Lars, Lars og Kenneth på den fede måde

I fremtidens DR skal lederne samle de bedste medarbejdere i projektgrupper inspireret af en model for idéudvikling fra Silicon Valley.

I fremtidens DR skal lederne samle de bedste medarbejdere i projektgrupper inspireret af en model for idéudvikling fra Silicon Valley. Det siger DRs topledelse i dette interview om den nye struktur.

Teamwork. Kenneth Plummer simulerer et angreb mod mellemgulvet på den noget højere Lars Vesterløkke, der undviger, inden de to sammen med Lars Grarup tumler grinende ind i elevatoren. Sådan plejer DR-chefer ikke at være. »De var enormt loose,« som fotografen siger, mens hun pakker tasken efter en times interview – om et nyt DR, hvor projekter skal bygges op omkring ildsjælene og deres ideer. Om eksperter, der kritiserer DR uden at have belæg. Og om DR Nyheder, der skal have selvtilliden tilbage – og præstere mere for pengene.

»Alt, hvad vi gør, gør vi for at gøre DR bedre i stand til at løse opgaverne over for danskerne nu og i fremtiden,« siger Plummer.

Han sidder i midten i multirum 3409 med en Lars på hver side. Foran ligger en cirkelrund, grøn model, hvor licensbetalerne – brugerne – er centrum omgivet af chefredaktion og programproduktion. Toppen er slanket. Radio og nyheder er ikke længere »siloer« for sig – to chefer er blevet overflødige. Og de to sidste skal snakke tæt og ofte – om det samme:

»Jeg har bedt Lars og Lars placere sig tæt sammen,« forklarer Kenneth Plummer og kigger skiftevis på mediedirektøren Grarup og programdirektøren Vesterløkke.

»Når alle andre ser, at de her to fyre kan finde ud af at arbejde sammen og har fælles succeskriterier, vil det sende et kraftigt signal ned i resten af DR,« fortsætter han med tilføjelsen:

»I forhold til hvordan det tidligere har været.«

Trimningen af DR-toppen er kun en lille del af det værktøj, der skal løfte DR. Helt grundlæggende skal der skabes nogle andre spilleregler i organisationen.

»Vi får mindre intern konkurrence og i stedet større produktionsenheder, der skal arbejde projektorienteret,« siger Kenneth Plummer.

»Og vi er ved at lægge sidste hånd på en medarbejdergenereret personalepolitik. Vi laver spilleregler for god ledelse. Nye modeller for innovation og kvalitet. Hvordan kan vi styrke den interne mobilitet, så medarbejderne får et godt karriereforløb, og vi får det bedste ud af dem?« siger Kenneth Plummer og sammenfatter:

»En struktur i sig selv betyder ingenting. Glem det! Det handler om, hvilke værdier man arbejder med i strukturen.«

Lars Grarup fremhæver, at alle medarbejdere, uanset medie, nu er en del af samme struktur.

»Medarbejderne vil opleve, at der bliver fjernet nogle af de mure, der i dag forhindrer dem i at lave Danmarks bedste indhold. Helt konkret kommer vi til at lave arbejdsgrupper og fora, der på tværs af medier skal løse opgaver, i stedet for at den enkelte redaktør sidder med sit eget medie.«

De to gange Lars skal samle de bedst egnede medarbejdere. Sådan blev den nye TV Avisen udviklet. Sådan blev julekalenderen »Absalons Hemmelighed« udviklet. Og sådan er DR1s nye satsning »Aftenshowet« i tidsrummet 18.00 – 19.30, der har premiere i januar 2007, skabt.

»Vi finder ildsjælene fra gang til gang og skaber et hold omkring dem,« siger Vesterløkke.

Modellen til fremtidens idéudvikling i DR kaldes NABC-modellen. Det er samme model for idéudvikling, der har skabt gigantiske teknologispring i Silicon Valley. I fremtiden skal medarbejderne i højere grad bestræbe sig på at melde ind med ideer – der gerne må falde uden for den redaktion, de aktuelt sidder i. Hvis ideen bliver købt, rykker bagmanden med over i en ny konstruktion, der skal føre den ud i livet.
»Selv om den interne konkurrence bliver mindre, skal vi have en trængsel af ideer,« siger Lars Grarup.

