Jysk Fynske Medier

Kynisk at varsle fyringsrunde op til jul? Ledelsen kalder det ærlig information

Ifølge Jysk Fynske Mediers chefredaktør, Peter Orry, var det efter aftale med tillidsfolkene at melde sparerunden ud før jul frem for at vente til efter nytår

”At sende alle medarbejdere på juleferie med den besked er simpelthen kynisk.”

Sådan lød den krasse kritik af ledelsen i Jysk Fynske Medier tirsdag fra Dansk Journalistforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup.

Han reagerede på, at Jysk Fynske Mediers administrerende direktør, Jesper Rosener, med mindre end en uge til jul tirsdag præsenterede en spareplan, der vil betyde, at omkring 50 medarbejdere – heraf 22 redaktionelle – skal afskediges i det nye år.

Men ifølge Peter Orry, ansvarshavende chefredaktør i Jysk Fynske Medier, har DJ’s næstformand åbenbart ikke talt med de fire tillidsfolk, der sidder i koncernens samarbejdsudvalg. Det var nemlig i ”fuldstændig enighed” med dem, at spareplanen blev meldt ud tirsdag, fortæller han.

”Vi har åbent drøftet med tillidsfolkene, om vi skulle fortælle det før jul eller vente til efter nytår. Og vi var enige med dem om, at i samme øjeblik, vi ved det, så fortæller vi det,” siger Peter Orry.

Det bekræfter Lene Sarup, tillidsrepræsentant på Fyens Stiftstidende og en del af samarbejdsudvalget.

”Det er i hvert fald min holdning, at når vi har de oplysninger, så kan vi ikke skjule dem for kollegerne, bare fordi det er jul,” siger hun.

Ikke alle er enige

Det er dog ikke alle de fire tillidsfolk i samarbejdsudvalget, der er helt enige i beslutningen. Det fortæller Connie Bøgwad Schmidt, tillidsrepræsentant på JydskeVestkysten og en af de fire DJ-tillidsfolk i udvalget.

”Jeg er ikke helt enig i den udlægning. Jeg sagde direkte, at jeg simpelthen syntes, det er et forkert tidspunkt lige før jul. Jeg spurgte, hvilken forskel det gør at vente til 3. januar. Hertil var svaret, at det jo alligevel siver, og at det derfor er bedre at være åbne,” fortæller hun og tilføjer:

”Derefter tilsluttede jeg mig – det var flertallets opfordring, så jeg havde jo ikke så meget valg. Men det var altså ikke med min gode vilje. Og jeg synes stadig, det er urimeligt at sende så mange medarbejdere på juleferie med ondt i maven.”

Spørger man Peter Orry, er det dog den mest åbne og ærlige måde at gøre det på.

”Vi syntes, det var mest regulært og mest i sammenhæng med vores værdier om åbenhed at fortælle det, når vi vidste det,” siger han.

Men frygter du ikke at sende en masse mennesker på juleferie med ondt i maven?

”Jo. Det er altid svært at skulle afskedige – der findes ikke en god måde at kommunikere det på. Men vi valgte, at det her var den mest hensigtsmæssige,” siger Peter Orry.

Ikke en trussel

Det er dog ikke kun sparerundens timing i forhold til juleferien, der møder kritik fra DJ.

Tirsdag kaldte næstformand Allan Boye Thulstrup det også for en presbold i forhold til de kommende overenskomstforhandlinger på det såkaldte DMA-område, der skydes i gang med sættemøde i dag.

Administrerende direktør Jesper Rosener sagde i et interview med MediaWatch, at koncernen i forbindelse med spareplanen har sat et loft på to procent over lønstigninger i de overenskomster, der skal forhandles på plads.

”Hvis overenskomstforhandlingerne kommer til at medføre, at jeg skal give mere end to procent, så bliver det mødt med yderligere besparelser i Jysk Fynske Medier,” sagde direktøren.

Det ser DJ’s næstformand som ”en helt tydelig måde at lægge pres på forhandlingerne på bekostning af egne medarbejdere”.

Chefredaktør Peter Orry ser dog anderledes på den sag.

”Vi kalder det ærlig information om, hvordan den økonomiske situation er,” siger han og forklarer, at Jysk Fynske Mediers ledelse også ved seneste overenskomstforhandlinger meldte ud, hvad deres ramme var.

”Det synes vi ikke er en trussel – vi synes, det er en ærlig information om, hvad vores organisation kan bære af omkostninger, og hvad vi er nødt til at gøre, hvis vi ikke kan holde os inden for rammen,” siger Peter Orry.

Reallønstab og fyringer

Peter Orry er helt bevidst om, at der på grund af den høje inflation og den reallønsnedgang, det medfører, vil være en forventning hos medarbejderne om lønstigninger, der ligger langt ud over, hvad man har set i mange år.

”Men vi melder bare ærligt ud og siger, at løndannelse ikke bør være dikteret af inflationen, men af, hvad de virksomheder, der skal udbetale lønnen, kan bære. Glæden over at have fået en høj lønstigning kan jo hurtigt ændre sig til noget knap så overstrømmende, hvis konsekvensen er flere afskedigelser,” siger han.

Men er det fair, at medarbejderne skal betale hele regningen for den økonomiske udvikling, både i form af fyringer og enorme reallønstab?

”For det første er det bestemt ikke alene lønmodtagerne, der betaler regningen. Det gør virksomhederne bestemt også. Og hvis det skulle være sådan, at inflationen alene skulle diktere lønstigningen, så bør det vel gælde begge veje. Og siden 2012 er reallønnen for journalister på Fællesoverenskomsten steget med 11 procent. Og vi har jo ikke stillet krav om 11 procents lønnedgang,” siger Peter Orry.

Tillidsrepræsentant på Fyens Stiftstidende Lene Sarup kaldte tirsdag sparerunden for fortvivlende. Også Peter Orry er ked af situationen, der er begrundet med stigende priser.

”Det er forfærdeligt for dem, der går ud over, men det, man skal huske, er, at vi gør det af hensyn til dem, der er tilbage. For at gøre virksomheden sund og bæredygtig i fremtiden,” siger chefredaktøren.

0 Kommentarer

Læs også

OVERENSKOMSTER

Av av av: Mediefolks løn er under pres, og nu begynder de vanskeligste forhandlinger i mands minde

21. DECEMBER 2022
Besparelser

”Kynisk”: Journalistforbundet raser over timing af sparerunde hos Jysk Fynske

20. DECEMBER 2022
Sparerunde

Adskillige medarbejdere skal vinke farvel til deres arbejde i et af Danmarks største mediehuse

20. DECEMBER 2022