Justitsministeriet har med svar fra 24 forskellige myndigheder identificeret seks tilfælde af chikane mod offentligt ansatte, der menes at have forbindelse til udlevering af navne i aktindsigt. Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Det er kun i få tilfælde, at offentligt ansatte har været udsat for chikane, i forbindelse med at deres navn er blevet udleveret i en aktindsigt.
Det skriver Information, der har fået aktindsigt i et høringsnotat fra Justitsministeriet i forbindelse med regeringens forslag om at gøre det nemmere at begrænse adgangen til aktindsigt, hvis der er formodning om, at udlevering af navne på offentligt ansatte kan bruges til chikane.
24 forskellige myndigheder har ifølge Information svaret på Justitsministeriets anmodning om konkrete tilfælde, hvor medarbejdere var blevet udsat for chikane, og at der ”var en forbindelse til, at pågældende har fået udleveret sit navn som led i aktindsigt”. Ifølge Information findes der seks eksempler på, at det er sket.
”Det får mig til at konkludere to ting: For det første er der god grund til at beskytte identiteten af visse offentligt ansatte, som er meget udsatte. Det er et helt reelt problem, som man må gøre noget ved. For det andet viser de få eksempler, at problemet ikke løses ved at begrænse mulighederne for aktindsigt,” siger Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret ved Syddansk Universitet, til Information.
Lovforslaget blev præsenteret den 10. februar og har mødt kras kritik fra chefredaktører i den danske mediebranche såvel som fra Dansk Journalistforbund.
I et høringssvar til forslaget skriver DJ, at man har forståelse for behovet for at beskytte offentligt ansatte mod chikane, men at det ikke kan undgås, at borgeres retssikkerhed – og også journalistikken – vil blive ramt af forslaget.
”Blandt andet fordi journalister ofte tager udgangspunkt i borgernes private aktindsigter i konkrete sager og arbejder videre på grundlag af disse,” skriver forbundet i høringssvaret.
Forbundet bemærker i øvrigt, at mange offentligt ansatte ikke vil opnå beskyttelse med lovforslaget, idet indsatte og psykiatriske patienter har ret til aktindsigt efter andre regler, som ikke berøres af forslaget.