LANGT FLERE LEDIGE

Arbejdsløsheden blandt medlemmerne i Journalisternes A-kasse er steget med 50 procent på et år. Når medierne slår ledige stillinger op, vælter ansøgningerne ind.
Arbejdsløsheden blandt medlemmerne i Journalisternes A-kasse er steget med 50 procent på et år. Når medierne slår ledige stillinger op, vælter ansøgningerne ind.

“Vi kan helt klart mærke en stigning i henvendelser. Sidst vi slog en stilling til en journalist op i Tarm i maj måned, fik vi 17 ansøgere. Normalt får vi en eller to,” siger redaktionschef Flemming Just fra JydskeVestkysten.
“Sidst i juli fik vi 40 ansøgere til en stilling som “nattevagt” på udlandsredaktionen. For bare et halvt år siden havde vi ikke engang det halve til en lignende stilling,” siger Erik Berg, nyhedschef på Ritzaus Bureau.
Arbejdsløsheden blandt medlemmerne af Journalisterne A-kasse er steget med 50 procent fra juni 1999 til juni i år. Præcis 648 medlemmer var på dagpenge i juni mod 429 samme måned sidste år. Oveni kan så lægges tallene for de aktiverede, der var 62 i juni 1999 og 84 i juni i år.
De seneste tre år har ledighedsprocenten for medlemmerne af a-kassen ellers været under landsgennemsnittet. Men lige nu ligger den over landsgennemsnittet, der er på 4,9 procent, hvor ledighedsprocenten for medlemmerne af DJ er 5,2 procent.

Mange ledige fotografer
Medarbejderne i a-kassen kan tydeligt mærke, at der er flere, der melder sig arbejdsløse. For eksempel er oplaget af ugebrevet Job og Regler, der er et blad med udklip af stillingsopslag, der sendes ud til ledige medlemmer, steget fra 700 til 1000 stk. siden januar.
De mange nyuddannede journalister rammes også af den stigende ledighed. Af de 120, der blev færdige fra DJH i januar i år, går 30 stadig rundt uden arbejde. Noget arbejdsgiverne lægger mærke til.
“Da vi slog to stillinger op i juli, var omkring en tredjedel af ansøgerne nyuddannede inden for det seneste år,” siger Erik Berg fra Ritzau.
Den tiltagende ledighed skyldes blandt andet avisernes stramme økonomi, der har udløst sparerunder og fratrædelsesaftaler, og de økonomisk pressede produktionsselskaber, heriblandt Nordisk Film, der har opsagt medarbejdere.
Desuden har Journalisternes A-kasse optaget 620 fotografer fra Grafisk Forbund fra 1. januar i år, hvilket også er skyld i stigningen af arbejdsløse. 120 af dem var allerede på dagpenge, da de kom ind i forbundet. Uden de nye fotografer er stigningen “kun” 29 procent – og ikke 50 procent – fra juni 1999 til juni 2000.

0 Kommentarer