Kurt Strand stopper i Cavling-komiteen

Efter femten år i Cavling-komiteen har Kurt Strand nu valgt at trække sig. Læs her hvorfor, og få samtidig hans egen forklaring på fredagens tale, der skabte forvirring om årets cavlingvinder (opdateret 12:32)

Efter femten år i Cavling-komiteen har Kurt Strand nu valgt at trække sig. Læs her hvorfor, og få samtidig hans egen forklaring på fredagens tale, der skabte forvirring om årets cavlingvinder (opdateret 12:32)Kurt Strand har i dag meldt ud, at han stopper som formand og medlem i Cavling-komiteen, der hvert år står for at udvælge nominerede og vindere af Danmarks mest prestigefyldte journalistpris.

Beslutningen har været undervejs længe, og allerede da han sidst blev genvalgt til Cavling-komiteen for tre år siden, var Kurt Strand afklaret med, at han var på vej væk fra jobbet.

Han manglede bare at løse én opgave: At flytte cavlingfesten væk fra Dansk Journalistforbunds lokaler på Gammel Strand.

»Det var dels for at lave en fest, som jeg synes, at Cavlingprisen fortjener, men også for at hylde de nominerede på en ordentlig måde,« siger Kurt Strand til journalisten.dk.

Og med fredagens prisoverrækkelse i Rundetårn blev ønsket om at gøre både prisoverrækkelsen og de nominerede mere interessante for omverdenen en realitet.

»Da beslutningen om det faldt på plads sidste sommer, der sagde jeg til mig selv, at nu kunne jeg trygt og roligt stoppe, for om ikke andet så har jeg flyttet Cavlingprisen ud af Gammel Strand, og det var sådan set målet med at være formand i den sidste periode,« siger Kurt Strand.

Spænding til det sidste
Faktisk blev udnævnelsen af årets cavlingvinder en tand for interessant. Ved fredagens prisuddeling demonstrerede Kurt Strand nemlig, hvordan han formår at skabe spænding omkring vinderens identitet til det sidste. Kurt Strands tale til vinderen var nemlig så flertydig, at mange først troede, at det var Line Holm Nielsen, der vandt årets Cavlingpris, selv om det viste sig at være Asbjørn With.

»Jeg prøvede at lave en tale, der holdt spændingen så længe som muligt, men jeg kan godt se bagefter, at det jo var uheldigt at give Line Holm Nielsen indtryk af, at hun var den, der skulle have prisen. Men jeg synes sådan set, at mine ord passede både på Line og på Asbjørn, men sådan blev det ikke forstået. Det har jeg også sagt undskyld til Line for,« siger Kurt Strand.

Kurt Strand understreger, at det altid er en sejr i sig selv at blive nomineret til Cavlingprisen, men at det passer særligt meget netop dette år.

»Jeg tror ikke, at jeg har oplevet, at de nominerede har været så tæt på hinanden, som de var i år. Med andre ord så kunne denne her pris lige så godt være gået til en af de andre nominerede,« siger Kurt Strand.

Mere af det bedste
Kurt Strand mener, at dette års stærke nominerede passer godt med det indtryk af, at journalistikken har oppet sig, som han efterlades med, når han gør status over de 15 år som medlem af Cavling-komiteen.

 »I det omfang, at forslag, nomineringer og Cavlingpriser giver et billede af journalistikken, så vil jeg sige, at jeg gennem årene har mødt rigtigt meget god journalistik, og jeg synes, at der i det seneste år har været en tendens til, at der har været lidt mere af det, jeg vil kalde journalistik med Cavling-potentiale,« siger Kurt Strand.

Han fortæller, at han har en fornemmelse af, at der blandt flere medier er en forståelse af, at hvis journalistikken skal overleve, så er det nødvendigt at gøre noget unikt fra tid til anden, frem for at bero på den hurtige copy-paste-journalistik. Han ser gerne, at branchen bevæger sig endnu længere i den retning.

»Jeg kunne godt tænke mig, at vi brugte Cavlingprisen og diskussionerne omkring Cavlingprisen til at overveje, om vi ikke skal sætte hastigheden lidt ned. Det er ikke nogen naturlov, at journalistikken skal gå så hurtigt, som den nogle gange gør,« siger Kurt Strand.

Opdateret 12.32 med udtalelser fra Kurt Strand

0 Kommentarer