lønstatistik

Kvinder stiger mere i løn end mænd – men de halter stadig bagefter i kroner og øre

"Der er ikke noget der tyder på, at det bliver i min tid, at vi udligner den forskel,” siger DJ's formand

Den reelle lønstigning for alle medlemmer i Dansk Journalistforbund lå sidste år på et gennemsnit på 2,2 procent, viser DJ’s lønstatistik, der netop er blevet offentliggjort.

De kvindelige medlemmer ligger en anelse højere – nemlig på et gennemsnit på 2,3 procent, mens de mandlige medlemmers gennemsnitlige lønstigning ligger på 2,1 procent.

Kvinderne er også steget mere på gennemsnitslønnen. Det ændrer dog ikke på det billede, der har været i årevis: Nemlig at kvinder tjener færre penge end mænd.

De mandlige DJ-medlemmer tjener i gennemsnit 43.808 kroner månedligt, mens kvinderne i gennemsnit tjener 42.014 kroner om måneden.

Det svarer til cirka 1.800 kr om måneden eller at mændenes løn stadig ligger 4,2 procent over kvinderne.

Det er den mindste forskel, DJ nogensinde har målt, og i øvrigt fjerde år i træk, at forskellen er under 5 procent, efter at den i mange år har ligget mellem 5 og 6 procent.

Ikke i min tid

Journalistforbundets formand Tine Johansen mener dog, at det er svært at glæde sig over udviklingen. Dertil er stigningen i kvindernes løn for lav.

”Der er ikke noget der tyder på, at det bliver i min tid, at vi udligner den forskel,” siger Tine Johansen.

Selvom hun ikke kan se en slutdato for lønforskellen mellem mænd og kvinder understreger hun, at det er en prioritet, når DJ forhandler løn.

”Der, hvor vi forhandler overenskomster, gør vi det, at lønstigninger bliver fordelt solidarisk, altså at det løfter bunden. Men der er noget, der tyder på, at når medarbejdere individuelt forhandler løn, så opstår de her forskelle alligevel,” siger Tine Johansen.

Formanden fortæller, at selvom DJ arbejder for at løfte bunden, opstår ulighederne alligevel. Hun peger på, at forskellene opstår over ens arbejdsliv.

”Når man er nyuddannet, er der ikke kønsforskel i løn. Noget af det handler om, at kvinder og mænd får forskellige tillæg alt efter funktion og arbejdstider og forskellig barsel, men vi er meget opmærksomme på den uforklarlige forskel,” siger Tine Johansen.

0 Kommentarer