search

Lad nyuddannede arbejde internationalt

"Those who look only to the past or present are certain to miss the future" Ovenstående citat af John F.

"Those who look only to the past or present are certain to miss the future"

Ovenstående citat af John F. Kennedy burde en række danske politiske partier i dag lytte til og tænke nærmere over.

For det er mig en gåde, at fremtrædende politikere i ramme alvor kan foreslå, at danske nyuddannede skal betale SU´en tilbage, hvis de tager job i udlandet efter endt uddannelse. Mage til kortsigtet løsning skal man lede længe efter.

Man kunne få den tanke, at det danske arbejdsmarked er ved at udvikle sig til et museum, når fremtrædende politikere truer med krav om tilbagebetaling, hvis de studerende, vælger at kaste sig ud i et stadig mere internationalt arbejdsmarked.

Kære politikere, Danmark er en del af det internationale samfund, hvor landegrænser brydes ned, og hvor internationalt udsyn og globale kompetencer er et must. Vi skal ikke holde de unge tilbage fra at rejse og blive dygtigere til deres fag, tværtimod er det da fantastisk, hvis unge nyuddannede får en international horisont, som på lang sigt vil være til uvurderlig gavn for landets udvikling, konkurrencevilkår og vækstmuligheder.

Studerende skal også gerne krydse grænserne – både når danskere rejser til udlandet og når studerende fra andre lande kommer til Danmark. I det hele taget har det danske arbejdsmarked godt af, at vi indrette ret samfund, der tager aktivt imod mennesker, som har lyst til at arbejde i Danmark og på den måde give inspiration til os alle sammen.

Det er et helt forkert signal at sende til studerende og nyuddannede, at hvis de søger udenlands for at kvalificere sig inden for særlige områder, så bliver de ramt på pengepungen. Hvis man mener, at det er et problem, at nyuddannede tager udenlands, skulle man hellere bruge kræfterne på, at skabe et attraktivt internationalt orienteret arbejdsmarked herhjemme. Det andet er at skade Danmarks internationalisering

I stedet for at straffe nyuddannede burde vi tilskynde flere studerende til at være internationalt orienterede. Danskere, der har været ude, bliver en fantastisk resurse for landet, når de vender tilbage – langt mere værd end en tilbagebetaling af SU betyder for statskassen.

(indlægget er også bragt i Dagbladet Politiken)

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen