
”Det er ikke en retorik, jeg personligt ville have brugt,” lød det fra Lars Boje Mathiesen midt i krisen om konspirationsteorier på grund af gamle Facebook-kommentarer fra partiets nu afgåede næstformand. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Allerede dagen efter at Henriette Ergemann blev valgt som næstformand for Nye Borgerlige, bragte B.T. den første af flere kritiske artikler om vilde vaccine-kommentarer på Facebook fra næstformandens fortid.
Det blev begyndelsen på en længere mediestorm, som foreløbigt er endt med, at Henriette Ergemann trak sig fra næstformandsposten efter mindre end to uger. En mediestorm, hvor også Ekstra Bladet bragte flere afsløringer af konspirationsteorier om vacciner fra næstformanden. Blandt andet har hun luftet en mistanke om, at toppolitikere fik saltvand og altså ikke corona-vacciner sprøjtet ind i armen.
Nye Borgerliges nyvalgte formand, Lars Boje Mathiesen, rådede ifølge ham selv næstformanden til at holde sig ude af medierne, mens stormen rasede.
Til gengæld stillede han op til interviews i flere medier, hvor han til at begynde med forsvarede næstformanden, og undervejs tyede han til en ægte evergreen inden for kommunikation.
Det bemærker Caspar Strand, kommunikationschef i Patienterstatningen, i podcasten ’Budskab’.
Distancerer sig fra indhold
Evergreenen kom, da Lars Boje i et interview med Ekstra Bladet sagde:
”Det er ikke en retorik, jeg personligt ville have brugt.”
Et svar, som faldt, da Ekstra Bladets reporter konfronterede ham med en kommentar fra Henriette Ergemann om, at Unicefs generalsekretær, Karen Hækkerup, skulle i fængsel for ’mord på uskyldige børn’, efter at Hækkerup havde lavet et opslag om sprøjter, som skulle bruges til at vaccinere børn mod corona.
Og Bojes svar er ifølge Caspar Strand en hyppigt benyttet klassiker, ikke mindst i politik.
”Den distancerer ham fra indholdet, og så kører han det over på kommunikationen og siger, at det er et eller andet ved kommunikationen, der er gået galt her. Så bliver det to forskellige præmisser, man diskuterer det ud fra,” siger han.
Ifølge Caspar Strand findes grebet i en række formuleringer, hvor en anden hyppigt benyttet form er sætningen ’jeg har været upræcis’.
”Det er en anden evergreen, hvor det igen handler om kommunikationen og ikke om indholdet,” siger Caspar Strand.
Han er dog i tvivl om, om den gamle kommunikationsklassiker også var et nyttigt greb for Lars Boje i den konkrete situation.
”Det er en måde for ham ikke at skulle forholde sig til indholdet på, så på den måde kan man sige, det er lidt smart. Jeg tror bare, at de fleste godt kan gennemskue det,” siger han.
Taler til vælgerbasen
Til gengæld er både han og Tine Lund-Bretlau enige om, at Lars Boje kommunikerer klogt til sin ’base’ igennem krisen. Ikke mindst da han lavede et Facebook-opslag, efter at Henriette Ergemann havde undskyldt for sine Facebook-kommentarer på et tidspunkt, hvor Lars Boje angiveligt ikke kunne tale med medierne, fordi han var i Ikea.
Dagen efter postede Lars Boje et opslag, som var forsynet med en selfie af Lars Boje foran en Ikea-trailer, og hvor han i teksten direkte italesætter, at han ikke havde talt med medierne dagen før.
”Så nej, jeg tog ikke telefonen. Jeg var i Ikea med familien, og så skulle vi hjem og ombygge børneværelser.”
Et opslag, som Tine Lund-Bretlau mener var ’meget smart’.
”Det taler direkte ind i deres vælgerbase. Han har fokus på familien, det er en stærk værdi i Nye Borgerlige. Han snakker medierne midt imod, vi bryder os heller ikke om medier i Nye Borgerlige. Og så er han også en lille smule vred og indigneret over, at der er nogen, der vil anfægte hans ret til selv at bestemme, hvornår han skal gøre hvad,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.