Kulturmagasinet Doxa lukker og slukker efter mindre end et års levetid. Det ambitiøse netmedie fik ellers tildelt 150.000 kr. i mediestøtte fra innovationspuljen for kun få måneder siden.
»Vi lukker Doxa. Vi har afleveret de 150.000 kr., vi har fået i mediestøtte, tilbage,« siger chefredaktør og medstifter Lasse Marker til Journalisten.
Doxas site har ligget stille hen siden den 18. juni. Lukningen sker efter grundige overvejelser hos de tre unge stiftere Lasse Marker, Mads Aagaard Danielsen og Villads Andersen.
»Med mediestøtten følger også et krav om, at man efter et år skal kunne godtgøre, at man har udsigt til en økonomisk bæredygtig model. Men jeg kunne ikke se for mig, at vi ville få abonnenter nok eller sælge nok artikler til øvrige medier,« siger Lasse Marker.
»Vi stod over for den samme udfordring som andre medier. Der er ikke mange annoncekroner tilbage, og det er ved at gå op for folk, at bannerreklamer ikke har nogen værdi. Samtidig er brugernes betalingsvillighed meget lav,« siger Lasse Marker.
Ville overflødiggøre Politikens kultursektion
Da magasinet for et år siden blev lanceret, skete det ellers med store armbevægelser og en ambition om at overflødiggøre Politikens kultursektion. På facebook skrev stifterne: ”Om 2 år lukker Politikens kulturredaktion, fordi ingen vil læse andet end DOXA.”
Tog I lidt for store ord i munden?
»Ha ha, ja den har været citeret meget. Det var mest ment som drilleri og også en anerkendelse af, at Politiken er Danmarks stærkeste kulturavis. Hvis man vil lave et nyt og ambitiøst kulturmedie, så må man nødvendigvis måle sig op imod Politiken,« siger Lasse Marker.
Det var intentionen, at Doxa skulle lave kritisk kulturjournalistik, som skulle være gratis. Læserne havde en mulighed for at give frivillige donationer til de enkelte skribenter, som også arbejdede frivilligt.
Med en pose penge i mediestøtte skulle Doxa med tiden vokse sig til en økonomisk bæredygtig størrelse, der rent faktisk aflønnede skribenterne.
Anbefaler fortsat andre at starte eget medie
Samme ambition har en lang række andre nystartede onlinemedier i disse år. Men baseret på sine egne erfaringer tror Lasse Marker, at de færreste frø i den nye medieunderskov kan klare sig.
»Det er positivt at se, at Zetland har succes med crowdfunding. Det viser, at 1.000 loyale læsere måske er nok. Det er også imponerende at se, hvor mange penge det er lykkedes at rejse også fra private sponsorer for folkene omkring ”Føljeton”. Men for flertallet af de nye små medier er det bare sådan, at de som os på Doxa vil være afhængige af frivillig arbejdskraft. Og det er sjældent bæredygtigt i længden,« siger Lasse Marker.
Han vil dog stadig anbefale nyuddannede og andre unge journalister at prøve kræfter med at starte deres eget medie.
»De skal bare se det som en del af deres uddannelse og en proces med at blive en dygtigere journalist. Og selvom det er meget svært at finde en bæredygtig forretningsmodel, så kan nogle af dem jo vise sig at have den rigtige forretningside, der måske kan redde mediebranchen,« siger Lasse Marker.
Han peger på udgivelsen af bogen “6 grunde til, at der ikke sker en skid i dansk kulturliv” som en af Doxas største bedrifter i mediets korte levetid.
»Kulturbudgetterne er støbt i beton. Selv når der kommer en ny kulturminister som Uffe Elbæk, der vil gøre op med 100 års kulturpolitik, så lykkes det ham kun at flytte på 10 millioner kr. ud af at samlet budget på 6,35 milliarder kr. Kulturmidlerne bliver i dag fordelt ud fra historie og tradition snarere end ud fra konkrete kulturpolitiske prioriteringer. Kulturjournalistikken har en vigtig rolle med at pege på, hvor pengene bliver misbrugt, hvem der ikke leverer det, man kunne forvente, og hvor man med fordel kunne omprioritere,« siger Lasse Marker.
Han har sideløbende med Doxa været radiovært på P1-programmet ”Kulturknuserne” og siden tv-tilrettelægger hos DR.
Men han dropper nu journalistikken og laver i stedet sit eget kommunikationsbureau, der især skal lave opgaver for diverse kulturinstitutioner.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Idealisten har fået en ordentlig dukkert: "Han dropper nu journalistikken og laver i stedet sit eget kommunikationsbureau, der især skal lave opgaver for diverse kulturinstitutioner."
DOXA har gjort det supergodt.
“6 grunde til, at der ikke sker en skid i dansk kulturliv” er det mest relevante og modige indlæg i kulturjournalistikken i dette årtusinde.
@Bentsen
Okay, så det var også "pressens" skyld og ikke de markedsmekanismer eller ikke eksisterende forretningsmodeller, der er ved at fjerne tæppet og eksistensgrundlaget under journalistik.
Kan du i øvrigt komme med eksempler på den "udskamning", du henviser til?
Ærgeligt. DOXA blev udskammet af "pressen" HERUNDER fagbladet Journalisten. Ikk¨sandt?
Men til syvende og sidst havde DOXA-drengene ikke modet til at være kritiske overfor den branche de nu skal tjene penge på...
Men som en engang sagde: Follow the money ;-)