Læserne flygter fortsat fra aviserne

De nyeste læsertal viser, at de landsdækkende aviser er i frit fald. For regionalaviserne er billedet mere mudret - Fyns Amts Avis har for eksempel fået flere læsere. »Jeg er pavestolt over, at vi går frem,« siger ansvarshavende chefredaktør på avisen Troels Mylenberg til Journalisten

TNS Gallup har netop frigivet læsertallene for 1. halvår af 2013. Og set gennem mediebrillerne er læsningen bedrøvelig: Der er tilbagegang over det meste af linjen.

Et hurtigt dyk ned i statistikken viser, at Ekstra Bladet sammenlignet med samme periode sidste år har mistet 53.000 daglige læsere. Til sammenligning er den direkte konkurrent, BT, gået tilbage med 43.000 daglige læsere. Dermed har begge tabloidaviser 198.000 læsere på en almindelig hverdag.

Om søndagen halser Ekstra Bladet efter BT. I 1. halvår af 2012 havde Ekstra Bladet 316.000 læsere mod BT’s 297.000 læsere. De nyeste tal viser, at Ekstra Bladet nu har et læsertal på 265.000, mens BT har 269.000 søndagslæsere.

»Vi er kede af, at vi mister læsere. Men det er en forudsigelig udvikling, for den følger jo meget godt oplagstallene gennem det seneste år. Læsertallene afspejler det oplag, som vi har nu om dage,« siger ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen.

Han er ikke overrasket over, at Ekstra Bladet og BT nu har samme antal læsere i hverdagene.

»Læsertallene kører jo op og ned. I perioder har de haft flere læsere end os, og vi har igen haft flere læsere end dem i andre perioder. BT og Ekstra Bladets papirudvikling er jo fuldstændig parallel. Vi ligger på stort set samme oplag – det er nogle få hundrede eksemplarer, der skifter fra uge til uge – så derfor vil læsertallene også være meget ens,« siger Poul Madsen.

BT og Ekstra Bladet er et billede af krisen i den landsdækkende dagbladsbranche. Men hvis vi kigger mod de regionale aviser, er billedet mere tvetydigt. Krisen er stadig til stede, men flere aviser formår at holde hovedet oven vande – og enkelte fanger flere læsere. Blandt andre Fyns Amts Avis.

I 1. halvår af 2012 havde avisen 41.000 læsere – i andet halvår faldt tallet til 35.000. De nye tal viser, at amtsavisen har fået 7.000 nye daglige læsere, så 42.000 dagligt læser avisen. Ansvarshavende chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg kalder læsertal for ”fluffy”:

»Læsertallene går meget op og ned i vores branche, så man skal passe på med at tillægge dem for meget værdi,« siger han.

Men Troels Mylenberg er samtidig ”pavestolt” over de nye tal.

 »Det bekræfter sammen med de kontrollerede oplagstal, at vi får flere og flere fynboer til at læse vores avis,« siger han. 

»I de 20 år jeg har været i avisbranchen, har jeg kun været på medier, hvor det er gået tilbage. Derfor er det berusende, at det endelig lykkes at gå frem,« fortsætter Troels Mylenberg.

Chefredaktøren fortæller, at han tror, at avisens fremgang ligger i arbejdet med at gøre Fyns Amts Avis til en integreret del af læsernes hverdag. Avisen skal være et fællesskab, en højskole, hvor der er plads til oplysning og debat.

»Vi ser gerne, at læserne føler, at de betaler kontingent frem for abonnement, fordi de er medlem af et vigtigt fællesskab,« siger Mylenberg.

Du kan læse alle læsertallene her.

3 Kommentarer

Frede Jakobsen
2. OKTOBER 2013
Jeps, nu virker det.
Jeps, nu virker det.
Andreas Marckmann Andreassen
2. OKTOBER 2013
Hej Frede. Jeg har tjekket
Hej Frede. Jeg har tjekket linket her til morgen, og det fører mig til TNS Gallups oversigt over læsertal 1H2013. Har du mod på at prøve igen?

Mvh Andreas
Frede Jakobsen
1. OKTOBER 2013
Man kan ikke få læsertallene
Man kan ikke få læsertallene frem via linket.