ANALYSE. Først fik de deres privatliv gennemlyst, så protesterede de, og nu otte år efter skal de selv fortælle, hvad de ikke brød sig om, da de så sig selv omtalt i Se og Hør. Tidligere folketingsmedlem, nu EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen (R), journalist Line Baun Danielsen og operamester Kasper Bech Holten var nok de tre, som mest højlydt beklagede sig over omtale af deres privatliv i Se og Hør i 2008. Det var i perioden kort tid efter, at ugebladet havde fået den særligt gode kilde, som via databaserne på sin arbejdsplads fulgte de kendtes kreditkortbrug her og der. Det er netop de tre og kun de tre, som anklageren indkalder som ”offervidner”, når Se og Hør-sagen i efterårsmånederne kører gennem domsmandsretten i Glostrup.
Bortset fra de tre kendte lægger anklagemyndigheden op til, at det er ugebladets egne medarbejdere, som skal vidne mod deres tidligere kolleger – de tiltalte journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen samt chefredaktørerne Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen. På vidnelisten står to redaktionelle medarbejdere, som var sigtet men ikke blev tiltalt, en tidligere fotograf, den tidligere økonomichef, som Se og Hør fyrede efter sin interne undersøgelse, samt yderligere seks journalister/redaktionssekretærer, som arbejdede med tip fra kreditkortkilden, men åbenbart ikke så meget, at de selv er tiltalt. Og endelig regner anklageren med at bruge den tidligere redaktionssekretær/nyhedschef Lise Bondesen og den tidligere redaktionschef Kim Bretov som vidner, efter at de forventes at have erklæret sig skyldige og fået deres dom i slutningen af august.
Dermed er vi inde i kernen af det interessante for journalistfagets udøvere. Hvor meget skal den enkelte journalist vide om kildens eventuelt strafbare metoder, inden anklagemyndigheden rykker ud?
Der bliver også ført et par enkelte vidner, som skal beskrive forretningsgangen hos PBS/IBM/Nets, hvor kreditkortkilden var ansat og ifølge anklagemyndigheden ikke havde retmæssig adgang til de oplysninger, som han fiskede frem til Se og Hør. Kreditkortkilden PH har hele vejen igennem nægtet sig skyldig. Det samme har de to journalister og tre chefredaktører, der er tilbage i hovedsagen med start 9. september, hvis ellers anklagemyndigheden får afsluttet de tre tilståelsessager mod Lise Bondesen, Kim Bretov og Aller Media A/S den 25. august.
Der er fortsat en del af det tidligere og det planlagte forløb, som fremstår uforklarligt. Mens journalister og chefredaktører blev anholdt og lidt halvdramatisk ført til afhøringer, mens deres hjem blev ransaget, så blev kreditkortkilden aldrig anholdt, og hans gemmer ikke genstand for ransagninger. Han spadserede selv til afhøring og gik hjem igen, selvom han umiddelbart fremstår som hovedmanden.
Det står efter intens research heller ikke klart, hvorfor Henrik Qvortrup og Kasper Kopping som de eneste er tiltalt i et særligt punkt i anklageskriftet for at have haft kontakt til kreditkortkilden i forbindelse med prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse til Canada i forsommeren 2008. Se og Hør havde et tip fra Københavns Lufthavn om Canada som rejsemål, da kreditkortkilden dukkede op ud af den blå luft og lagde detaljer til. Kasper Kopping fik opgaven og løste den, så brudeparret tog det pænt, mens konkurrenterne på ugebladsmarkedet blev brændt, så det gjorde ondt. Men ifølge Kasper Koppings bog ”Helt tys tys”, så var flere på redaktionen meget direkte med i denne fase.
Rettet 17/8 klokken 12.14: Kim Bretov var ikke redaktionssekretær, men redaktionschef.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.