Kuvert-journalistik

Hver tredje filippinske journalist indrømmer at have taget imod pengegaver, viser en ny undersøgelse om korrupte journalister i Filippinerne. Politikere er tvunget til at betale for at komme på forsiden af avisen.

Hver tredje filippinske journalist indrømmer at have taget imod pengegaver, viser en ny undersøgelse om korrupte journalister i Filippinerne. Politikere er tvunget til at betale for at komme på forsiden af avisen.

Netop som Filippinernes farverige valgkamp mellem præsidentkandidater som den kvindeelskende filmhelt Joseph Estrada, den hurtigskydende borgmester »Dirty Harry« og den korruptionsdømte præsidentenke Imelda Marcos, nærmede sig sin afslutning den 13. maj, afslørede en rapport, at store dele af den filippinske presse er gennemkorrumperet.
Hver tredje journalist indrømmer at have modtaget pengegaver fra deres kilder, og en stribe redaktører har i den forløbne valgkamp, hvor valgannoncer i medierne har været forbudt, egenhændigt kompenseret for de manglende annonceindtægter ved at kræve kontant betaling for redaktionel omtale af kandidaterne. Ofte med et ekstra gebyr, hvis kandidaten vil have sit billede i avisen.
Det er Manilas uafhængige Center for Undersøgende Journalistik (Centre for Investigative Journalism – CIJ), der står bag undersøgelsen.
En af de almindeligste måder at bestikke filippinske journalister på er at afslutte vigtige pressemøder med uddeling af små pengekuverter. Denne praksis blev etableret i Marcos-årene og er lige siden blevet stadig mere udbredt blandt såvel politikere som erhvervsfolk, fortæller Melinda de Jesus fra Filippinernes Center for Mediefrihed og -ansvarlighed.
Hun oplyser, at sådanne kuverter normalt indeholder 500-5000 pesos (100-1000 kroner). De store mediers seniorjournalister kan blive tilbudt langt større beløb for at give en artikel »den rette vinkel«.
Enkelte af de journalister, der indrømmer at have modtaget penge, har over for CIJ forklaret, at de accepterede pengene for ikke at ødelægge deres mulighed for at vende tilbage til kilden. De har, hævder de, givet gaven videre til deres redaktør, som i nogle tilfælde skal have doneret beløbet til velgørende formål.
CIJs rapport og en konference i forbindelse med offentliggørelsen har skabt en vis debat om et problem, de fleste søger at ignorere. Men endnu er debatten ikke nået meget længere end til at hænge modparten ud.
Avisen Philippine Daily Inquirer beskyldte i en nylig artikel to navngivne kandidater til borgmesterposten i Manila og en præsidentkandidat for at have forsøgt at bestikke nogle af avisens journalister. Modsat beklagede flere præsidentkandidater sig på CIJs konference over avisernes krav om betaling.
Senator Miriam Santiago fortalte, at en kampagne-leder, der skulle arrangere et pressemøde for hende, havde ringet tilbage og sagt, at de lokale journalister havde krævet 30.000 pesos for at komme til mødet. Det var, hvad den sidste gennemrejsende kandidat havde betalt.
Tidligere forsvarsminister Renato de Villa mente, at en politikers eneste chance for at komme på forsiderne er at betale sig fra det eller sige eller gøre noget, der er så ekstraordinært, at det umuligt kan ignoreres.
Manila Times' chefredaktør, Malou Mangahas skød tilbage på politikerne.
»Hvordan kan det være anderledes, når der ikke gribes ind mod korruptionen i de øverste lag af samfundet,« spurgte han ifølge Singapore-avisen Straits Times' Nirmal Ghosh.
Mange af de penge, politikerne anvender til at bestikke journalister med, menes at komme fra såkaldte »barrel funds«. Det er konti, som senatorer og medlemmer af kongressen har for at kunne udfylde huller i udviklingsprojekter, som ellers ville gå i stå, mens de venter på nødvendige ekstra bevillinger. Midlerne i disse fonde er i år fordoblet i forhold til sidste år og er på 54 mia. pesos. Tidligere budgetminister Salvadot Enriquez blev tidligere på året citeret for, at mindst halvdelen af pengene forsvinder i korruption.
CIJs rapport fremhæver, at filippinske journalister generelt er meget dårligt lønnede. Måske en medvirkende årsag til, at hele 70 procent ifølge undersøgelsen »i visse situationer« finder det i orden at modtage penge fra en kilde.

0 Kommentarer