Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
10:15 10.05.2022 Kerstin Bruun-Hansen

Kvinder anmelder kvinder hårdest, viser studie af litteraturkritik

Mandlige forfattere får mere spalteplads og bliver mere positivt anmeldt end kvinder.

Det viser en analyse af 24.000 danske avisanmeldelser udgivet i årene 2010 til 2021 foretaget af forskere fra Aarhus Universitet, som Dagbladet Information i dag omtaler.

Analysen viser, at der er et overtal af mænd, der bedriver litteraturkritik i aviserne, og at mænd altså generelt anmelder mænd mere positivt, end de anmelder kvinder. Kvindelige kritikere anmelder til gengæld kvindelige forfattere dårligere, end mænd anmelder kvinder.

Og det er problematisk, mener Ida Marie S. Lassen, ph.d.-stipendiat ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, der sammen med professor Mads Rosendahl Thomsen står bag analysen.

”Man kan godt sætte spørgsmålstegn ved, hvilken opfattelse det mon skaber af kvindernes kunnen inden for litteratur. Det er en magtposition at være et talerør i medierne, så jeg synes, man skal tænke over, hvordan den taletid skal fordeles,” forklarer hun.

Konkret giver mandlige anmeldere ifølge analysen et gennemsnit på 4,2 ud af 6 til mandlige forfattere, mens kvinder giver andre kvinder et gennemsnit på 3,96 ud af 6.

SENESTE NYT

Flere nyheder