search

Landsholdslede

 

 

Så er den gal igen. Samarbejdet mellem Danmarks mægtigste sportsforbund, fodboldens DBU, og medierne er igen på en slags kollisionskurs, som langt hen ad vejen kan tilskrives et par verdensfjerne pseudostjerners sociale færdigheder og en kommunikationschefs vanlige UEFA-betonadfærd.

DR Sportens på mange måder fredelige og langt fra konfrontatoriske reporter med kommentar-adgang, Andreas Kraul, giver i en klumme forud for EM-kvalifikationskampen på Island DBU en ordentlig bredside for at ikke at være i stand til at sælge nationalsportens image iført landsholdstrøje.

Andreas Kraul benytter eksempler fra egen DR-produktion i det innovative niche-pod cast-program, Fodboldmagasinet, som sportsredaktionen for få midler sender ud over rampen en gang om ugen i fodboldsæsonen. Senest med superliga-afslutning, Champions League-finalen og altså landsholdets popularitet på plakaten. ”Landsholdet gør mig så træt,” proklamerede Berlingskes sportsredaktør Flemming Fjeldgaard som en af deltagerne i magasin-panelet i slipstrømmen på begejstret superliga- og Barcelona-snak i studiet.

”Sagen er nemlig, at fodboldlandsholdet i stigende grad har et image-problem… Tag nu for eksempel Nicklas Bendtner, der de første dage i den nuværende landsholdslejr overhovedet ikke udtalte sig. Hvor er glæden og stoltheden ved det? Eller tag Dennis Rommedahl, som bliver spurgt til Champions League-finalen og helt misforstået afviser spørgsmålet med at give udtryk for, at ”det gad han da virkelig ikke spilde tid på”. Nej, Dennis og DBU. Men det gør rigtig mange fodboldinteresserede danskere, og de kunne godt tænke sig at opleve et landshold, som i lidt højere grad omfavner deres fans i stedet for at virke som en tvivlsom medicinalvirksomhed, der forsøger at skjule sig mest muligt for omverdenen,” skriver Andreas Kraul blandt andet i sin klumme.

En med garanti velovervejet og langt fra omkostningsfri bredside fra Andreas Kraul, der i sammenhængen naturligvis repræsenterer DR. Men Kraul er samtidig formand for Danske Sportsjournalister, der i samarbejde med DBU forhandler arbejdsvilkårene for journalisterne i landsholdsregi. Og DBU’s magtfuldkomne kommunikationsdirektør Lars Berendt kan sagtens finde ud af at bære personligt nag.

Andreas Kraul noterer, at adgangen til interview og tv-indslag med spillerne de senere år er blevet kraftigt beskåret. Mens han fremhæver en norsk presseseance ved kvalkampen i Oslo i foråret som et imødekommende tagselvbord. Sådan sammenlignet med et auditorium i kælderen med en dansk landstræner og tre spillere på et podie foran en sponsorvæg: ”Hvorfra de intetsigende og modvilligt svarede på et par spørgsmål fra salen og ellers generelt lignede de allersureste løg til en afskedsreception for firmaets upopulære regnskabschef,” som Kraul formulerer det.

Barcelona-spillere er fuldt ud lige så store krukker, ganget med to eller tre, i forhold til danske landsholdsspillere. Forskellen er blot den ganske enkle, at klubber af den kaliber har et helt andet mandat. Fordi de viser sig i klubtrøjen på banen uge efter uge og leverer varen ganske simpelt ved at spille god fodbold. Det har det danske landshold ikke gjort i umindelige tider, og derudover trækker de blot trøjen over hovedet otte-ti gange om året. En landsholdssamling er en enkeltstående event, en fest for fodboldfolket, og ikke et udtryk for en konstant og hårdtpumpet kampkalender.

Deri kommunikationsafdelingens og ikke mindst Lars Berendts altoverskyggende falliterklæring. Han skal ikke håndtere en landsholdssamling ud fra den devise, han som UEFA-repræsentant rejser Europa tyndt til Champions League-kampe som medieansvarlig imellem de sporadiske landsholdsterminer. Som det var tilfældet under VM-slutrunden for et år siden, og som det i endnu højere grad er tilfældet på halvhyggelige udebaneture med 20-25 journalister i Island, kan det danske fodboldlandshold ikke bære et så rigidt medie-setup.

Men Berendt insisterer med vanlig beton-hånd, uden humor og konduite, uden evne til at bløde sine omgivelser op. Tværtimod. Og det er et gigantisk problem for DBU…

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen