Kunder raser over Infomedia

Dyr og dårlig. Utilfredsheden med artikeldatabasen Infomedia, der ejes af Berlingske Media og JP/Politikens Hus, er stor. Selv ejerkredsen er begyndt at bruge den gratis søgemaskine bibliotek.dk. Infomedia lover forbedringer.

Dyr og dårlig. Utilfredsheden med artikeldatabasen Infomedia, der ejes af Berlingske Media og JP/Politikens Hus, er stor. Selv ejerkredsen er begyndt at bruge den gratis søgemaskine bibliotek.dk. Infomedia lover forbedringer.

Flere store og trofaste kunder hos artikeldatabasen Infomedia mener, priserne er blevet alt for høje, og kvaliteten for lav. Det fremgår af en artikel i det nummer af Journalisten, der udkommer i dag onsdag.

»Infomedia har lavet et system, der ender som en ekstra regning hos kunderne. Det er simpelthen ikke godt nok!« siger chefredaktør på 3F Palle Smed, der får støtte af Dagbladenes Bureau:

»Infomedia tjener utroligt mange penge på et produkt, hvor man ikke nødvendigvis får et godt resultat i den anden ende,« siger chefredaktør Anne Brandt

Som kunde med en forbrugsaftale hos Infomedia betaler du for hver eneste rubrik, Infomedia viser dig – ikke kun de artikler, du vælger at se. Skal du så også se artiklen, koster det ekstra. Samtidig er søgemaskinen blevet ændret, således at det nu er umuligt at søge snævert på genrer. Derfor kan en almindelig researchsøgning løbe op i mange hundrede kroner.

»Der er noget galt med deres forretningsmodel. Vi skal selvfølgelig betale for det, vi søger efter, men ikke for det materiale, de tilfældigvis viser os, fordi deres søgning er blevet lavet om. Det holder bare ikke,« siger Palle Smed.

Også internt i de mediehuse, der ejer Infomedia, er der stor utilfredshed med kvaliteten af søgningerne.

»Infomedia er blevet en container, som der er blevet puttet en masse materiale ned i. Alle artiklerne ligger i containeren, men de er blevet sværere at genfinde, fordi der ikke er noget struktur på databasen,« siger bibliotekschef Aase Andreasen, JP/Politikens Hus, der nu selv bruger den gratis søgemaskine bibliotek.dk som supplement.

»Her på biblioteket er vi ret rutinerede i informationssøgning, men når vi bruger Infomedia, sidder vi tit tilbage og spekulerer på, om vi har fundet det, vi ledte efter.«

Problemet rammer især de kunder, der har forbrugsaftale, hvorimod kunder, der betaler et fast beløb uanset søgningernes omfang, ikke rammes økonomisk af søgemaskinens begrænsninger, men kun af, at den ikke rammer præcist.

Infomedia overvejer fra starten af 2012 at afskaffe den upopulære afregningsmodel, hvor kasseapparatet ringer, bare kunderne har set en overskrift, men ikke trukket artiklen frem.

»Det skulle gerne gøre, at brugerne ikke behøver tænke så voldsomt over antallet af overskrifter, da det først er, når man gerne vil se på artiklen, at det begynder at koste noget. I den model har brugeren selv kontrol over, hvad vedkommende foretager sig – og har man en fastprisaftale, er man helt ude over problemet,« siger Tim Wolff Jacobsen, administrerende direktør, Infomedia.

Han afviser, at Infomedia oprindeligt har lavet søgesystemet om for at tjene flere penge.

»Jeg må afvise den tanke på det kraftigste. Selvfølgelig er vi en virksomhed, der er drevet af helt almindelige forretningsmæssige principper, hvor man sælger dyrere, end man køber.« 

Tim Wolff Jacobsen understreger, at han selvfølgelig ønsker tilfredse kunder:

"Jeg tror på, at man overlever som virksomhed, hvis man skaber god værdi for sine kunder. Hvis der er noget, jeg personligt ønsker, så er det at komme oplevelsen af, at det er dyrt at søge i Infomedia, til livs. Vi har en interesse i at få penge ind og afregne copyrights til dem, der har produceret tingene,« siger Tim Wolff Jacobsen.

Infomedia blev dannet i november 2002, da JP/Politikens Hus og Berlingske Media fusionerede artikeldatabaserne Polinfo og Berlingske Avisdata. I dag er Infomedia ejet ligeligt af de to danske mediegiganter.

Infomedias overskud på 12 millioner kroner i 2010 er en firedobling i forhold til 2009-regnskabet.

0 Kommentarer