Kvindenetværket K2 kårer vindere og tabere

Børsen, Kristeligt Dagblad og flere provinsmedier er kandidater til den årlige 'K2-næse' til medier, som ikke gør nok for at få kvinder i ledelsen. Til gengæld er bl.a. Ekstra Bladet nomineret til 'K2-prisen'. Se alle nominerede her.

Børsen, Kristeligt Dagblad og flere provinsmedier er kandidater til den årlige 'K2-næse' til medier, som ikke gør nok for at få kvinder i ledelsen. Til gengæld er bl.a. Ekstra Bladet nomineret til 'K2-prisen'. Se alle nominerede her.Netværket K2 uddeler hvert år henholdsvis en næse og en pris. Netværket for kvinder i mediebranchen arbejder for at få flere kvinder i chefstolene, og derfor udstiller de hvert år ét medie med K2-næsen. Samtidig får et medie, der har gjort en særlig indsats på området, den såkaldte K2-pris.

Både pris og næse uddeles på baggrund af en undersøgelse, som K2 laver i samarbejde med Dansk Journalistforbund.

»Vi kan se, at en række af de medier, der var i bunden i 2010, slet ikke er i udvikling. Selv om de fik mulighed for at se, hvor de ligger i forhold til andre nyhedsmedier, har de ikke grebet chancen for at få flere kvinder i ledelsen,« siger Jenny Bøving Arendt fra K2 i en pressemeddelelse.

K2 uddeler pris og næse tirsdag den 22. november klokken 16.30. Ligestillingsminister Manu Sareen (R) kommer også til prisoverrækkelsen.

Men allerede nu er der en række "nominerede", som K2 har oplistet i en pressemeddelelse.

Nominerede til K2-prisen er:

Ekstrabladet
Klassens frække dreng har fået sin første kvindelige chefredaktør. Karen Bro indgår fra juli 2011 i chefredaktionen og har det journalistiske ansvar for Ekstra Bladet på print. Avisen, der ikke traditionelt har været kendt for kvindelige chefer, har dermed vist vejen for andre medier.

DR
DR er nomineret for som det eneste medie at have skrevet under på Charter for flere kvinder i ledelse. Det kan godt være, at charteret endnu ikke har haft den store effekt hos mange af de deltagende arbejdspladser, som dokumenteret i Politiken i oktober. Men alene underskriften gør, at man kan blive holdt ansvarlig efterfølgende for, om man formår at fremme kvinder i ledelse. DR's direktion viser, at det godt kan lade sig gøre at finde egnede kandidater. Ud over generaldirektør Maria Rørbye Rønn sidder fire mænd og fire kvinder i direktionen.

TV 2 Danmark
Danmarks mest sete tv-kanal har en topchef, der ønsker at arbejde for at få flere kvindelige ledere i alle typer virksomheder. Merete Eldrup er medlem af ligestillingsministerens ambassadørkorps for flere kvinder i ledelse og har dermed bl.a. forpligtet sig til at deltage aktivt i den offentlige debat om kvinder i ledelse. TV 2 havde ved den seneste større undersøgelse foretaget af K2 i 2012 en høj andel af kvinder i alle ledelseslag på hovedredaktionerne i København og Odense. Ikke mindst var halvdelen af alle redaktionschefer kvinder. Vi indstiller derfor TV2 Danmark til dette års K2-pris, selv om der blandt chefredaktørerne med kun 17 procent er plads til forbedring. På TV 2's regioner går andelen af kvinder også frem, regionerne har (på nær Bornholm) kvinder på mindst et ledelseslag, men andelen er ikke så høj som hos TV 2's hovedredaktioner.

Fyns Amts Avis
I Svendborg har man i 2011 fundet de kvindelige ledere frem. I K2's undersøgelse i 2010 var Fyns Amts Avis blandt de medier i Danmark, der ikke havde en eneste kvindelig leder med indflydelse på journalistikken. I dag er Fyns Amts Avis fusioneret med Fyens Stiftstidende og har fået to nye kvindelige redaktionschefer.

Nomineret til K2-næsen er:

Børsen
Fire gange i træk har K2's analyser vist, at erhvervsavisen Børsen mangler kvinder i de øverste ledelseslag. I 2011 har avisen skiftet chefredaktør og udskiftet på en række poster. Der er dog stadig ingen kvinder i den del af ledelsen, der har indflydelse på journalistikken. Det viser K2s nye tjek af bundskraberne fra den omfattende undersøgelse i 2010. Børsen dækker erhvervslivet og magthaverne, skriver om innovation, ledelse og mangfoldighed, men ledes og redigeres primært af mænd.

Kristeligt Dagblad
Der er tro, etik og eksistens i Kristeligt Dagblad, men kun få kvindelige ledere. I K2's tjek er Kristeligt Dagblad for andet år i træk på listen over medier, der slet ingen kvindelige ledere har i de tre øverste ledelseslag. Avisen skriver "om livets store spørgsmål", men har ingen kvinder på toppen.

Provinsmedier uden kvinder
En række provinsmedier havde hverken i 2010 eller i 2011 nogen kvindelige ledere blandt de chefer, der har indflydelse på journalistikken. Netop provinsmedierne kan ellers være fødekæde og træningsplads for kvindelige ledere. Men hverken TV2/Bornholm, Skive Folkeblad og Midtjyllands Avis har taget skridt til at forbedre andelen af kvinder i ledelsen siden 2010.

0 Kommentarer