Kulturminister frikender landbrugs-tv på TV Syd

Tv-programmet "Ud på landet", som er produceret af Landbrug & Fødevarer, blev for nylig beskyldt for at være propaganda. Enhedslisten stillede spørgsmål til kulturministeren, men nu har Uffe Elbæk svaret. Der er ingen grund til indblanding.

Tv-programmet "Ud på landet", som er produceret af Landbrug & Fødevarer, blev for nylig beskyldt for at være propaganda. Enhedslisten stillede spørgsmål til kulturministeren, men nu har Uffe Elbæk svaret. Der er ingen grund til indblanding.

De kritiske røster var fremme, da Politiken for et par uger siden skrev i en større artikel, hvordan den sønderjyske regionalstation TV Syd giver plads til landbrugs-tv fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

"Industri-propaganda," lød det blandt andet fra pressechefen i Danmarks Naturfredningsforening, Jannie Brixen. Og Politiken noterer i overskriften, at Land-TV kritiseres for at være partsindlæg.

Samtidig blev det påpeget, at varedeklarationen ikke er særlig tydelig:

"… det store logo for landbruget er pillet ud, når TV Syd sender. Der står i stedet i stedet 'Landbrug & Fødevarer' under punktet 'Redaktion' i rulleteksten," skrev dagbladet Politiken

Den markante kritik fik efterfølgende Enhedslistens Per Clausen til at stille spørgsmål til Danmarks medieminister:

"Mener ministeren, at det er rimeligt, at TV2 Sydjylland viser programmer produceret af Landbrug og Fødevarer, uden at det klart fremgår, at der er tale om et partsindlæg?" 

Men der er altså ikke noget at komme efter, er meldingen fra kultur- og medie-minister Uffe Elbæk, der påpeger, at de regionale TV 2-virksomheder er selvstændige virksomheder, som udøver deres virksomhed i overensstemmelse med loven og deres respektive public service-kontrakter.

"Jeg kan derfor ikke som kulturminister blande mig i programvirksomheden," siger Uffe Elbæk, og tilføjer, at loven netop påbyder TV Syd at købe programmer fra øvrige producenter.

"TV/SYD er således forpligtet til at indkøbe en stor del af programmerne til sendefladen
hos øvrige producenter, hvilket for eksempel kan være hos Land-TV," skriver Uffe Elbæk i sit svar.

På TV Syd finder programchef Claus Christensen det "glædeligt", at ministeren slår fast, at tv-stationen kan indkøbe og sende tv-programmer, når TV Syd selv mener, at indholdet er redaktionelt forsvarligt.

"Når det er sagt, skal vi selvfølgelig varedeklarere vores produkter tydeligt. I den konkrete sag nævner vi fremover Landbrug & Fødevarer både i begyndelsen og slutningen af programmerne – så kan ingen vist længere være i tvivl om, at organisationen er en del af redaktionen bag Land-TV," siger Claus Christensen til Journalisten.dk.

0 Kommentarer