Landsretten: DR skal ikke udlevere lydfil – TV 2 går også fri

Østre Landsret har fredag slået fast, at DR ikke skal udlevere lydfil i lækage-sagen. TV 2 går også fri, og hverken Rasmus Tantholdt eller Michael Dyrby skal tvinges til at vidne. DJ kalder sagen afgørende for kildebeskyttelsen. (Opdateret 12.37)

Østre Landsret har fredag slået fast, at DR ikke skal udlevere lydfil i lækage-sagen. TV 2 går også fri, og hverken Rasmus Tantholdt eller Michael Dyrby skal tvinges til at vidne. DJ kalder sagen afgørende for kildebeskyttelsen. (Opdateret 12.37)

Sagen er netop blevet afgjort ved Østre Landsret i dag, efter at den blev kæret fra byretten i marts måned af TV 2. Det besluttede TV 2 at gøre, fordi byretten havde besluttet, at både nyhedschef Michael Dyrby og korrespondent Rasmus Tantholdt skulle tvinges til at vidne i den såkaldte lækage-sag. Det oplyser DR Presse.

Sagen handler om, hvem der lækkede fortrolige oplysninger om Jægerkorpsets udsendelse til Irak i 2007.

I dag har Østre Landsret så slået fast, at DR ikke skal tvinges til at udlevere den lydfil, der har været stor furore omkring. Dermed giver dommen byretten medhold. Lydfilen indeholder et interview, der ifølge blandt andre filminstruktør Christoffer Guldbrandsen kan sætte et navn på, hvem der lækkede oplysningerne.

Det blev også slået fast, at hverken Michael Dyrby eller Rasmus Tantholdt fra TV 2 skal tvinges til at vidne i sagen. Det er en omgørelse af byrettens dom, og vækker blandt andet stor glæde hos Dansk Journalistforbund (DJ):

»I dag er en god dag for journalistikken. Jeg er både glad og lettet over, at Landsretten har truffet den rigtige afgørelse i forhold til TV2 og DR,« siger Mogens Blicher Bjerregård, formand for DJ.

Han betragter sagen som principielt vigtig for kildebeskyttelsen i Danmark.

»Det er helt afgørende for den journalistiske kildebeskyttelse, at landsretten har truffet denne her afgørelse. Journalister skal kunne beskytte deres kilder, og ikke gøre politiets arbejde, og derfor er dommen en sejr for et af journalistikkens vigtigste redskaber,« siger Blicher Bjerregård.

Selvom dommen blot bekræfter den tidligere afgørelse fra byretten, er også DR meget tilfredse med Østre Landsrets afgørelse.

»Landsretten har nu slået fast, hvad byretten tidligere kom frem til, nemlig at DR ikke skal tvinges til at udlevere den pågældende lydfil. Det er vi selvfølgelig tilfredse med – endnu en gang har vi fået rettens ord for, at der var belæg for vores beslutning,« siger generaldirektør Kenneth Plummer i en pressemeddelelse fra DR.

2 Kommentarer

Per Meinertsen
24. APRIL 2010
Re: Landsretten: dom

Ja, I skal være på vagt og ikke ubetinget love kildebeskyttelse til magtens mænd og kvinder, herunder div. spindoktorer!

Dette er tidligere i denne debat fremhævet af andre, og set fra den sidelinie hvor jeg befinder mig, er det da også en afgørende nuance.

Hvis en journalist i jagten på en historie ikke respekterer dette, kan min tillid til vedkommende ligge på et meget lille sted.

Christian Barfoed
23. APRIL 2010
Re: Landsretten: dom

Hej,

Det er en vigtig sejr for alle journalister og deres arbejde nu og i fremtiden, der er vundet i dag i landsretten.

Selv om man godt kan blive i tvivl om, hvorvidt en del kolleger har fattet det, når man har fulgt lidt med fra sidelinjen.

Men tak til dommerne ved Østre Landsret, der lod den sunde fornuft råde hér. Det fremgår dog af dommen, at den hellige grav ikke er velforvaret for tid og evighed.

Dommen slår fast, at politiet ikke havde udtømt alle andre efterforskningsmuligheder hér, og åbner dermed en kattelem for fremtidig kildejagt fra politets side. Så vi skal stadig være på vagt.

vh Christian Barfoed