David Montgomerys farvel til Mecom kan betyde en opsplitning af koncernen og dermed frasalg af Berlingske Media, siger analytiker. Sker det, er der mulighed for en konsolidering af avismarkedet i Danmark. Og JP/Politikens Hus er interesseret. (opdateret 11:17)
Foreløbig er der ingen der ved, hvad der vil ske med Berlingske Media, når dets ejer, Mecom, til januar skiller sig af med David Montgomery.
Umiddelbart kører butikken uændret videre, lød meldingen i går fra koncernchef Lisbeth Knudsen i et interview med Journalisten.dk.
Og i dag gentager Lisbeth Knudsen, at Berlingske Media ikke er til salg:
"Berlingske Medias ejer, Mecom, fastholder nuværende strategi, selv om David Montgomery fratræder – og Berlingske Media er ikke sat til salg."
Men ifølge aktieanalytiker Henrik Schultz fra Argo Securities, så kan generationsskiftet bruges til at gennemføre en helt ny struktur og ikke mindst sælge ud, for at slippe af med den enorme gæld, som tynger hele virksomheden.
"Vi ved endnu ikke, hvad der skal ske. Men det er min forventning, at Mecom vil konkludere, at der hverken er de finansielle eller ledelsesmæssige kræfter til at udvikle alle fire nuværende markeder," udtaler han til Henrik Schultz til Borsen.dk.
Herhjemme er det allerede en kendt sag, at JP/Politikens Hus er interesseret i at konsolidere markedet. Koncernchef Lars Munch ønsker dog ikke direkte at tage stilling til et eventuelt køb af Berlingske Media eller dele af koncernen.
»Men det er klart, at får vi en henvendelse, så vil vi se på det,« siger han til Journalisten.dk.
Han vurderer, at gårsdagens spekulationer om opsplitning af Mecom omtalt i blandt andet the Guardian blot er "markedsrygter". Her lod oprørsgruppen af investorer forstå, at man ønsker at fokusere på Holland, og så ellers sælge ud af øvrige dele af Mecom.
»Mig bekendt er beslutningen ikke truffet i Mecom, så jeg er ikke interesseret i et længere interview om køb af Berlingske Media,« siger Lars Munch.
Han påpeger dog, at det danske marked for opinionsdannede aviser har brug for konsolidering. Og det fuldstændigt uafhængigt af situationen hos Mecom.
»Inden for 5 til 10 år bør det danske mediemarked konsolideres. Der er et generelt problem, fordi danske opinionsdannende virksomheder er for små. Og selv om vores virksomhed (JP/Pol, red.) har en rimelig størrelse, så er vi i forhold til de nye konkurrenter, vi har, rimelig små,« siger Lars Munch til Journalisten.dk og peger på nogle af de langt større konkurrenter, der presser JP/Politikens Hus:
»Det er blandt andet andre udenlandske medier. Google er et godt eksemple. Men eBays køb af Den Blå Avis er et andet eksempel på, hvor stærke kræfter vi reelt får ind i Danmark i de her år. Og hvis man fortsat ønsker at have en frit uafhængigt mediemarked i Danmark med opinionsdannende aviser, så er man nødt til at bane vejen for større enheder,« siger Lars Munch og understreger, at hans udtalelse er en generel kommentar – og ikke specifik rettet mod et eventuelt køb af Berlingske Media.
»Det har ikke noget med de nuværende spekulationer at gøre. Jeg har også ment det, før gårsdagens udvikling i Mecom.«
Koncernchef i Berlingsk Media maner dog til ro:
"Flere danske medier har på forskellig vis spekuleret i, hvad der kan ske i kølvandet af, at David Montgomery fratræder ved årets udgang. I den forbindelse vil jeg gerne slå fast, at bestyrelsen for Mecom netop har bekræftet strategien i samme pressemeddelelse, som i går meddelte, at Mecoms stifter og CEO, David Montgomery, har valgt at fratræde ved årets udgang. Samarbejdet og de mange tværgående projekter imellem virksomhederne i de enkelte lande i Holland, Norge, Polen og Danmark vil fortsætte præcis som nu, og Berlingske Media er hverken helt eller delvis sat til salg, ligesom ingen andre dele af Mecom er det," siger Lisbeth Knudsen i en officiel pressemeddelelse.
(opdateret 11:17)
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.