Lægger gerne navn til

Journalister og fotografer, der er ansat på de Berlingske Lokalaviser, tilbydes at lave artikler for annoncører i deres fritid og til særskilt betaling. Artiklerne trykkes uden byline, men det behøver de egentlig ikke, mener den journalist, der laver annonceartiklerne på Sønderborg Ugeavis.

Journalister og fotografer, der er ansat på de Berlingske Lokalaviser, tilbydes at lave artikler for annoncører i deres fritid og til særskilt betaling. Artiklerne trykkes uden byline, men det behøver de egentlig ikke, mener den journalist, der laver annonceartiklerne på Sønderborg Ugeavis.

»Jeg synes virkelig, jeg holder den journalistiske fane højt. Og selvom vi har aftalt, at artiklerne i annonceaviserne trykkes uden byline, så lægger jeg da gerne navn til de fleste af dem.«
Jens Eilertsen har været journalist i 20 år. Nu arbejder han på Sønderborg Ugeavis, hvor han har været i 2 1/2år. Her er han den journalist, der laver alle de journalistiske tekster til de profilaviser, som områdets firmaer og foreninger bestiller i annonceafdelingen.
Et arbejde, Jens Eilertsen klarer i sin fritid, ved siden af sit almindelige arbejde på avisen. Og det er helt efter bogen.
Sønderborg Ugeavis er nemlig medlem af den Berlingske Lokalavis-familie.Og her har man lavet en aftale om, at journalister og fotografer ved de 21 aviser, der er med i familiefællesskabet, til særskilt honorar kan levere tekster og billeder til annonceafdelingen.
Svein Gilbu, direktør i Berlingske Lokalaviser A/S, er arkitekten bag aftalen:
»Det er helt frivilligt. Et tilbud til vores journalister. Nogle ser det som et tilskud til en lidt trængt privatøkonomi, og de laver det kun, hvis de har lyst, ellers får vi freelancere eller et firma til det.«
Som aftalen er skruet sammen, foregår artikelbestillingerne i praksis helt uden om avisens redaktør.
Jens Eilertsen har da også meldt sig helt frivilligt til at leverede lokale profiltekster. I de 2 1/2år han har været på Sønderborg Ugeavis er det blevet til fem profilaviser. Typisk er der tre sider redaktioneltekst i sådan en 12-siders avis. Hver tekstside giver1300 kroner til journalisten.
Og Eilertsen er glad for sin "nebengeschæft".

Professionel ære
»Jeg hygger mig med det om søndagen. Jeg kigger ikke så meget på, hvordan min arbejdstid ligger. Jeg er alene og har altid været gift med mit arbejde,« siger Jens Eilertsen, som bruger omkring 30 timer pr. profilavis. Aviser, der kan være bestilt af et bilfirma, der har bygget et nyt hus. Eller et firma, der holder jubilæum.
»Jeg kunne sagtens lave det på den halve tid, men jeg er klar over, at når jeg laver det her, så bevæger jeg mig ud på gyngende grund, hvor det kan gå ud over min troværdighed. Derfor sætter jeg en ære i at gribe det præcis ligeså professionelt an, som når jeg laver historier til den almindelige avis.«
Og mange af historierne mener Eilertsen, at han ville have lavet alligevel til Ugeavisen, og på samme måde. Han nævner som eksempel en historie i en profilavis, bestilt af en boligforening, der havde 50 års jubilæum, hvor han lavede et interview med et ægtepar, der havde boet i den samme lejlighed i alle 50 år.
»Den eneste forskel er, at kunderne kan rette i det, jeg skriver. Det er deres avis, og de køber mig til at lave et stykke arbejde, så det er deres ret,« siger Jens Eilertsen. »Men jeg understreger over for kunderne, at sådan er det ikke under normale omstændigheder i avisen. Så falder den ret væk.«
Han ser ikke de store problemer i at have afleveret redigeringsretten, for han synes, det mest er småting, kunderne vil have ændret. Ofte er det et ønske om en stærkere profilering, såsom at få direktørens navn nævnt lidt oftere, og det føjer han uden diskussion. Mens andre vil blande sig i artiklernes emnevalg.
»Så forklarer jeg dem, at de har forstand på at sælge biler, og jeg har forstand på aviser. Og at man ikke skal lave rosende beskrivelser af alt det, man er verdensmester til, så falder troværdigheden. Det lytter de til.«
Og Jens Eilertsen ser intet odiøst i, at han bruger sit håndværk til at profilere virksomheder.
»Hvis du vil have malet dit hus, så er det også bedst at få en maler til det, selvom du gerne selv vil bestemme farven. Hvis du vil have lavet en avis, er det bedst at få en journalist til det.«

Vil forhindre lukning
Jens Eilertsen er ikke blind for, at hans annoncetekster er en billig løsning for hans arbejdsplads. Men det, mener han, også er i hans interesse:
»Jeg har prøvet, at døren smækkede bag mig tre gange, fordi den avis, jeg arbejdede på, lukkede. Det er ikke sjovt. Så jeg vil gerne hjælpe med til, at denne her avis kører godt i de næste fem år.«
Og så mener han, at jobbet giver ham en række fordele, når han laver historier til den almindelige avis.
»Jeg får en masse kontakter i lokalområdet og nyder en vis tillid. Når jeg møder op, kan jeg gå direkte igennem til direktøren og få en forklaring, hvor andre journalister bliver afvist i forkontoret.«
Fællestillidsmanden for de Berlingske Lokalaviser, Nicolas Lund-Larsen, er også ansat på Ugeavisen Sønderborg. Han mener ikke, at avisernes medarbejdere sætter deres troværdighedpå spil:
»Vi tager journalistikken dødalvorligt. Luderomtale i de redaktionelle spalter er fyringsgrund. Men vi er jo stadig annonceaviser, og jeg ser ikke det store problem, så længe det tydelig tfremgår, at det er tekstreklame. Og der ikke er byline på artiklerne.«
»Ja, det siger vores tillidsmand er vigtigt,« siger Jens Eilertsen. »Men mange af artiklerne, ja, faktisk dem alle, ville jeg gerne lægge navn til.«
Han oplever lutter tilfredshed omkring sig:
»Kunderne er glade, jeg er glad, og jeg går ud fra, at læserne også er glade.«

0 Kommentarer