Modellen skal sikre, at medarbejdere ikke går i tomgang og mister tempo og arbejdsglæde.

»Den kraft, der ligger i at fokusere på det enkelte menneskes innovative evner, er enorm,« uddyber Lars Vesterløkke.

For medarbejdere, der holder af rutiner, bliver fremtidens DR lidt af en udfordring. For kreative idéfolk kan DR blive sjovere.

»Det teamwork, der ligger i at sammensætte det rigtige hold omkring en ildsjæl, vil frigøre megen energi, som DR ikke tidligere har fået ud,« siger Lars Vesterløkke.

– I er jo blevet mødt med skepsis. Fagbladet Journalisten skrev om forandringerne: »Ny DR-plan kan give blodig magtkamp.«

»Det er fantastisk så mange eksperter, der udtaler sig, uden at ane en bjælde om, hvad de udtaler sig om,« siger Kenneth Plummer.

Eksperter har i Journalisten udtalt, at Kenneth Plummer overfører fortidens blodige magtkampe om ressourcerne til den nye model, fordi han ikke har slået programplanlægning og produktion sammen under en chef.

»Men vi regner ikke med blodige magtkampe mellem Lars og Lars,« siger Kenneth Plummer.
»Det handler om værdier. Jeg ved godt, at værdier er abstrakte. Men det er værdier, der binder en organisation sammen. Og vi er i gang med at finde vores værdier.« Dermed ikke være sagt, at det er slut med at diskutere heftigt i DR.

»Der er da også konflikter en gang imellem,« siger Lars Vesterløkke.

»Selvfølgelig!« supplerer Lars Grarup.

»Jo, jo, men det er konflikt på den fede måde, hvor vi udfordrer hinanden,« bryder Kenneth Plummer ind.

– Føler I jer misforstået?
»Når man læser folk med meget fine titler og firkantet hat, der siger det rene vrøvl, bliver man træt,« siger Lars Vesterløkke.
»Der er utrolig mange linselus – såkaldte eksperter – der bliver spurgt om det ene og det andet og det tredje,« siger Kenneth Plummer.

»De udtaler sig vidt og bredt uden at have forudsætning for det. Det er den præmis, journalistik tit fungerer på. Journalister er meget hurtige til at gå ud og drage eksperter ind på et mangelfuldt grundlag.«

– Hvorfor er DR endt i en situation med siloer, der skal brydes ned, uhensigtsmæssig intern konkurrence og samarbejde, der skal forbedres – som I sagde det på et pressemøde?

»Siloerne og den uhensigtsmæssige konkurrence handler om nogle tidligere ledelsesværdier, og om hvordan ting er blevet ført ud i livet,« siger Kenneth Plummer.

»Men vi gider ikke snakke om fortiden. Vi vil snakke om det, vi har gjort, om fremtiden, og hvad vi vil opnå med det.«

– Jeg kan godt finde på at spørge folk om noget, de ikke gider tale om!

»Det er så også i orden!« siger Lars Grarup.

Et af DRs varemærker er nyheder – og folkene bag beklager sig. Journalisterne mener, de er færre til at lave aftennyhederne end konkurrenten TV 2. Tallene viser, at mens der er fremgang på radio og nettet, taber TV Avisen seere. Også her skal den nye organisation slå igennem.

»Jeg er i gang med at researche på det,« siger Lars Vesterløkke.

»Cheferne skal have større råderum til at skabe og udvikle i de forskellige redaktioner. DR Nyheder skal i gang med at lave mere indhold af højere kvalitet.«

For Lars Vesterløkke mener ikke, det er rigtigt, at DR Nyheder har for få ressourcer.

»Vi bruger over en halv milliard kroner på aktualitet og nyheder. Vi er dem, der bruger flest ressourcer på det. Vi får bare ikke nok ud af det i øjeblikket. Muligheden er der. Vis mig dem, der bruger flere penge end os.«

»Nyhedsområdet, og hvordan vi kan blive bedre, har allerstørst opmærksomhed for øjeblikket,« supplerer Kenneth Plummer.

