Kulturminister: Borgerinddragelse er ikke en folkeafstemning

Danskerne skal høres frem mod medieforliget, har kulturministeren bestemt. ”Så må vi se, om vi får gode idéer med i tasken,” forklarer hun. Godt politisk træk, mener Søs Serup. Men: ”På et tidspunkt bliver det jo en forhandling, og så positionerer partierne sig, som de plejer”

De helt almindelige danskere – dem, der hverken skriver politiker eller medieboss på visitkortet – skal have indflydelse på fremtidens medieindhold. Det har kulturminister, Mette Bock i dag oplyst.

Helt konkret får borgerne mulighed for at bidrage med input og gode idéer på 5-6 debatmøder og en digital platform, som Kulturministeriet lancerer i maj. Platformen er åben frem til september, hvor debattens inputs bliver offentliggjort.

Kulturministeren forklarer Journalisten, at hun ikke kan garantere, hvor meget borgernes holdninger vil slå igennem, når det endelige udspil til medieforliget skal ligge klar i begyndelsen af 2018.

”Det er jo ikke en folkeafstemning, vi er på vej til at lave. Det er et forsøg på at lytte som politiker. Så må vi se, om vi får gode idéer med i tasken, som vi kan bruge, når vi skal til at lave et medieforlig,” siger Mette Bock.

Vigtigt politisk signal

Søs Marie Serup, direktør i kommunikationsformaet By Serup, mener, at det er et vigtigt politisk signal, at kulturministeren vil undgå, at slutspillet op mod medieforliget bliver en lukket diskussion mellem de klassiske aktører i mediebranchen – blandt andre Danske Medier, DR og politikerne.

”Kulturpolitik har historisk set været en elitediskussion. Mette Bock signalerer, at det ikke bliver en top town-øvelse, hvor det er eliten, der sidder og dikterer, hvilke vitaminer, bredden har brug for. Bredden har også lov til at komme til orde og sige 'Vi kunne godt tænke os en flødebolle om lørdagen og en bøf om søndagen’,” siger Søs Marie Serup.

Hun mener, at der er et brøl i folkedybet af holdninger til medierne. Hun peger på, hvor meget for eksempel DR’s overvejelser om at lukke underholdningsorkestret fik folk op af stolene.

”Hun vil få en masse inputs fra helt almindelige danskere. Men man må stille spørgsmålstegn ved, om det bidrager med noget nyt, eller om det bare bliver en trykluftsventil, hvor folk kan komme af med deres utilfredshed,” siger Søs Marie Serup.

Borgerinddragelsen er første skridt på vejen mod medieforliget. Herefter skal mediebranchen og politikerne på banen, før regeringen kommer med et endeligt udspil.

”Man skal ikke tro, at træerne vokser ind i himlen. På et tidspunkt bliver det jo en forhandling, som vi kender dem, og så positionerer partierne sig som de plejer,” siger Søs Marie Serup.

Inddragelse giver politisk rygdækning

Henrik Søndergaard, lektor i medievidenskab ved Københavns Universitet, er også positivt stemt over for, at borgerne inddrages tidligt i processen. Til dr.dk fortæller han, at det er noget, man tidligere har gjort i Storbritannien ved store mediepolitiske forandringer.

Han understreger dog også, at borgerinddragelsen kan være et middel til at få større legitimitet til de politiske beslutninger. Den tolkning er Søs Marie Serup enig i.

”Det er ligesom, når et formandsvalg bliver lagt ud til medlemmerne, i stedet for at det er de delegerede på landsmødet, der vælger. Det skaber en anden rygdækning for den politik, man lægger på bordet,” siger hun.

Kan man være bange for, at kulturministeren og embedsværket kun bruger de forslag, der ligger op af deres egen linje?

”Ja, det kan man bestemt sige. Når man får en masse udspil, vil det stritte i 27 forskellige retninger, og der skal vi nok forvente, at ministeren trækker de ting ud, hun kan bruge i forhold til det, der passer til hendes politiske projekt,” siger Søs Marie Serup.

Invitation til alle, men ingen garantier

Kulturministeren kan godt forstå skepsissen over for metoden.

”Men det gælder også for oppositionspolitikerne. De vil også kunne hente argumenter for henholdsvis det ene og det andet,” siger Mette Bock.

Kan den åbne proces ses som et alibi for at tage en politisk beslutning?

”Det er ikke intentionen med det. Intentionen er ikke at bruge borgerne som skjold eller murbrækker i forhold til at gennemføre bestemte politiske beslutninger,” siger hun.

Kan du garantere, at der vil være nogle af de forslag borgerne stiller, der vil blive taget med videre i diskussionen?

”Jeg kan ikke give garantier for noget, for jeg ved slet ikke, hvordan det kommer til at forløbe, eller hvad der kommer ud af det. Men alle, der har lyst til at bidrage, har i hvert fald fået en invitation,” siger Mette Bock.

1 Kommentar

Poulhenning Hersom Christiansen
8. APRIL 2017
I gør et godt arbejde hilsen
I gør et godt arbejde hilsen poulhenning hersom Christiansen