Kvindelige spindoktorer gør en forskel

Kun fem ud af 31 særlige rådgivere er kvinder. Sådan burde det ikke være, siger tre tidligere kvindelige rådgivere i interview med ALT for Damerne. Statsministeren kunne eksempelvis godt have brug for en kvindelig spindoktor, siger en af dem

Selvom der er kommet flere kvindelige ministre er antallet af kvindelige særlige rådgivere ikke fulgt med. Kun fem ud af 31 særlige rådgivere i ministerierne er i dag kvinder, skriver ALT for damerne, som udkommer i dag.

Det tal er alt for lavt mener den første kvindelige spindoktor Trine Hammershøy, der arbejdede fro Poul Nyrup Rasmussen dengang han var statsminister. Hun peger på, at blandt andre nuværende statsminister Helle Thoning Schmidt kunne have gavn af en kvindelig rådgiver:

»Nogle sager havde nok været håndteret anderledes, hvis der var en kvinde bag roret hos nogle af ministrene. Helle Thorning gør det generelt godt, men hun fremstår også meget lukket på nogle områder – hun er blevet bange for sin egen skygge og har kørt meget på, at det ikke må hedde sig, at hun er kvinde. Det er måske blevet så lukket, at man i dag ikke kan se hendes blødere facetter. Havde hun haft en kvindelig rådgiver ved sin side, ville det måske være lidt anderledes, for kvinder er generelt gode til at bløde op. Med en half'n'half-kønsfordeling blandtspindoktorerne ville offentligheden sikkert opleve nogle mere flerfacetterede ministre,« siger Trine Hammershøy til ALT for damerne.

Søs Marie Serup, der har arbejdet for de efterfølgende statsministre Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen mener også, at det kan gøre en forskel, hvorvidt den særlige rådgiver er mand eller kvinde:
»Det er indiskutabelt, at køn betyder noget i forhold til de demokratiske beslutninger, der bliver truffet, og selvfølgelig spiller køn også ind i den rådgivning, man giver. De mandlige spindoktorer synes, en minister har gjort det godt, når han har udvist handlekraft, og kvinder kan opleve den samme situation anderledes, f.eks. at det "handlekraftige" i virkeligheden er dominerende – og dermed ikke særligt sympatisk,« siger Søs Marie Serup. 

Hun håber det vil komme flere kvindelige rådgivere i ministerierne, og tror at det lave antal kan forklares med at, at de særlige rådgivere ofte udpeges fra en lille lukket kreds:

»Det er mit håb, at cigarklubben vil gå på pension, og at kvinderne vil blive bedre til at løfte hinanden frem. Når jeg støder på en dygtig kvinde, gør jeg selv et stort nummer ud af at åbne nogle døre for hende, hvis jeg har mulighed for det,« siger Søs Marie Serup til ALT for damerne. 

Line Aarsland arbejdede for Bertel Haarder, da han var minister. Hun peger på at nogle kvinder måske kan skræmte af den arbejdsbyrde som forventes:

»Det er et tidskrævende arbejde, hvor du i princippet står til rådighed døgnet rundt, så det kan være svært at kombinere med et familieliv. Det, tror jeg desværre, skræmmer mange kvinder væk, men jeg havde altså selv barn alle de år, jeg var spindoktor, så det kan godt lade sig gøre, siger hun og understreger, at kvinder er lige så kvalificerede som mænd til jobbet,« siger hun.

0 Kommentarer