Det nye netværk K2 vil opløse sig selv, når 40 procent af lederne i medierne er kvinder. På det stiftende møde blev David Trads grillet, fordi han har sammensat en redaktionsledelse på fire mænd til Nyhedsavisen.
Der var en forventningsfuld stemning i de lånte lokaler på Islands Brygge i den tidlige, lumre
sommeraften. Det nye journalistiske kvindenetværk K2, opkaldt efter det næsthøjeste bjerg i verden, skulle konstitueres med den erklærede målsætning at få flere kvindelige ledere i medierne.
Snakken gik højlydt blandt de 35-40 fremmødte kvinder.
Da dirigenten, Nina Frank, tidligere chefredaktør på Woman, tog ordet, var det for at overlade det til den eneste mandlige deltager i mødet. David Trads, chefredaktør for Nyhedsavisen, skulle lægge op til diskussion om kvinder og ledelse i mediebranchen.
Den enlige hane i kurven var mødt op i en åbentstående, syltetøjsstribet skjorte. Med det pjuskede, blonde hår og kaki-bukser til midt på læggen gav han snarere associationer til Carl Mar på overlevelseskursus i Nordsjælland end til moderne management fra chefkontoret på Holmen i København.
Den afslappede stil stod i kontrast til de fremmødte kvinder. Der var ingen lilla bleer og ølejrstemning, men tjekkede og ambitiøse kvinder i sommervarmen. Det var overvejende erfarne journalister med cheferfaring, som initiativtageren Pernille Tranberg, chefredaktør på Tænk.
»Kvinder er generelt mindre sjuskede og mere professionelle end deres mandlige kolleger,« sagde David Trads og tog point i de kritiske omgivelser. Men derefter var det småt med ros til de fremmødte.
»Kvinder skal være bedre til at være som mænd i jobsamtaler,« fortalte chefredaktøren. Han mener, at kvinder ikke skal tænke over de tilbud, de får ved jobsamtaler, men slå til med det samme. Det gør mænd. Kvinderne skal have mere selvtillid og tro på, at de kan klare lederstillinger, selv om de ingen erfaring har. David Trads roste mændene for at kaste sig ud i det uden at vide, om de kan klare jobbet. Han havde selv udset sig en kvinde til sin nye redaktion, men hun havde tvivlet på, om hun havde evnerne. Så selv om han var sikker på, at hun var den rette til jobbet, valgte han en mand fra sit netværk til posten.
Lotte Mejlhede, tidligere redaktionschef på TV2 Nyhederne, ville vide, om det ikke var positivt, at kvinder så kritisk på deres egne evner, og om David Trads ikke burde havde taget sin viden om kvinders adfærd i betragtning, da han valgte at droppe den pågældende kvinde. Efter en kort tænkepause lød det: »Jo, det burde jeg nok.«
Flere gange måtte David Trads forsvare sig bag de firkantede chefbriller og korslagte arme. Som beskrevet i Journalisten har David Trads i bogen 'Grib magten – om kvinder og ledelse' talt varmt for ligestilling og kaldt det 'pinligt', når der ikke sidder kvinder i redaktionsledelsen. Men nu har han selv sammensat en redaktionsledelse på Nyhedsavisen, som består af fire mænd.
Nyhedsavisens chefredaktør bragte selv dette faktum på bane, men kunne ikke give et svar, der var tilfredsstillende for de fremmødte.
»Der var ikke tid til kvinder,« blev der syrligt hvisket i baggrunden.
David Trads sagde, at kvinder skal være mere villige til at erkende, at det koster noget at være chef. Familielivet kommer i anden række, og det er især vigtigt at dyrke sine netværk. Også efter fyraften. Det gør han selv, og det har været vigtigt for ham i hans karriere.
Dermed blev K2-netværket bragt på bane.
»Er det et godt alternativ, eller skal vi mase os ind på mændenes territorium?« spurgte en af tilhørerne. Men før manden i centrum kunne svare, brød en deltager kvikt ind:
»Ja, så kan vi slikke røv og måle pik,« til stor morskab for salen, mens en anden replicerede, at det nok snarere blev patter, der skulle måles.
»Vi skal også ind på de store medier, og så må vi gribe i egen barm og slikke mændene lidt i røven for at komme det.«
David Trads så positivt på K2, fordi han mener, det er vigtigt, at der kommer flere kvinder i toppen af medieverdenen. Det vil give mere nuancerede og spændende medier, fordi der kommer en anden vinkel på tingene.
Efter seancen med David Trads konstituerede netværket sin bestyrelse og en formålsparagraf om, at 40 % af lederne i medierne skal være kvinder. Når det er opnået, vil netværket opløse sig selv.
Derefter gled mødet over i en diskussion af aftenens oplæg. Her kom de noget større knive frem fra skuffen.
»Jeg synes sgu, det er utroligt, at man kan lave en avis i dag uden at ansætte kvinder i redaktionsledelsen. Jeg fatter det ikke,« lød det fra Nina Frank.
En anden fortsatte: »Jeg er ked af, hvor uprofessionelt han er gået til værks. Han siger jo, at det handler mere om kammerateri end om professionalisme. Det er der, fælden klapper for mange kvinder.«
Den manglende professionalisme hos mandlige kolleger var oppe at vende, men tankerne om netværk var gået rent ind hos flere.
»Vi kan kalde det kammerateri, men det er klogt at gøre det. Budskabet er, at netværk er vejen frem.«
————–
K2 netværket
K2 er et netværk for alle kvindelige journalister, der enten er eller har ønske om at blive ledere.
Formålet er at øge andelen af kvindelige ledere i medieverdenen.
Det koster 600 kr. om året at være medlem.
Netværket holder møde hver anden måned.
Talspersoner er Nina Frank og Pernille Tranberg.
Hvis du ønsker at vide mere, kan du kontakte dem på: nina@ninafrank.dk eller pt@fbr.dk
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.