search

Lad os nu få den Grundlovsrevision

Hvorfor er det, at vi ikke må få en gennemgribende folkelig debat om vores Grundlov med det formål at få den fornyet?

Hvorfor er det, at vi ikke må få en gennemgribende folkelig debat om vores Grundlov med det formål at få den fornyet? Hver eneste gang nogen forsøger at få sat en debat i gang om en grundlovsændring, bliver den standset af politikerne med henvisning til, at det ikke er nødvendigt.

Heldigvis kommer de seneste ønsker om en revision af Grundloven nu fra yngre grupper i samfundet, og så skulle der jo være håb.

Jeg mener, der er flere gode grunde til for alvor at sætte en grundlovsrevision på dagsorden, nemlig:

  1. Den danske grundlov er i sin nuværende form slet ikke på niveau med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. I vores egen grundlov står der, at der ingensinde mere må indføres censur, mens den europæiske artikel 10 vender argumentation rundt og handler om ytringsfriheden. Det bør selvfølgelig også være lige så klart og tydeligt i den danske grundlov, at der både er ytringsfrihed og informationsfrihed.
  2. Hele den internationale dimension er fuldstændig fraværende i den eksisterende grundlov, og det bør i hvert fald debatteres, hvordan Danmarks involvering internationalt på en lang række områder skal beskrives i vores grundlæggende forfatning, hvor ikke mindst EU spiller en betydelig rolle.
  3. Selve sproget er i mange henseender så forældet, at det i sig selv kræver en revision.
  4. Ligestillingen i kongehuset skal selvfølgelig også med.
  5. Sidst men ikke mindst bør man tænke på, at alle født efter 1930 ikke har haft lejlighed for at stemme om vores grundlov, bortset fra ændringerne i valgretsalderen. Der det ikke rimeligt, at en hel befolkning får muligheden for en gennemgribende debat om, hvordan vores helt grundlæggende forfatning skal være.

Der er ingen grund til at være nervøs for en sådan debat. Vi kan kun får en grundlov, der i højere grad er i takt med tiden, end den fra 1953 – også selv om den på mange måder er en ganske glimrende grundlov.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen