Kvindelige bloggere, journalister, samfundsdebattører og tv-værter bliver udsat for hadefulde kommentarer på nettet. Alt sammen med henvisning til deres køn.
Det viser en rundspørge, som dr.dk/kultur har foretaget.
Dr.dk/kultur har henvendt sig til over 100 personer, og spurgt om de har oplevet nethad med fokus på deres køn og person. 29 kvinder og 8 mænd svarede tilbage. 11 kvinder har modtaget chikanemails "med fokus på deres køn eller seksualitet. Ingen af mændene har modtaget tilsvarende henvendelser fra læsere."
Jakob Linaa Jensen, lektor i Medievidenskab med speciale i demokratiske debatter på nettet ved Aarhus Universitet, siger til dr.dk/kultur:
”Nettets hastighed gør, at det er meget nemmere at skrive noget uden at tænke sig om. Hvis man skriver et læserbrev til en avis, skal det igennem en redaktionel proces. Det skal det ikke på nettet. De redigerende filtre er væk på nettet, og forskning viser, at det er nemmere at chikanere eller true, når man sidder bag en skærm, end når man står foran folk.”
Journalist på Ekstra Bladet Stine Thomsen siger, at chikanen i længden preller af, og:
”Der er kommet en forråelse på nettet, hvor nogle mennesker føler, det er okay at bruge det til at komme ud med deres aggressioner. Det er frygteligt, at folk kan fyre sådan noget af, fordi det er i en mail.”
Debatten om nethad er blevet særligt aktuel efter, at svenske Uppdrag Granskning har lavet et stort tema om mediekvinder, der bliver udsat for chikane.
I samme forbindelse har blogger og journalist Dorte Toft skrevet, at medierne er med til at fordre kvindehadet:
”Mediebilledet er i dag nøjagtigt lige så skævvredet, som dengang kapitalister var roden til alt ondt, dengang alle mænd var svin, dengang alt var samfundets skyld, og dengang indvandrerne blev gjort til syndebukke for alt. Nu er alt kvindernes skyld, selv den flommede offentlige sektor, hvis evige udvidelse er vedtaget af diverse folketingssamlinger, hvor mændenes andel ligger over 60 procent.”
12