Lars Andersen hædret for Årets Bladtegning

Lars Andersen fra Berlingske har netop modtaget prisen for Årets Bladtegning ved prisfesten i Tivoli. ”I det daglige får jeg meget lidt respons på det, jeg tegner. Derfor er det et enormt stort skulderklap at få prisen,” siger han
  • Illustration: Lars Andersen
    "Sindelagsprøve" af Lars Andersen blev kåret til Årets Bladtegning.
18.05.2017 · 15:29

Berlingske-tegner Lars Andersen er netop blevet hædret med prisen for Årets Bladtegning. Det sker ved Danske Bladtegneres prisfest i Grøften i Tivoli i København.

”Selv de klogeste mennesker kan tage fejl. Min bedste chefredaktør - salig Tøger Seidenfaden - lavede to store bommerter. Den ene var, at han ikke ville have Lars - som var ansat på Politiken som grafiker - til at tegne. Derfor er det nu Berlingerens læsere, der sidder og griner af hans tegninger,” som Politikens tegner Roald Als sagde i pristalen.

Lars Andersen vinder prisen for sin tegning ”Sindelagsprøve”.

 

Den imam ser bister ud. Hvordan mon han reagerer?”

Tegningen kaster et satirisk lys på Socialdemokraternes formand Mette Frederiksens forslag om at afvise hadprædikanters indrejse i Danmark.

”Mette Frederiksen opfordrede til, at yderligtgående imamer afvises ved grænsen. Men hvordan får man fat i de her folk? Hvordan skal politiet i sidste ende håndhæve det? Hvordan afgør politiet, hvor radikal en imam egentlig er? Der kom idéen,” fortæller Lars Andersen.

Han synes selv, noget af det sjove ved tegningen er, at læseren kan tænke tanken videre:

”Det, jeg synes er sjovt med sådan en tegning, er at tænke tanken videre: Den imam ser i forvejen lidt bister ud. Hvordan reagerer han mon?”

Enormt stort skulderklap

Lars Andersen er uddannet reklametegner og grafiker og har tegnet til flere danske dagblade. Han er i dag freelance på Berlingske.

Han arbejder hjemmefra, og det er en af grundene til, at han er glad for prisen.

”I det daglige får jeg meget lidt respons på det, jeg tegner. Jeg kan selvfølgelig ringe ind på redaktionen og spørge, hvad de synes, men ellers hører jeg ikke meget. Intet nyt er godt nyt. Det er min kone, jeg afprøver mine idéer på. Derfor er det et enormt stort skulderklap at få prisen,” siger Lars Andersen.

Berlingske har tre tegnere, som skiftes til at tegne dagens kommentar til en aktuel historie. Det var i den anledning, at Lars Andersen leverede tegningen, som blev bragt 4. marts 2016.

Han fortæller, at det kan være svært som satiretegner at være sjov på kommando.

”Det er en kamp at lave sådan en tegning. Man sidder om morgenen, læser aviserne og hører radio og skal finde på noget sjovt igen-igen. Jeg har selvfølgelig en idé om, hvad jeg synes er sjovt, men jeg er egentlig altid usikker på det, når jeg sender tegningen til debatredaktionen,” siger han.

Lars Andersen står også bag denne tegning af Donald Trump, som fyldte for- og bagside på Berlingske, der for en måned siden vandt guld ved Årets Avisside i kategorien "åben klasse". Tegning: Lars Andersen

Vandt også guld for forside

Danske Bladtegnere havde som noget nyt inviteret sine fans på Facebook til at deltage i kåringen af Årets Bladtegning. Alle kunne lægge forslag på Facebook-siden og like de bedste. Reaktionerne var med til at afgøre, at bestyrelsen endte med at kåre Lars Andersen til vinder.

Vinderen af Årets Bladtegning blev offentliggjort ved en prisceremoni, hvor også prisen for Årets Bladtegner blev overrakt. Vinderen af Årets Bladtegner - Niels Bo Bojesen - var dog ingen overraskelse, da Danske Bladtegnere allerede offentliggjorde vinderen ved foreningens generalforsamling i marts.

Det er anden gang, Lars Andersen høster hæder på bare en måned. I slut april modtog Berlingske en guldpris ved Årets Avisside for en kombineret for- og bagside om Donald Trump, som Lars Andersen havde tegnet. Du kan se tegningen ovenfor. Berlingske vandt prisen i kategorien ”åben klasse”. Årets Avisside er en prisuddeling arrangeret af Danske Medier.

Kommentar

18/05/2017 - 22:51

Gerda Sarah Larsen

Hej Lars. Du har da virkeligt fortjent den pris. Du er modig, indlevende, og især den flotte tegning med Donald Tumpe. Undskyld stavefejlen. Stort tillykke med prisen Lars Andersen.

19/05/2017 - 13:07

Svend Aagaard Nielsen

Kære Lars
Tillykke med den velfortjente pris! Jeg nyder dine tegninger i bl.a. dagspressen og Bolius. Og så er jeg stadig glad for, at jeg for mange år siden hyrede dig til at tegne i DDF's hedengangne blad Budavisen:-)
Alt det bedste. Svend

19/05/2017 - 16:58

Lars Andersen

Tusind tak, Gerda Sarah Larsen og Svend Aagaard Nielsen! :-)

19/05/2017 - 22:57

Susanne Overgaard

Til lykke til Danmarks mest begavede bladtegner :-)

20/05/2017 - 12:23

Bent Eskestad

Hej Lars. Højt skum og stort tillykke til dig. Skønt at se, at stilfærdig lune + lusket ironi, stadig kan ha så stor gennemslagskraft, -når det vel at mærke er dig, der krusseduller med spritpennen. hilsen Bent.

Seneste jobopslag

Kommunikationskonsulent med markedsføringsgen

Dansk Håndbold Forbund
Ansøgningsfrist: 10.03

JA, DU SKAL ARBEJDE HÅRDT HER!

TV 2
Ansøgningsfrist: 10.03

Digital avisredaktion søger to barselsvikarer

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 18.03

Pressemedarbejder

Dansk Flygtningehjælp
Ansøgningsfrist: 25.02

Pressechef til pædagogernes fagforening

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 08.03

Er du DR’s nye digitale madjournalist?

DR
Ansøgningsfrist: 24.02

Kommunikationschef

Økologisk Landsforening
Ansøgningsfrist: 06.03

Kommunikationschef

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Ansøgningsfrist: 04.03

Adjunkt til Kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 01.03

Pressechef med blik for et af Danmarks vigtigste erhverv

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder

Diabetesforeningen
Ansøgningsfrist: 22.02

Redaktør til Roskilde Festivals mediehus

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 03.03

Webredaktør (Barselsvikar) til Kommunikation på Københavns Universitet

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 04.03

Skrivende redaktør til nyt magasin

Efterskoleforeningen
Ansøgningsfrist: 24.02

Marketing- og kommunikationsmedarbejder

Naturhistorisk Museum Aarhus
Ansøgningsfrist: 22.02