investeringen er så overkommeligt, at det ikke bekymrer os.«
Lars Munch ønsker ikke at oplyse, hvorvidt JP/Politikens Hus allerede i år lancerer mikrobetaling for andet journalistisk indhold på nettet.
»Det er klart, vi gør os også vores overvejelser. Men det interessante er, om det overhovedet er muligt at få betaling for indhold dpå nettet. Breaking news har vi ingen forestilling om, at vi kan tage betaling for. Man må identificere, hvad det er , man skal tage betaling for. Og der skal vi først identificere flere områder, og så siden beslutte os for, om vi kan tage betaling,« siger han.
Lisbeth Knudsen er enig i, at det er umuligt at tage betaling for både breaking news og helt almindelige nyheder. De første forsøg, som lanceres til efteråret, handler derfor også om mere specialiseret indhold og unikke journalistiske produkter.
»Det er alene unikt indhold produceret til nettet – eller unikt indhold fra eksempelvis Berlingske Nyhedsmagasin, vi ikke længere vil lægge ud gratis,« fortalte Lisbeth Knudsen i går til Journalisten.dk.
Læs også: Berlingske Media indfører mikrobetaling til september
2