Kulturministeren undsiger Lorry-direktørs Paris-ture

Det er ikke i orden at bruge licensmidler på vinsmagning og Paris-ture. Det mener kulturministeren oven på Journalistens historie om, at TV 2 Lorry har brugt 177.000 licenskroner på sin medlemsklub, hvor direktøren vælger månedens vin og tager seere med til den franske hovedstad et par gange om året

Der er store forskelle på, hvordan TV 2 Lorry og kulturminister Marianne Jelved anskuer public service-begrebet. Det understreger hun i en mail til Journalisten:

”Hvis licensmidler bruges til andet end public service, så er de ikke brugt rigtigt. Jeg mener ikke, at vinsmagning og ture til Frankrig er public service. Og hvis der er foregået noget ulovligt, så skal det selvfølgelig have konsekvenser,” skriver Marianne Jelved.

”Kulturministeriet er i gang med at undersøge, hvorvidt TV 2 Lorry følger de regler, de skal. Afhængigt af, hvad undersøgelsen viser, må vi se på, om der er regler, der skal strammes op på.”

Med andre ord – hvis reglerne formelt er overholdt, skal de måske laves om, for at undgå gentagelser.

Direktøren vælger månedens vin

TV 2 Lorrys direktør, Dan Tschernia, og bestyrelsesformand Frede Jørgensen har flere gange til Journalisten fastholdt, at medlemsklubben Club Lorrys aktiviteter tjener som public service. Det handler blandt andet om to årlige ture til Paris, hvor tre Lorry-ansatte tager med på tv-stationens regning – herunder direktør Dan Tschernia, der guider medlemmerne rundt en enkelt formiddag.

Han står også for at vælge månedens vintilbud til medlemmerne sammen med en vindistributør.

I onsdags kunne Journalisten berette, at Club Lorry har givet et underskud på 177.000 kroner de seneste fem år, og at de penge er gået fra licensmidlerne. Det viser en rapport fra Rigsrevisionen, der nu har bedt Kulturministeriet tage stilling til, om det er lovligt.

Medieordfører kræver handling

Flere medieordførere har over for P4 København givet udtryk for, at de er lige så kritiske som kulturministeren.

»Jeg synes faktisk, at det er forkasteligt, at man bruger licenspenge på sådan noget. Det er danskernes penge, som man bruger. Og de er udelukkende sendt, for at man kan lave journalistik – og er ikke til oplevelsesture til Paris, siger SF's medieordfører, Özlem Cekic, til DR P4 København.

De radikales Zenia Stampe er lige så kritisk, og Liberal Alliances medieordfører, Mette Bock, kræver handling, såfremt ministeriet konkluderer, at pengene er brugt ulovligt:

»En eller anden form for sanktion skal der være, hvis det viser sig, at licenspengene er brugt forkert. Det er helt uacceptabelt, hvis de ikke anvendes til det, der er formålet. Det skal vi som politikere reagere på,« siger Mette Bock.

Ekspert: Ikke public service

Flere eksperter er også kritiske over for TV 2 Lorrys prioriteringer. Professor i medievidenskab på Aarhus Universitet Frands Mortensen siger:

»Det er klokkeklart, at Club Lorrys aktiviteter intet har med public service at gøre. Ministeriet vil svare, at det ikke er i orden. Hvad de vil gøre ved det, er anderledes svært at forudsige.«

Professoren mener, at Club Lorry driver forretning med statens midler:

»Ud fra det her ligner det ulovlig statsstøtte.«

P4 København har talt med mediejurist Peter Lind Nielsen, der mener, at sagen i sidste ende kan få konsekvenser for ledelsen i TV 2 Lorry:

»Når man ser på public service-begrebet og på de kroner, man giver til en medievirksomhed, så har jeg svært ved at se, at man kan rumme underskudsdækning af klubvirksomhed inden for den kontrakt, man har med ministeriet. Det kan betyde, at der er nogle bestyrelsesmedlemmer, der sidder lidt løst i stolen, for det kan undre, at man ikke har forhørt sig om lovligheden i ministeriet, før man har kastet sig ud i det her,« siger Peter Lind Nielsen til P4 København.

Direktør Dan Tschernia og bestyrelsesformand Frede Jørgensen har ikke ønsket at kommentere. Ikke ud over følgende:

”Rigsrevisionen har ønsket Kulturministeriets holdning til forskellige forhold omkring Club Lorry. Før Kulturministeriets svar har vi ingen kommentarer. Er der ting, der skal justeres i forhold til Club Lorry, gør vi naturligvis det. Det er der ikke den store dramatik i,” skrev bestyrelsesformanden i en mail til Journalisten i onsdags.

Rigsrevisionen har bedt Kulturministeriet om et svar inden 16. juni.

2 Kommentarer

Søren Hansen
24. MAJ 2014
Det er imponerende at man
Det er imponerende at man ikke reagere før nu da Club Lorry er en gammel aktivitet.

At der ikke er kommet en reaktion skyldes nok at de folk er interesserer sig for den lags lovlighed skulle blive så gamle at de var i målgruppen for TV Lorry.
Lars Abild
23. MAJ 2014
Kunne Journalisten ikke
Kunne Journalisten ikke spørge Kulturministeriet, hvordan det har kunne lade sig gøre, at TV2 Lorry har reklameret for turene til Paris i sine udsendelser i en lang årrække uden, Kulturministeriet har grebet ind. Har ministeriets embedsmænd blot siddet på deres hænder.