»Seertallene falder. Det er da et problem.
Og der skal ske noget,« siger Lars Vester-
løkke. »Alle andre mister også seere på nyheder. Vores fald er bare lidt større, end det burde være.«

– Hvad vil I gøre for at få mere selvtillid ind i TV Avisens folk?

»Vi vil genskabe energien med noget glæde, rum og tro på folk,« siger Lars Vesterløkke.

»Jeg hører allerede meget positivt fra TV Avisen efter flytningen. Folk virker glade og tændte,« siger Kenneth Plummer.

– Men når medarbejderne regner på, hvor mange de er, så viser det vel, at de ikke har det godt?

»Det er fuldstændigt rigtigt,« siger Lars Vesterløkke.

»Men det handler ikke om flere penge, men om at gøre det smartere og med større respekt for individet,« siger Kenneth Plummer.

Som Journalisten skrev i seneste nummer, er folketingspolitikerne på jagt efter øget indflydelse over DR. I den såkaldte public service-kontrakt fra 2007-2011 vil de folkevalgte tættere på de redaktionelle prioriteringer.

– Fagbladet Journalisten kunne fortælle, at politikerne sætter minuttal på bestemte programtyper. Det er vel ikke i orden for DR?

»Det er rigtigt, at politikerne strammer op og vil bestemme mere,« siger Lars Vesterløkke.

»Men det er kun naturligt, at politikerne vil
vide, hvad de bruger pengene til. Vores modargument er, at vi skal have ro til at løse opgaven på den rigtige måde. Der er vel heller ikke andre offentlige instanser, der modtager 3,3 milliarder kroner, og så siger politikerne bare: Brug dem!«

DR-direktionen griner højt.

– Men der sker jo en stramning?

»Det afgørende er, at politikerne ikke siger: »Vi vil have redaktionel indflydelse!« Der går grænsen – når politikerne begynder at redigere i programmerne, og hvad vi skal sende,« siger Lars Vesterløkke.

– Lasse Jensen udtaler til Journalisten, at det er faretruende. Der er tale om øget politisk kontrol?

»Jeg er delvist enig,« siger Kenneth Plummer.

»Men det er ikke så grelt som det billede, han tegner. Det vil aldrig blive sådan, at den daglige drift ligger andre steder end hos DRs medarbejdere og DRs bestyrelse. Måske er der nogle områder, hvor politikerne går en lille smule for tæt på. Der er for eksempel nogle krav om, hvilke platforme vi skal dække mindre sportsgrene på. Men vi skal have frihed til at bestemme, hvilke platforme vi dækker hvad på,« siger Plummer.

DR-direktionen er træt af at høre på, at DR ikke leverer varen som public service-station. Direktionen understreger med slagkraftig statistik, at DR er licensfinansieringen værd. Der produceres magasinprogrammer og børne- og ungdoms-tv som ingen andre steder. Og brugerne er tilfredse.

»Hele hypotesen om, at DR1 ligner andre, er gennemhullet. DR1 er en unik kanal. Og vi er kvalitetsmæssigt den kanal i Danmark, der bliver ranket klart højst,« siger Kenneth Plummer.

»Jeg er skidetræt af den myte,« supplerer Lars Grarup.

»Man sidder til et sølvbryllup, og gæsterne siger, at nu må I holde op med at sende alle de der amerikanske serier på DR1. Men der har ikke været sendt amerikanske serier på DR1 i de 7-8-9-10 år, jeg har været i DR.«

Kenneth Plummer bryder ind:

»Og det kommer der heller ikke!«

– Hvem sender så Columbo?

Tavshed.

»Men vi sender det ikke i primetime,« siger Kenneth Plummer.

Grin omkring bordet.

Fakta:

Der bliver mindre konkurrence mellem
afdelingerne om at vinde produktioner.
Men den forsvinder ikke helt.

Samarbejdet mellem afdelingerne skal
øges helt ned på medarbejderplan.

Medarbejdere håndplukkes til projekter
uafhængigt af afdelingerne.

0 Kommentarer