Landet, ingen længere taler om

ANMELDELSE: ”Et vigtigt vidnesbyrd om, hvordan den lokale befolkning oplever krigen, og et vigtigt modstykke til de officielle beretninger.” Anne Lea Landsted anmelder 'Historien der ikke bliver fortalt'
25.10.2017 · 13:27

Af: Anne Lea Landsted

Bog: Historien der ikke bliver fortalt
Forfatter: Nagieb Khaja (forord af Carsten Jensen)
Forlag: Gyldendal (356 sider, 300 kroner)

Anmelder: Anne Lea Landsted, journalist

’Historien der ikke bliver fortalt’ er en opdateret udgave af bogen med samme titel, der udkom i 2011. Siden har en stor del af de udenlandske styrker trukket sig ud af Afghanistan, mens Taleban er vendt tilbage til blandt andet Helmand-provinsen, hvor danskerne var i krig. I dag bliver der skrevet meget lidt om Afghanistan – vi kender navnene på de 43 faldne danske soldater, men ved stort set intet om afghanerne.

Det prøver Nagieb Khaja at råde bod på med sin bog. I løbet af de sidste 15 år er han gentagne gange vendt tilbage til Afghanistan for at fortælle de historier, som ingen andre journalister fortæller, fordi de fleste har været embedded med militæret og mest interesseret sig for deres eget lands styrker.

I Danmark husker vi nok bedst den fremragende og prisvindende dokumentar ’Armadillo’, som råt for usødet fortalte historien om de danske soldaters liv i felten.

Nagieb Khaja fortæller den anden historie. Om lokalbefolkningen, der føler sig svigtet af de udenlandske styrker, om løfter, der ikke bliver overholdt, og om civile ofre for militærangreb, der i antal ofte overgår de statistikker, NATO sendte ud om civile tab. Det er historier om fejlslagne angreb, som Taleban får ansvaret for, selv om det militære isenkram fortæller en anden historie. Det er fortællinger om en beskidt krig med foreløbig kun tabere – bortset fra Taleban.

Det er ikke uden omkostninger at sige nej til militær beskyttelse og bevæge sig uden for de sikre zoner. Nagieb Khaja bliver kidnappet og overlever kun med nød og næppe et angreb, da han bevæger sig ind bag fjendens linjer i de Taleban-kontrollerede områder.

Dumdristigt vil nogen måske mene, men han gør det, fordi han ikke kan lade være, fordi han har en vigtig historie at fortælle, selv om kidnapningen ”et sted i Helmand eller Kandahar” har sat sine spor.

Som han skriver i bogen:

”Kidnapningen havde ikke traumatiseret mig, men (…) Min åbenhed og evne til at vise tillid til fremmede mennesker var forsvundet.”

Ikke desto mindre tilbringer han i 2013 seks dage sammen med Taleban og konstaterer, at holdningerne til den islamistiske fundamentalistiske bevægelse er delte.

Et sted oplever han en Taleban-gruppe, som er meget upopulær og uønsket af lokalbefolkningen, mens han et andet sted møder en gruppe, der nyder anerkendelse og respekt i store dele af befolkningen.

Nagieb Khaja er en fremragende journalist, efter min mening en af Danmarks bedste på sit felt, fordi han altid vender kameraet mod de mennesker, historien handler om og lader dem fortælle i stedet for at stille sig op foran et kamera langt fra virkeligheden.

Derfor er det også både trist og tankevækkende og synd for seerne, når man får indtryk af, at han har haft svært ved at sælge sine historier til dansk tv.

Heldigvis har både BBC og Al Jazeera fået øje på ham og bragt hans vigtige og velfortalte historier fra både Afghanistan og Syrien.

’Historien, der ikke bliver fortalt’, er ifølge forfatteren ikke en historiebog, men ”både en objektiv skildring og en strengt personlig beskrivelse” af hans oplevelser. Ikke desto mindre er den et vigtigt vidnesbyrd om, hvordan den lokale befolkning oplever krigen, og et vigtigt modstykke til de officielle beretninger. 

Kommentar

Seneste jobopslag

Digital kampagnespecialist

Radikale Venstre
Ansøgningsfrist: 13.04

Kommunikationsfaglig studentermedhjælper

KØS Museum
Ansøgningsfrist: 13.04

Pressechef

Amnesty International Danmark
Ansøgningsfrist: 05.04

Konsulenter til Dansk Journalistforbund – karriere og trivsel

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 10.04

Administrative medarbejdere til Dansk Journalistforbund

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 10.04

Reporter til TV2 ØSTJYLLAND

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 15.04

Afdelingsleder til Dansk Journalistforbund – Individuel rådgivning

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 09.04

Kommunikations- og udviklingschef til Dansk Journalistforbund

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 15.04

Podcastproducent

Politiken
Ansøgningsfrist: 09.04

Strategisk kommunikatør

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 04.04

Forbrugerrådet Tænk søger kommunikationsmedarbejder til deltid

Forbrugerrådet Tænk
Ansøgningsfrist: 06.04

Fakta-livsstilsredaktør til DR1

DR
Ansøgningsfrist: 23.03

Journalist til Journalisten

Journalisten
Ansøgningsfrist: 16.04

SoMe- og digital projektleder

Danske Hospitalsklovne
Ansøgningsfrist: 06.04

Presse- og Kommunikationschef

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 08.04

Forsideredaktør

Politiken
Ansøgningsfrist: 27.03

Proaktiv pressekonsulent

Energinet
Ansøgningsfrist: 05.04

Skarp erhvervsjournalist til Dansk Handelsblad

Dansk Handelsblad
Ansøgningsfrist: 05.04

Digital reporter m.m. til DR Sjælland

DR
Ansøgningsfrist: 26.03

Dynamisk webjournalist til Skive Folkeblad

Skive Folkeblad
Ansøgningsfrist: 23.03

Kommunikationskonsulent

Børnerådet
Ansøgningsfrist: 23.03

Medredaktør

NORDJYSKE Medier
Ansøgningsfrist: 23.03

Nyhedssgrafiker

NORDJYSKE Medier
Ansøgningsfrist: 23.03

Graduate - Video Journalist, Corporate Communication

H. Lundbeck A/S
Ansøgningsfrist: 08.04