Kurt W: ‘Tegn Muhammed-dag’ et vigtigt opgør med selvcensur

Selv om det både krænker muslimers følelser og Kurt Westergaards egen copyright, så mener tegneren, at dagens 'Tegn Muhammed'-initiativ er et vigtigt opgør med selvcensuren. Det siger han i et interview med Journalisten.dk.

Selv om det både krænker muslimers følelser og Kurt Westergaards egen copyright, så mener tegneren, at dagens 'Tegn Muhammed'-initiativ er et vigtigt opgør med selvcensuren. Det siger han i et interview med Journalisten.dk.

"Det er egentlig et meget sjovt initiativ."

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra den verdenskendte tegner Kurt Westergaard, da han taler med Journalisten.dk.

Anledningen er, at folk i flere lande har udnævnt dagen i dag til International Tegn Muhammed-dag. På Facebook kan borgere fra hele verden således uploade deres egne tegninger. Og i skrivende stund har gruppen fået over 6.700 tegninger. Besøg gruppen her.

Kurt Westergaard, der tegnede den nok mest berømte tegning af dem alle – Muhammed med en bombe i sin turban, har da også sat sit tydelige præg på dagens produktion af nye Muhammed-karikaturer. Stribevis af de nye tegninger tager nemlig udgangspunkt i hans oprindelige tegning, som tilbage i 2005 vakte opsigt i hele verden.

»Initiativet skal vel forstås som en manifestation af ytringsfriheden, hvor Muhammed og min tegning er blevet ikoner for denne kulturkamp. Jeg synes altid, det er glimrende, når der bliver rørt ved den debat. Der er selvfølgelig en risiko for, at det kan provokere nogle af de sorte kræfter, som så bliver inspireret til terror. Men det er der ikke så meget at gøre ved, vi skal ikke lade os kue,« siger Kurt Westergaard til Journalisten.dk.

Det er støj i baggrunden, for Politiets Efterretningstjeneste er ved at lægge sidste hånd på det, Westergaard selv kalder "en transformation af mit hjem til en fæstning". Det sker, efter at en mand bevæbnet med en økse brød ind i tegnerens hjem i januar for at slå ham ihjel.

Den kontroversielle Muhammed-tegner mener, at den internationale manifestation kommer på et tidspunkt, hvor ytringsfriheden er under et voldsomt pres – blandt andet hos journalister, tegnere og debattører i Danmark.

»Jeg er skuffet over min egen klasse, den intellektuelle og kreative, som efterhånden er begyndt at udøve det, man kalder selvcensur. Det er trist. Selvcensuren er snigende, og man ser den ingen steder. Det er jo ellers den kreative klasse, der lever af at provokere og gå til grænsen, eller gerne over grænsen – hvis den klasse bliver bange, så er det trist. Nu er vi røget ind i selvcensurens periode i Danmark.«

Der er en klar kobling mellem selvcensur og den Internationale Tegn Muhammed-dag, mener Kurt Westergaard.

»Det er en manifestation for ytringsfriheden, hvor lødig den end er. Hver eneste gang, denne her debat kommer frem, er det absolut af det gode.«

Pakistan har blokeret for Facebook inden for landets grænser i dag for at forhindre, at borgerne får adgang til denne manifestation. Hvilke tanker sætter det i gang hos dig?

»Det sætter tanker i gang om de krige, vi er i gang med. Jeg er eksempelvis skeptisk over for krigen i Afghanistan, og jeg tror ikke, den kan vindes. På en måde er det kulturimperialister, der har startet den, og som vil påføre andre vores normer. Men jeg tror ikke, vi kan spænde over den, og så ender det i et krigens morads. Derfor tror jeg, vi må anerkende, at der er nogle mennesker, der bare ikke vil have vores system.«

Skal man så acceptere, at Pakistan beslutter at lukke af for Facebook?

»Ja. Og det er vi jo nødt til. Det betyder ikke, at kampen for ytringsfrihed stopper, men vi må bare tænke på, at alle totalitære regimer har deres tid. På et tidspunkt begynder det at rådne op indefra, også i Pakistan.«

På Facebook-hjemmesiden ligger meget forskellige tegninger, blandt andet en af Muhammed som en gris. En anden viser Muhammed som Pokémon, og en tredje er en collage med en kvinde, der græder og teksten "Leave Muhammed alone!" – omgivet af to små kopier af Kurt Westergaards Muhammed-tegning. (se flere her.)

Mange af deltagerne i Tegn Muhammed-dagen bruger din oprindelige tegning eller dele af den i deres tegninger. Hvad synes du om det?

»Det er jo nok en overtrædelse af copyright-lovene, men det ved jeg ikke rigtig, om jeg kan gøre noget ved. Det er altid besværligt at hævde sin copyright, især når det er mere eller mindre internationalt. Jeg kan så til gengæld føle mig smigret over, at man bruger den tegning, og at den har fået en slags ikonisk status.«

Du understregede, at målet ikke var at håne nogen med din tegning. Det kan tilsyneladende være målet med mange af de tegninger, der offentliggøres i dag. Hvad synes du om det?

»Det var jo aldrig meningen, at tegningen skulle bruges på den måde. Men jeg må sige, at den tegning lever sit eget liv, og den har jeg ikke nogen indflydelse på mere. Jeg har altid forklaret, at tegningen viser, hvordan terrorister får deres åndelige ammunition fra dele af Islam og Koranen. Men det er altid godt at få en debat om ytringsfriheden,« siger Kurt Westergaard.

Læs også: Nu er 'Tegn Muhammed-dag' blevet stoppet af Facebook

5 Kommentarer

Henrik Bøgh
21. MAJ 2010
Re: Kurt W: 'Tegn Muhammed-dag' et vigtigt opgør med selvcensur
Og nu med også lukket...
Jens Jørgen Madsen
20. MAJ 2010
Re: Kurt W: 'Tegn Muhammed-dag' et vigtigt opgør med selvcensur

Everybody Draw Mohammed Day! er tilbage på nettet  ... og nu med over 82.000 medlemmer.

 

mvh

Jens J. Madsen

Jens Jørgen Madsen
20. MAJ 2010
Re: Kurt W: 'Tegn Muhammed-dag' et vigtigt opgør med selvcensur

Kære Rasmus Lind.

Det ser umiddelbart ud til, at gruppen  "Everybody Draw Muhammed Day" er blevet fuldstændigt lukket. Klikker man på web-adressen til gruppen - Everybody Draw Mohammed Day! - så bliver man omdirigeret til forsiden af Facebook. 

Blokeringen er tilsyneladende sket inden for den seneste halve time.

Der er dog ved at blive lavet en back-up, som - indtil videre - kan ses her

Læs mere her.

I øvrigt findes protest-gruppen fortsat: We r against the "Everybody Draw Muhammed Day".

 

mvh

Jens Jørgen Madsen, webredaktør

Rasmus Lind
20. MAJ 2010
Re: Kurt W: 'Tegn Muhammed-dag' et vigtigt opgør med selvcensur
Interessant, at gruppen nu er lukket. Linket virker i hvert fald ikke..

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right