Ladefoged stemt ud af Magnum

Den første dansker, som kom med i verdens mest anerkendte fotofællesskab, Magnum, er efter to års eventyr ude igen.

At komme ind i fotogruppen Magnum minder meget om at blive optaget i en rockerbande. Det måtte den danske fotograf Joachim Ladefoged sande ved det årlige møde i verdens mest prestigefyldte fotografklub.

Mødet fandt sted i Paris i juni, og Joachim Ladefoged var på pletten. Han havde som første dansker nogensinde været "nominee", prøvemedlem, i to år, og nu var chancen der for at blive associate member.

Men selv om den 32-årige danske fotograf havde fået stillet i udsigt, at han var på vej længere ind i klubben, så glippede det.

Inderkredsen stemte ham ud med bare én stemme.

"De første tre-fire dage efter var jeg da nede. Fuck, tænkte jeg. Men siden hen er det også en byrde, der er fjernet. Jeg behøver ikke at leve op til nogen fotografers ønsker om, at man skal fotografere på en bestemt måde," siger Joachim Ladefoged.

Kort efter, at han kom ind i Magnum-gruppen i sommeren 2000, skrev JOURNALISTEN i en reportage om Ladefoged i Paris:

"Magnum-fotografer har altid stået for mig som det største, det bedste. Og nu er jeg én af dem … Jeg ved godt, at mange synes, at Magnum er et galehus med en bunke forkælede kunstnere, der render rundt i deres egen verden og slås for billeder."

Men hvorfor skal du ind i det selskab?

"Fordi jeg nok selv er sådan én. Jeg er en egotripper. Jeg er forfærdelig at arbejde sammen med nogen gange, for jeg vil bestemme selv. Man skal være fanatiker for at bringe fotografiet derhen hvor det bliver ypperligt. Hvis billederne skal derhen, hvor de flytter noget, hvor man har givet alt i sig, så er der ikke plads til så meget andet i ens liv."

Sådan sagde Joachim Ladefoged for to år siden. Og han fik meget ret.

For 14 måneder siden fik han sønnen Jacob, og det flyttede horisonten og karrieren.

"Efter vi fik Jacob, har jeg faktisk brugt al min tid i Danmark. Jeg har sagt nej til en tre-ugers tur til Kina og en masse andre ting. Jeg har ikke været i krig eller sådan noget. Jeg vil ikke ofre min familie på Magnums alter," siger Ladefoged. Han tror, at det er en væsentlig grund til, at det ikke gik.

Han afviser, at han er blevet en dårligere fotograf.

"Næ, tværtimod. Men Magnum tænker meget traditionelt," siger han. Joachim Ladefoged blev stemt ud på blandt andet reportagebilleder fra en modeopvisning i Paris og en billedserie af danske bodybuildere. Fotografier, som er meget anderledes end hans billeder fra Albanien og Kosovo, der skaffede ham adgang til Magnum for to år siden.

"En fotograf sagde til mig, at det var dumt af mig at begynde at eksperimentere, mens jeg var nominee. Så sagde jeg til ham: Mener du virkelig, at jeg skulle blive ved med at lave de samme ting i to år for at få lov til at blive associate member i Magnum?"

Selv om Joachim Ladefoged slår fast, at han er godt tilfreds i dag, så prøver han ikke at skjule, at det har givet et hak i selvtilliden.

"Jeg har måske trukket snuden en lille smule mere ind. Jeg er blevet bedt om at holde foredrag, og det har jeg ikke haft lyst til, fordi jeg ikke kunne komme med samme energi. Der er så meget, der skal forklares."

Det kunne lyde som om, at Joachim Ladefoged har ændret syn på det, som var drømmeland for to år siden. Men en ting står dog uændret.

"Det er nogle meget små mennesker, med nogle meget store egoer. Sådan er fotografer jo," konstaterer Joachim Ladefoged.

Han er blevet tilbudt at komme ind i flere billedbureauer, men har besluttet at vente til fotofestivalen i Perpignan i Frankrig.

I dag er Jan Dagø den eneste dansker, der er med i Magnum. Han er dog også kun prøvemedlem og skal vurderes om et år.

0 Kommentarer